جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

کیش از نگاه صنعت گردشگری


کیش از نگاه صنعت گردشگری

صنعت گردشگری بی تردید یکی از مهمترین صنایع در جهان محسوب می شود به طوری که براساس آمار سازمان جهانی توریسم درآمد حاصل از درآمد گردشگری بین المللی پس از صنعت نفت و خودرو

صنعت گردشگری بی‌تردید یکی از مهمترین صنایع در جهان محسوب می‌شود. به طوری که براساس آمار سازمان جهانی توریسم درآمد حاصل از درآمد گردشگری بین‌المللی پس از صنعت نفت و خودرو بالاترین میزان و سهم ارزش صادرات جهان را به خود اختصاص داده است.

به گزارش ایسنا همچنین براساس آمار این سازمان منافع مستقیم به دست آمده از صنعت جهانگردی حدود ‌٦ درصد تولید ناخالص داخلی جهان و ‌١شغل از هر ‌١٥شغل متعلق به این صنعت است.

براساس پیش‌بینی‌های سازمان جهانی جهانگردی ورود جهانگردان بین‌المللی در جهان از ‌٥٢٨ میلیون نفر در سال ‌١٩٩٥ میلادی به ‌١٠١٨ میلیون نفر در سال ‌٢٠١٠ میلادی افزایش خواهد یافت و در سال ‌٢٠٠٥ این صنعت برای ‌٣٠٥ میلیون نفر ایجاد اشتغال خواهد کرد.

همچنین شورای جهانی جهانگردی و سفر (wtte) پیش‌بینی کرده است که در آینده صنعت گردشگری در جهان تا سال ‌٢٠٠٥ میلادی به ‌٧ هزار میلیارد دلار افزایش یابد و در نتیجه ‌١١ درصد اشتغال جهانی، در صنعت گردشگری خواهد بود.

طی سال ‌٢٠٠٣ میلادی جمعا ‌٧٠٢ میلیون و ‌٦٠٠ هزار گردشگر از گوشه و کنار جهان دیدن کردند و این درحالی است که سهم گردشگر منطقه خاورمیانه در کل جهان، ‌٣/١ درصد یا‌٢٧ میلیون و ‌٦٠ هزار مسافر و سهم ایران از این تعداد، تنها یک میلیون و ‌٥٨٤ هزار نفر یعنی ‌٥/٧ درصد بوده است.

ایران با وجود این که یکی از پنج کشور برخوردار از بیشترین تنوع اقلیمی است و نیز با یک میلیون اثر و مکان تاریخی یکی از ‌١٠ کشور تاریخی و فرهنگی جهان محسوب می‌شود. تنها یک دهم درصد از بازارجهانی گردشگری جهان را به خود اختصاص داده است.

تنوع آب و هوا در فصل‌های مختلف سال درکنار آثار زیبا و کم نظیر باستانی، هنرهای ظریف و سنت‌های دیرینه، تصویر یکی از پرجاذبه‌ترین کشورهای جهان را ترسیم می‌کند که می‌تواند سالانه پذیرای میلیون‌ها گردشگر باشد.

مسؤولان کشوری برای جذب سالانه ‌٢٠ میلیون گردشگر خارجی برنامه‌ای ‌٢٠ ساله تدارک دیده و پیش‌بینی کرده‌اند تا با بستر‌سازی‌های مناسب تعداد ورود گردشگران خارجی به ایران را در سال ‌١٣٨٨ به چهار میلیون نفر برسانند.

رییس‌جمهور نیز گفته است که ظرفیت‌های فراوانی در زمینه جذب گردشگری و جهانگرد داریم و می‌توانیم از صنعت گردشگری بیش از نفت درآمد کسب کنیم.

گرچه به نظر کارشناسان، رسیدن به این مقصود عزم ملی و مدیریت جامع را می‌طلبد تا با استفاده از ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل، به آن جامه عمل پوشاند.

به دست آوردن درآمدی بیش از درآمد صنعت نفت از بخش توریسم منوط به ایجاد بستر‌سازی‌های مناسب برای جذب گردشگران است.

