چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
در مرز شکستن
پوکی استخوان یا استئوپروز عبارت از حالتیاست که در اثر تخریب بافت استخوانی، تودهای استخوان کاهش یافته و سرانجام به شکستگی استخوان منجر میشود (تعداد و اندازه تیغههای استخوانی بافت استخوانی کاهش مییابد). کمبود کلسیم در پوکی استخوان باعث میشود که بخش داخلی استخوانها متخلخل شود. این حالت را از دست رفتن توده استخوانی مینامند. این عارضه در طول زمان باعث ضعیفشدن استخوانها و افزایش احتمال شکستگی در آنها میشود.
توده استخوانی هر فرد معمولا در ۳۰ تا ۳۵ سالگی به بیشترین حد خود میرسد. پس از این سن، کم شدن توده استخوان به صورت یک روند طبیعی آغاز میشود. در واقع با افزایش سن، مقدار استخوانی که تخریب میشود، بیشتر از مقداری است که ساخته میشود. اگر بتوانیم ساختمان داخلی بافت استخوانی را با میکروسکوپ ببینیم، در حالت طبیعی، شبیه کندوی عسل است که با تخریب بافت استخوانی در این کندو اندازه فضاهای خالی بزرگتر میشود و به عبارتی پوکتر میشود. بدین ترتیب، استخوانها نازک و شکننده میشوند به حدی که به راحتی و حتی به خودی خود میشکنند. (مخصوصا در ناحیه سر استخوان ران که در گودی استخوان لگن جا دارد، ستون مهرهها و مچ دست).
زمان یائسگی عامل خطر دیگری برای پوکی استخوان است بهطوریکه بعضی، عملا پوکی استخوان را فقط بیماری دوران یائسگی میدانند. هنگام یائسگی، مقدار هورمون (استروژن) در بدن زنان خیلی کم میشود. پایین آمدن این هورمون در خون، از دست دادن (استحکام) استخوان و پوکی آن را سبب میشود. پوکی استخوان، بیماری خاموش نیز نامیده میشود زیرا ممکن است شما متوجه هیچ علامتی نشوید. طی سالها ممکن است استخوانهایتان را از دست بدهید، اما ندانید که پوکی استخوان دارید تا زمانیکه ناگهان یکی از استخوانهایتان بشکند. بعضی مواقع، وجود برخی از بیماریها مثل پرکاری تیروئید، کمکاری غدد جنسی، آرتریت روماتوئید یا مصرف بعضی از داروها مثل کورتن و لووتیروکسین باعث کم شدن قدرت استخوانها و در نتیجه پوکی آنها میشود.
در زنان پوکی استخوان چهار برابر مردان دیده میشود. در سالهای بعد از یائسگی، مخصوصا در سالهای اول، معمولا قدرت استخوان با سرعت زیادی کاهش مییابد. میزان از دست رفتن استخوان پس از یائسگی که میزان هورمون استروژن افت پیدا میکند، سرعت میگیرد.
سپس این سرعت کم میشود ولی روند پوکی استخوان ادامه مییابد. زنان، مخصوصا آنها که بیشتر از ۶۰ سال دارند بیشترین مبتلایان به پوکی استخواناند.
در مردان با افزایش سن، کاهش ناگهانی و عمده هورمونهای جنسی، چنانکه در زنان اتفاق میافتد، پیش نمیآید. کاهش تراکم وقدرت استخوان در آنها خیلی آهستهتر اتفاق میافتد اما در ۶۵ تا ۷۰ سالگی، زنان و مردان با یک سرعت استخوانهای خود را از دست میدهند. بسیارند کسانی که ممکن است دچار پوکی استخوان باشند، بدون آنکه از بیماری خود اطلاع داشته باشند. به همین سبب است که پوکی استخوان «بیماری خاموش» نامیده میشود. در مراحل اولیه بروز پوکی استخوان، علایم آن به ندرت ظاهر میشود که این ظاهر نشدن علایم تشخیص بیماری را دشوار میکند.
● پوکی استخوان در مراحل بعدی موجب بروز مسائل زیر میشود
▪ شکستگی خود به خود یا با کمترین ضربه
بر استخوانها مخصوصا در نواحی ران و لگن، کمر و ستون مهرهها که غالبا اولین علامت است. کمر درد شدید در نقطهای خاص که نشانه شکستگی است. قوز پشت که موجب انحنای پشت یا قوز درآوردن میشود وکوتاه شدن قد.
بعضی از محققان عقیده دارند افتادن دندانها در سالهای بالا نیز ناشی از همین پوکی استخوان است. از نمونههای شکستگیهای خود به خودی این است که شاید روزی که فرد خم میشود تا ساک خرید روزانهاش را بردارد و به خرید برود، دردی شدید در پهلویش احساس میکند و بعدا متوجه میشود که دندهای شکسته دارد. وقتی بیماری خیلی شدید باشد، فشارهای خفیفی مثل خم شدن به جلو، بلند کردن جاروبرقی، عطسه یا سرفه کردن میتواند باعث شکستگی مهره شود. شکستگیهای ناحیه لگن معمولا در اثر افتادن و سقوط کردن فرد رخ میدهند. این شکستگیها در بین شکستگیهای دیگر از همه بدتر است، زیرا میتواند حتی خطر مرگ در پی داشته باشد. نیمی از افرادی که هم زنده میمانند معمولا تا آخر عمر علیل بوده، چنانچه نمیتوانند بدون مراقبت دائمی آشنایی یا پرستاری زندگی کنند و برای همه عمر به عصا یا چهار پایههای مخصوص راه رفتن افراد معلول (واکر) نیاز دارند. کوتاه شدن قد، روند طبیعی افزایش سن است، ولی چنانچه کاهش قد قابل توجه بیش از ۵. ۲ سانتیمتر باشد(نسبت به ۲۰ سالگی)، ممکن است همین، اولین علامت پوکی استخوان باشد. به هر ترتیب چنانچه بیش از یکی از علایم بالا در شما هست حتما به پزشک مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که ممکن است هیچ علامتی مشاهده نشود ولی به پوکی استخوان دچار شده باشید. پس بهترین راه، پیشگیری از بروز پوکی استخوان است.
● شرایط بروز پوکی استخوان
▪ عوامل غیر قابل کنترل:
ـ جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن دچار میشوند. ( در واقع چهار برابر آقایان) زیرا زنان از ابتدا تراکم استخوان کمتری دارند و بیشتر هم عمر میکنند
ـ سن: با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر میشود.
ـ شروع یائسگی: استروژن هورمون زنانهای است که از کاهش توده استخوان جلوگیری میکند. تولید استروژن در تخمدانها بعد از یائسگی متوقف میشود، در نتیجه از دست رفتن توده استخوان تسریع میشود. زنانی که یائسگی زود رس دارند (قبل از ۴۵ سالگی)، مانند بانوانی که تخمدانهای آنها را با جراحی برداشتهاند بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخواناند.
ـ سابقه خانوادگی: وراثت بر مقدار استخوانهای شما و سرعت از دست دادن آنها تاثیر دارد، اگر مادر شما شکستگی لگن یا مهره، ساعد و... داشته باشد، احتمال ابتلای شما به شکستگی دو برابر افراد دیگر است.
ـ استخوانبندی ظریف و کوچک: بانوانی که دارای استخوانهای کوچک بوده، کوتاه قد یا لاغرند، به خاطر وجود توده استخوانی کمتر، مستعد بروز پوکی استخواناند.
ـ نژاد: بانوان اروپایی شمالی یا افراد ساکن آسیای جنوب شرقی بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخواناند.
ـ بعضی از بیماریها: بیماریهایی نظیر بیماری تیروئید، پاراتیروئید، غدد جنسی و غدد فوق کلیوی میتوانند به پوکی استخوان منجر شوند.
▪ عوامل قابل کنترل:
ـ وزن: وزن کم بانوان بسیار لاغر باعث کم شدن قدرت استخوان هم میشود (زنانی که دارای اضافه وزناند، معمولا در معرض خطر نیستند ولی احتمال ابتلا به ناراحتیهای دیگر در آنها زیادتر است.
ـ ورزش نکردن: فعالیت نداشتن، کاهش تودههای استخوان را تسریع میکند. ورزش مناسب به افزایش مقدار استخوان و سلامت بیشتر شما کمک میکند.
ـ کمبود کلسیم در برنامهی غذایی: کلسیم استخوانها را قدرتمند میکند. اگر به قدر کافی کلسیم مصرف نمیکنید، بدن شما سلولهای استخوانی را تخریب میکند تا کلسیم مورد نیاز خود را از آنها به دست آورد.
ـ سیگار کشیدن: زنانی که سیگار میکشند بیشتر از آنها که سیگار نمیکشند به پوکی استخوان (و سایر بیماریها) دچار میشوند.
بعضی داروهای تجویزی نظیر کورتن که در درمان آرتروز و آسم استفاده میشود، برنامه غذایی پر پروتئین وکمبود ویتامین دی از عوامل خطر ساز دیگرند.
زنان قبل از یائسگی هر روز به هزار میلیگرم کلسیم نیاز دارند. بعد از یائسگی اگر استروژن مصرف میشود، روزانه به هزار میلی گرم کلسیم نیاز است. در صورت عدم مصرف استروژن ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز روزانه فرد خواهد بود. معمولا بزرگترین حجم گرفتن کلسیم از غذاست. منابع خوب کلسیم، فرآوردههای لبنی بدون چربی و کمچرب هستند. از دیگر منابع کلسیم شامل باقلا خشکیده، ماهی ریز(ساردین) و کلم بروکلی است. شیوه زندگی و تغذیه خوب برای داشتن استخوانهای سالم لازم و حیاتی است.
اگرچه کلسیم در تمام سنین برای استخوانها لازم است و باید در رژیم غذایی گنجانده شود ولی ویتامین دی به همراه کلسیم در استحکام استخوانها نقش اساسی دارد. استفاده روزانه از آفتاب و خوردن ویتامین دی و تغذیه سالم از عوامل مهمی هستندکه این نیاز را تامین میکنند. فعالیتهای فیزیکی در دوران کودکی و جوانی اثر مثبت در شکلگیری و تراکم استخوانی دارد. ورزش در دوران میانسالی و در افرادی که دچار پوکی استخوان هستند نیز اثر زیادی در پیشگیری و افزایش تراکم استخوان دارد. تند راه رفتن، استفاده کردن از پله، کوهنوردی و ورزشهای روزانه به ترمیم و ساختن بافت استخوان کمک میکند. بهطور کلی فعالیتهای فیزیکی سبب تقویت عضلات و افزایش تعادل بدن میشود، در نتیجه از افتادن که علت اصلی شکستگی است، جلوگیری میشود و وضع روحی شما را نیز بهبود میبخشد.
پارمیس ایزد پناه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست