پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
ماست کفیر و کم چرب از همه بهترند
ماست از لخته و دلمه کردن شیر با باکتریهای اسید لاکتیکی به دست میآید. برای تولید ماست، شیر را میجوشانند تا هم میکروبهای آن از بین برود، هم آبش تا حدی تبخیر شود و هم حرارتش بالاتر برود...
بعد صبر میکنند کمی سرد شود. وقتی دمای شیر به ۶۰-۵۰ درجه سانتیگراد رسید، مایه ماست را که به آن استارتر میگوییم، اضافه میکنند و ظرف را در محیط گرمی که به آن گرمخانه میگویند، میگذارند یا روی آن میپوشانند تا گرم بماند. بعد از یکی دو ساعت، باکتریها، پروتئینهای شیر را لخته میکنند و شیر میبندد. در این مرحله شیر به ماست تبدیل میشود، یعنی رطوبت، چربی، پروتئین و املاح و کلسیم و هر چیزی که در شیر بوده، هیچ تغییری نمیکند و فقط شکل ظاهری آن عوض میشود و ماست معمولی به دست میآید. در صنعت، مایه استارتر را در شرایط خاصی تهیه میکنند تا کیفیت بهتری پیدا کند. البته ماست فقط یک نوع نیست و انواع مختلفی از آن با طعمهای مختلف در بازار وجود دارد اما کدام یک از آنها بهتر است؟
ماست کمچرب، ماست پرچرب: معمولا شیر ۳ درصد چربی دارد، اگر قبل از تولید ماست، چربی آن گرفته شود، میتوان از آن ماست کمچرب تهیه کرد. حالا اگر به شیر چربی اضافه کنیم و درصد چربی را به ۵، ۶ یا ۷ درصد برسانیم، ماستی که از آن به وجود میآید، پرچرب خواهد بود. معمولا این نوع ماست مزه بهتری دارد، اما چون چربی ماست از نوع چربی حیوانی و اشباع است، برای سلامت مضر است و مصرف مداوم آن چاقی، اضافهوزن و چربی خون را در پی خواهد داشت.
ماست پروبیوتیک: به این نوع ماست علاوه بر باکتریهایی که معمولا در تهیه ماست وجود دارد، باکتریهای دیگری هم اضافه میشود. البته تعداد این میکروارگانیسمها باید در هر گرم یا مترمکعب ماست ۱۰۶ یا بیشتر از آن باشد تا وقتی آن را میخوریم، تعدادی از آنها به صورت زنده به روده ما برسد. در این صورت رودهها میتوانند میکروبهای زنده را تخمیر و از تخمیر آن ترکیبهای مفیدی تولید کنند که میتوانند از بیماریهای قلبی- عروقی، سرطان و... تا حدی پیشگیری کنند.
ماستهای میوهای: میتوان به ماست معمولی، کمچرب و پرچرب میوهها و سبزیهای مختلفی اضافه کرد؛ از توتفرنگی، زردآلو، آلبالو و... گرفته تا اسفناج، خیار و... این میوهها و سبزیها گاهی به صورت له شده به ماست اضافه میشوند و گاهی به صورت سنتزی و مصنوعی، یعنی مثلا به جای توتفرنگی، رنگ صورتی و طعم توتفرنگی به ماست میزنند.
اما کدام بهترند؟
ماست کمچرب معمولی از همه ماستها بهتر است چون طبیعی است. در حقیقت این نوع ماست هم تا حدی خواص پروبیوتیک دارد چون از میکروارگانیسمها درست میشود. از طرفی، معلوم نیست تعداد میکروارگانیسمهای ماستهای پروبیوتیک بیشتر از ۱۰۶ باشد و این میکروبها زنده به روده برسند بنابراین لازم نیست پول اضافهای برای خرید ماست پروبیوتیک پرداخت کنیم. در کنار ماست معمولی کمچرب، ماست پروبیوتیک و ماست کفیر و غنیشده بهترین ماست هستند. ماست میوهای، چکیده و... هم در رتبههای بعدی قرار دارند و چون همه آنها معمولا از ماستهای پرچرب تهیه میشوند که مصرف آنها چندان توصیه نمیشود.
دکتر محمدحسین عزیزی
متخصص صنایع غذایی
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل غزه مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی معلمان رهبر انقلاب دولت سیزدهم مجلس بابک زنجانی شهید مطهری
آتش سوزی تهران پلیس قوه قضاییه پلیس راهور زلزله شهرداری تهران آموزش و پرورش فضای مجازی سلامت سازمان هواشناسی دستگیری
قیمت طلا قیمت خودرو قیمت دلار بازار خودرو خودرو دلار بانک مرکزی ایران خودرو حقوق بازنشستگان سایپا کارگران تورم
سریال نمایشگاه کتاب جواد عزتی عفاف و حجاب تلویزیون فیلم سینمایی مسعود اسکویی سینما رضا عطاران سینمای ایران دفاع مقدس فیلم
مکزیک
رژیم صهیونیستی فلسطین آمریکا جنگ غزه حماس نوار غزه چین انگلیس اوکراین ترکیه نتانیاهو یمن
استقلال پرسپولیس فوتبال سپاهان علی خطیر تراکتور لیگ برتر ایران لیگ قهرمانان اروپا رئال مادرید باشگاه استقلال بایرن مونیخ لیگ برتر
هوش مصنوعی هواپیما تلفن همراه اپل اینستاگرام گوگل همراه اول واکسن تبلیغات ناسا عیسی زارع پور
کبد چرب فشار خون بیمه کاهش وزن بیماری قلبی دیابت مسمومیت داروخانه