وجود اقامتگاه‌های مناسب، راه‌های خوب، پایانه‌های هوایی و دریایی مناسب، وسایل حمل و نقل و برخورد مناسب با گردشگران همگی از جمله بستر لازم برای گسترش صنعت گردشگری می‌باشند.

به عبارت دیگر وجود جاذبه‌های بالقوه گردشگری در یک کشور شرط لازم برای جذب گردشگران است، ولی کافی نیست.

دکتر سیف‌الله جوان استاد دانشگاه و معاون شرکت سرمایه‌گذاری ایرانگردی و جهانگردی در خصوص زمینه‌های لازم برای جذب گردشگران می‌گوید: امنیت در صدراولویت‌های جذب گردشگر است و گردشگر با تمامی مشکلات کشور مبدا می‌توند خود را وفق دهد، اما هرگز راضی نمی‌شود به کشوری سفر کند که در آن امنیت برقرار نباشد.

وی افزود: دومین عامل جذب گردشگر خارجی بحث فراهم کردن امکانات رفاهی، اسکان و درکنار آن آموزش به ارائه‌کنندگان خدمات است.

دکترجوان باتاکید بر ضرورت تبلیغات گسترده برای جذب گردشگر تصریح کرد: تبلیغات به چاپ بروشور و توزیع رایگان وسیله‌های کوچکی همچون خودکار و کلاه و ... خلاصه نمی‌شود بلکه می‌توان با استفاده از امکانات ارتباط جمعی پیشرفته کنونی همانند اینترنت پیام تبلیغاتی خود را جهانی نموده و قابلیت‌های گردشگری ایران را به جهانیان معرفی کنیم.

این استاد دانشگاه گفت: تا بسترسازی‌های مناسب برای جذب گردشگران در کشور صورت نگیرد، نمی‌توان انتظار داشت که ایران به جایگاه واقعی خود درامر جذب گردشگر برسد.

در میان شهرهایی که از جاذبه‌های گردشگری برخوردارند، جزیره کیش توانسته است با ایجاد زیرساخت‌های مناسب زمینه‌های لازم برای جذب گردشگران داخلی و خارجی فراهم کند.

طی سال‌های اخیر در کیش فعالیت‌های گردشگری همگام با دیگر فعالیت‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی رشد داشته است.

بنابرآنچه که مسؤولان سازمان منطقه آزاد کیش گفته‌اند: این سازمان با اولویت‌بندی فعالیت‌های گردشگری، تجاری و خدماتی به عنوان زمینه‌های اصلی توسعه پایدار، در سه سال گذشته با محور قرار دادن فعالیت‌های زیربنایی و اختصاص حدود‌٩٥ درصد کل اعتبارات مصرفی به هزینه‌های عمرانی و سرمایه‌ای، بسترسازی‌های مناسب را برای حضور گردشگران فراهم کرده است.

بازسازی و تجهیز فرودگاه بین‌المللی کیش به آخرین امکانات ناوبری، و افزایش ظرفیت بندرگاه از دو هزار تن به ‌١٠ هزار تن، توسعه امکانات مخابراتی، ایجاد شبکه منظم راه‌های درون شهری و ارائه خدمات شهری مناسب از جمله اقدامات اساسی برای فراهم آوردن زمینه‌های لازم درجهت جذب سرمایه‌گذار و به تبع آن جذب گردشگر می‌باشد.

توسعه امکانات و تسهیلات توریستی از جمله مجتمع‌های ورزشی و تفریحی، احداث مرکز همایش‌های بین‌المللی و برگزاری جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های تجاری مختلف در سطح بین‌المللی، جذب بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری درمحور جهانگردی و ایجاد امکانات مناسب و جاذبه‌های جهانگردی ویژه از دیگر اقدامات برای توسعه گردشگری کیش است.

علاوه بر این جزیره کیش از امکانات تفریحی و جاذبه‌های جهانگردی مناسبی نیز برخوردار است.

