پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دو قدم مانده به معده


دو قدم مانده به معده

یکی از اعضای دستگاه گوارش که کمتر درباره آن صحبت شده اما امروزه به اهمیت آن بیشتر پی برده‌اند، مری است. لوله‌ای عضلانی که به صورت بسیار تخصصی، غذا را به معده انتقال می‌دهد. کوچک‌ترین …

یکی از اعضای دستگاه گوارش که کمتر درباره آن صحبت شده اما امروزه به اهمیت آن بیشتر پی برده‌اند، مری است. لوله‌ای عضلانی که به صورت بسیار تخصصی، غذا را به معده انتقال می‌دهد. کوچک‌ترین اختلالی در حرکات مری موجب بروز اختلال در عبور غذا و در نهایت سوءتغذیه می‌شود. این هفته درباره این عضو اطلاعات مختصری ارایه می‌کنیم...

ورود غذا به مری

پس از جویدن و خردکردن غذا، لقمه به ناچار وارد لوله‌ای به نام مری می‌شود که درست در عقب نای قرار دارد. درازای مری از ۲۳ تا ۲۶ سانتی‌متر و قطر آن حدود ۵/۲ سانتی‌متر است و در قسمت پایین از دیافراگم عبور می‌کند. (مری و نای دو تا از بزرگ‌ترین اعضایی هستند که از دیافراگم عبور می‌کنند) دیواره مری ماهیچه‌ای است و تارهای ماهیچه‌ای آن طولی و حلقوی هستند. ماهیچه‌های چند سانتی‌متر فوقانی مری از نوع مخطط‌اند ولی بقیه ماهیچه‌ها از نوع صاف‌اند. مری هم مانند دهان و قسمت‌های دیگر لوله گوارش از غشای مخاطی پوشیده است. مخاط لغزنده مری این عضو را از خراشی که ممکن است ذرات سفت موجود در لقمه روی دیواره مری وارد سازند، مصون نگه می‌دارد. در انتهای پایینی مری که درست در زیر دیافراگم است، آخرین ماهیچه حلقوی عموما به حالت انقباض دایم باقی می‌ماند که به اسفنکترکاردیا موسوم است. با ورود لقمه به انتهای مری، اسفنکترکاردیا باز می‌شود و مجرای آن باز و لقمه وارد معده می‌شود.

سرطان مری از کجا می‌آید؟

سرطان مری شایع‌ترین سرطان در نواحی شمالی کشور (مخصوصا استان گلستان) است که عادت به نوشیدن چای داغ دارند. داغ نوشیدن چای یکی از مهم‌ترین عوامل خطرساز این سرطان است.

سرطان مری دومین سرطان شایع در اردبیل است. یک مطالعه نشان داد برخلاف کشورهای غربی، در اردبیل سرطان مری ارتباطی با مصرف سیگار و الکل ندارد بنابراین لازم است برای واضح‌تر شدن عوامل خطر در این شهر، بررسی‌های دیگری در خصوص ارتباط سرطان مری با عوامل شناخته شده مانند نیتروزامین‌ها و محتوای خاک و تولیدات کشاورزی منطقه و خصوصیات ژنتیکی بیماران در آینده صورت گیرد.

کی برویم دکتر؟

اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌تان علایم‌ تنگی‌ مری‌ یا ازوفاژیت‌ خورنده‌ را دارید؛ و

اگر یکی‌ از موارد زیر هنگام‌ درمان‌ شما رخ‌ دهد:

ـ درد قفسه‌ سینه‌

ـ تب‌

ـ ناتوانی‌ در صحبت‌ کردن‌

ـ احساس‌ وجود حباب‌های‌ هوا زیر پوست‌ ناحیه‌ قفسه‌ سینه‌.

دکتر هومن خلیقی