چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

انتظار تحول فرهنگی از دولت و تذکر ۷ راهکار اساسی


انتظار تحول فرهنگی از دولت و تذکر ۷ راهکار اساسی

تلاشهای فراوان, خدمات گسترده, سخت کوشی بی سابقه و دغدغه های دولت نهم بر همه آشکار بوده و مقام معظم رهبری نیز از آنها تقدیر نموده و مردم نیز همه این تلاشها را به دیده منت قدر می دانند و دعای خیر خویش را بدرقه راه دولت مردان نهم که شعارهای انقلاب را در وانفسای غلبه گفتمان لیبرال دموکراسی و اعلام عجز و لابه به کلیدداران کعبه بت های رز و زور و تزویر, مطرح و زنده ساختند, کرده و می کنند

میثاقی که دولت دکترمحموداحمدی‌نژاد با مردم بسته است و مردم بر این میثاق خود سخت پابرجا هستند و همواره رعایت آن را از جانب دولت رصد کرده و در ارزیابی خود بدان عمل خواهند کرد، گوش به فرمان ولی فقیه بودن و هشدارها و توجه‌های ایشان را جدی گرفتن می‌باشد.

مقام معظم رهبری خلف صالح حضرت امام(ره) در دیدار اعضای محترم هیئت دولت با ایشان در هفته دولت در ایام شهادت دو یار اصولگرای امام و امت که جان بر سر میثاق خویش گذاشتند، رهنمودها و توصیه‌هایی گرانقدر، هوشمندانه و دلسوزانه به دولت اصولگرا و رئیس جمهور محترم جناب دکتر احمدی‌نژاد ارائه فرمودند.

انتظار مردم این است که فرمایشات ایشان همچون منشوری برای دولت نهم و شخص رئیس جمهور سرلوحه کارها قرار گیرد. تجربه و اعتقاد و ایمان مردم شهیدپرور ما نشان داده است که گزیده‌ترین و خوش سرانجام‌ترین راه، توجه کامل به توصیه‌ها و اوامر پیر و مراد حزب‌الله، ولی فقیه زمان مقام معظم رهبری است.

تلاشهای فراوان، خدمات گسترده، سخت‌کوشی بی‌سابقه و دغدغه‌های دولت نهم بر همه آشکار بوده و مقام معظم رهبری نیز از آنها تقدیر نموده و مردم نیز همه این تلاشها را به دیده منت قدر می‌دانند و دعای خیر خویش را بدرقه راه دولت مردان نهم که شعارهای انقلاب را در وانفسای غلبه گفتمان لیبرال- دموکراسی و اعلام عجز و لابه به کلیدداران کعبه بت‌های رز و زور و تزویر، مطرح و زنده ساختند، کرده و می‌کنند.

منتها شعار اصولی “می‌شود و می‌توانیم” بر پهنه اقیانوس مواج این امت حزب‌الله که دلی خدایی دارند به برکت بینش ومنش شیعی که هرلحظه و هرساعت انتظار فرج آقا امام زمان(عج) چشم و دل آنها را می‌سوزاند، چنان موجی ساخته است که تحول و اصلاح و مبارزه با کژی‌ها و برچیدن فساد و کم کردن دامنه فقر و فساد و تبعیض و ستیزی بی‌محابا با باندهای اشرافی تبهکار اقتصادی و سیاسی و فرهنگی را هرچه بیشتر و گسترده‌تر طلب می‌کنند.

مسلما عرصه فرهنگ، اصلی‌ترین عرصه برای وصول به این مقصود بوده و در عین حال اصلی‌ترین عرصه برای دشمنان اسلام و انقلاب، برای مقابله با خواسته‌های مردم و رهبر معظم انقلاب اسلامی است. ایشان در فرمایشات خویش این هشدار را مطرح نمودند و از دولت خواستند که بیشتر و بهتر به این عرصه بپردازد. واگذاری این عرصه به دیگران به هر دلیل حتی به دلیل اینکه کم و کسری‌های عرصه‌های دیگر اعم از کارهای عمرانی و سیاسی و صنفی و اجتماعی که امان مردم را بریده است،‌اشتباهی غیرقابل جبران است.