مجموعه قنات کیش با قدمت ‌٢٠٠٠ سال، شهر باستانی حریره، مجموعه تفریحی پارک جنگلی، مجموع اسکله تفریحی، پلاژهای آقایان و بانوان، مسیر ‌٧٥ کیلومتری ویژه دوچرخه سواری، امکانات ورزش‌های دریایی و بازارهای مدرن از جمله جاذبه‌های گردشگری کیش است.

قابلیت‌های گردشگری کیش همچون سواحل و دریای زیبا، اقلیم مساعد در نیمه سرد سال و امکانات اقامتی مناسب آن باعث شده در برنامه سوم توسعه اقتصادی ـ اجتماعی کشور و در مصوبات شورایعالی مناطق آزاد، جهانگردی یکی از راهبردها و چشم‌اندازهای توسعه این منطقه باشد.

پیشرفت طرح‌های توسعه جهانگردی در کیش به گونه‌ای است که این منطقه به عنوان الگویی برای توسعه این صنعت در کشور مطرح شده است. آمار و ارقام موجود گویای این مساله است که در مدت نسبتا کوتاهی ضمن افزایش ظرفیت اقامتی و گردشگری کیش روند ورود مسافر روندی افزایشی داشته است.

دکتر ناصر کرمی محقق و استاد دانشگاه و کارشناس گردشگری دراین زمینه می‌گوید: جزیره کیش از لحاظ گردشگری و سیاحت ازدیگر نقاط ایران متمایز است و پتانسیل فوق‌العاده‌ای برای جذب گردشگران خارجی دارد.

مولف کتاب اکوتوریسم ایران افزود: تجربیات گردشگری کیش پنجره‌ای شفاف برای دیگر نقاط کشوراست.

وی افزود: جزیره کیش به واسطه شرایط خاص آن می‌تواند به عنوان یک فرصت مناسب برای توسعه توریسم دریایی ـ ورزشی و با هدف جذب گردشگران علاقمندان به این ورزش از سراسرجهان به ویژه در فصل تعطیلی حوزه مدیترانه مورد توجه باشد. از این نظر کیش به تنهایی حتی قابلیتی افزونتر از کل ساحل خزر دارد.

در سالیان روند ورود مسافر دارای افزایش چشمگیری بوده که این امر نشانگر موفقیت سازمان متولی کیش برای جذب گردشگرانی است که با انگیزه گردش و استفاده از اوقات فراغت به این جزیره سفر کرده‌اند.

درحال حاضر جزیره کیش دارای ‌٦٠ هتل و مرکز اقامتی مدرن با حدود ‌٩ هزار تخت می‌باشد که سالانه پذیرای بیش ازیک میلیون گردشگر داخلی و خارجی است.

مسئولان مناطق آزاد کیش بر این باورند که با نگاهی گذرا به ورود گردشگر داخلی به جزیره کیش می توان دریافت که این منطقه توانسته است جایگزین مناسبی برای مقصدهای خارج از کشور بوده و از خروج ‌٥٠٠ میلیون دلار ارز از کشورجلوگیری کند.

دکتر حمید ضرغام کارشناس مسائل گردشگری وعضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز با بیان ویژگی‌های منحصر به فرد گردشگری کیش می‌گوید: ساحل زیبا، حیات جانوری آبی، پرندگان دریایی، ورزش‌های آبی، اماکن اقامتی متعدد و متنوع و دهها رستوران کوچک و بزرگ باعث شده که جزیره کیش بتواند به یک رقیب برای کشورهای حوزه خلیج فارس تبدیل گردد.

برخی کارشناسان می‌گویند جزیره کیش سرمایه ملی است که بدون اعتبارات دولتی توانسته، به عنوان یکی از قطب‌های گردشگری کشور خود را مطرح سازد وافق روشنی را در صنعت گردشگری کشور بگشاید.

با حمایت‌های همه جانبه از روند روبه رشد سرمایه‌گذاری درجزیره کیش می‌توان از خروج میلیاردها دلاری که سالانه سه میلیون مسافر ایرانی در خارج کشور هزینه می‌کنند جلوگیری کرد و آن را به چرخه اقتصادی کشور بازگرداند.