درست است که دولت نهم با تلاشهایی که خالصانه انجام می‌دهد و پایبندی‌هایی که به شعارهای اصولگرایی از خود نشان داده است و بینش و منشی که در عمل دارد با ساده‌زیستی و مردمی بودن و تدین خود تاثیرات فرهنگی زیادی برجای گذاشته است ولی این کفایت نمی‌کند.

عرصه فرهنگ با توجه به اینکه جمهوری اسلامی یک نظام فرهنگی و انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی است مظلوم بوده است. تحول و نوسازی و بازسازی این عرصه که متاسفانه آگاهانه و ناآگاهانه حتی توسط خودی‌ها هم چه بسا هم ندا با دشمن، آلوده و تخریب شده است و مافیاهای خطرناکی در آن لانه گزیده‌اند، باید در اولویت ضرورت و اهمیت قرار گیرد.

توجه و سرمایه‌گذاری وتلاش کارشناسی و مدیریتی برای تحول و نوسازی این عرصه همچون عرصه‌های دیگر زودبازده نخواهد بود. نمی‌توان به سرعت، گزارش‌های پرآمار و ارقام از آن ارائه داد. ولی بایددانست که بدون سلامت و پاکی این عرصه دیگر تلاشها به بار نخواهد نشست. فرهنگ و ارزشهای انقلاب اسلامی ودلبستگی و عمل مردم شهیدپرور به آنها علت محدثه انقلاب اسلامی بوده و علت مبقیه هم می‌باشد.

آنچه از دولت و شخص رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در توجه بیشتر به عرصه فرهنگ می‌توان انتظار داشت، این نیست که صرفا منابع مالی بیشتری کنار گذاشته شود و تعداد کتابهای چاپی و نشریات رنگارنگ و فیلم‌های تولیدی و نظائر آن سیر صعودی بگیرد و چندین و چند سالن سینما، فرهنگسرا و کتابخانه ساخته شود، گرچه اینهاهمه لازمند، بلکه توجه و تلاش برای تحول در ساختار و نظام فرهنگی که عمدتا وارداتی و غربی و کهنه و متناسب با فرهنگهای دیگر است باید صورت پذیرد.

آیا به همان اندازه که دولت محترم به فکر تحول در ساختار بانکها، ساختار بیمه، ساختار نظام تامین اجتماعی و نظائر آن باشد به تحول در ساختارهای نظام فرهنگی هم توجه کرده است؟

آنچه از دولت اصولگرا انتظار است و هم ندایی اکثریت مردم با شعارهای اسلامی و انقلابی این دولت، بهترین انگیزه را برای تحول و انقلاب فرهنگی فراهم ساخته، این است که همان گونه که مردم با انتخاب احمدی‌نژاد انقلابی فرهنگی شکل دادند، دولت نیز در حوزه فرهنگ، انقلاب فرهنگی شکل دهد.

مقام معظم رهبری با توصیه‌های خویش راه را به خوبی نشان‌ داده‌اند. اگر رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی توصیه‌های ایشان را سرلوحه کار قرار دهد و صاحبنظران و اندیشمندان را نیز به کمک بطلبد، نصرت و یاری الهی را همراه خواهد داشت.

و اما انتظار این است:

۱) شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان مرکز مهندسی کشور و کانون ایجاد تحول و نوسازی و بازسازی کشور و استمرار بخش انقلاب فرهنگی، جایگاه خود را که در دوره‌های گذشته با بی‌مهری و رکود روبه رو بوده، بازیابد. این شورا به تقویت نیازمند است تا بتواند ماموریتهایی که مقام معظم رهبری بر عهده آن گذاشته‌اند به انجام برساند.

مقدم‌ترین وظیفه رئیس جمهور محترم تحول و تقویت این شورا برای انجام این ماموریت‌هاست.

۲) مهندسی فرهنگی کشور در دهه چهارم انقلاب، از ضرورت و اهمیت بالایی برخوردار است. مهندسی فرهنگی کشور، نقشه راه است. رسیدن به چشم‌انداز بدون اینکه راه رسیدن به آن به درستی مهندسی و مهیا شود، امکان‌پذیر نمی‌باشد. لازم است این دو موضوع به عنوان دستور کاری اصلی مدنظر قرار گیرد.

۳) هدفگذاری و سیاستگذاری‌ها و اجرای برنامه‌ها باید با رویکرد فرهنگی باشد و همواره تاثیرات فرهنگی آنها مورد توجه قرار گیرد. اهداف و سیاستهای فرهنگی کشور به صورتی صریح و روشن که قابل ارزیابی باشد، کدام است؟

ارزیابی وضعیت فرهنگی کشور که می‌بایست در سال ۱۳۸۴ توسط دولت نهم انجام پذیرد، انجام نشده است. اگر ارزیابی و رصد فرهنگی وجود نداشته باشد نمی‌توان تلاشهای فرهنگی را جهت داد.

کژی‌ها و نارسایی‌ها و مظاهر زشت و مفاسد ضداسلامی و غیرفرهنگی در گوشه گوشه جامعه دل و جان مومنین را می‌سوزاند. بایدآسیب‌شناسی وفکر چاره کرد.

۴) دستگاه‌های فرهنگی متعدد و متنوع، دارای تداخل وظایف و دوباره‌کاری و بعضا آشفته‌کاری‌اند.باید برای تحول و نوسازی و مهندسی مجدد آنها چاره‌اندیشی جدی نمود؛ مثلا طرح ساماندهی دستگاههای فرهنگی مجلسیان به خاطر عدم همنوایی و همراهی دولت به نتیجه‌ای نرسید.

۵) نظام آموزش و پرورش کشور به شدت به تحول و نوسازی نیازمند است. امروز دین و اعتقاد فرزندان این مردم در آموزش و پرورش شکل می‌گیرد و نابهنجاری‌های فکری و رفتاری در این نظام، ساخته و پرداخته می‌شود. اشکال هم از مدیران و معلمان نیست، اشکال از ساختار وارداتی و ضددینی این نظام است.

برای تحول و مهندسی فرهنگی این نظام باید هرچه سریع‌تر اقدام نمود.

۶) مساجد به عنوان کانون‌های آموزش دین وزندگی در غربت اند. همه کارها را از مساجد گرفته‌اند و در شبانه‌روز فقط چند ساعتی را برای اقامه نماز چراغی روشن کرده‌اند. انقلاب فرهنگی به این است که مساجد کانون زندگی شهرها شوند. این دولت که اکثریت رایش، جوشیده از مساجد است باید برای حیات مجدد آن که مورد بغض و جریان‌های فکری لیبرال غربی است، چاره‌ای بیندیشد و طرحی نو دراندازد.

۷) پاسداران فرهنگ و ارزشهای اسلامی، مردم و نهادهای مردمی همچون هیئت وانجمن‌ها و کانون‌های قرآن و عترتند، نه سازمان‌های اداری و بوروکراتیک و مجموعه‌ای از کارمندان و مدیران حقوق‌بگیر. باید برای تحول و مهندسی فرهنگی این سازمان‌ها که اکثرا وارداتی بوده و باخلق و خو و فرهنگ انقلابی سازگار نیستند، راهبرد و سیاستهای لازم اندیشیده شود. برای این کارها و نظائرآن، سهم وقت و تلاشی که دولت و رئیس محترم دولت به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی و به دنبال آنها صاحبنظران و اندیشمندان مشتاق و دلسوز باید بگذارند، خیلی بیش از آن خواهد بود که تاکنون بوده است.

‌دکتر مهدی ناظمی اردکانی

عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع)