یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
نقش علم در ایجاد همت و اراده
چیستی همت
همت، عمل قلبی و حالت نفسانی در انسان است. این حالت برای هرکسی تحقق نمی یابد؛ زیرا همت، حالتی است که انسان آگاهانه و از روی قصد به انجام عملی گرایش می یابد وخواهان تحقق آن می شود و برای دست یابی به آن باوجود موانع جدی اقدام می کند. از این رو همت را عزم واراده ای قوی در شخص دانسته اند که هر مقاومت و مانعی را از سر راه برمی دارد و تا رسیدن به هدف و مطلوب، از کار و تلاش باز نمی ایستد.
در تحقق و ایجاد این حالت به این نکته باید توجه داشت که مؤلفه های چندی ازجمله علم و بصیرت در کنار شوق و اراده قوی و عزم جدی لازم است تا همت تحقق یابد؛ زیرا اشخاص دارای همت، کسانی هستند که از بینش و آگاهی خوبی نسبت به موضوع برخوردار بوده و از موانع تحقق و دست یابی آن آگاهی دارند و با قصد و علم می کوشند تا آن چه مطلوب است را با کار و تلاش به دست آورند.
البته درجات همت و سطوح آن در اشخاص متفاوت است، زیرا بینش و نگرش انسان ها به هستی و اهداف و مقاصد آفرینش متفاوت است و هرکسی بر اساس علم و آگاهی خود، گام برمی دارد و رفتار می کند. از این رو همت را براساس متعلق آن، به همت پست و همت بلند دسته بندی کرده اند تا نشان دهند که تا چه اندازه علم در ایجاد انگیزه نقش دارد و چگونه دانش وآگاهی کامل و قوی نسبت به چیزی یا موضوعی می تواند انگیزه ها را در انسان قوی کند و او را برای انجام کاری به تلاش و کوشش وادارد.
نتیجه بخشی ریاضت شرعی با همت عالی
هرچه انسان نسبت به جهان آفرینش و اهداف و فلسفه خلقت آگاهی بیشتر و کامل تری داشته باشد، گرایش خویش را بهتر می تواند تبیین نماید و حرکت های خود را سامان دهد. کسانی که هدف از آفرینش را عبودیت در مسیر دست یابی به یقین تقربی و شهودی می دانند، عزم بلند و همت عالی تری نسبت به کسانی دارند که تنها به دنیا و آسایش و آرامش نسبی و موقت آن دل بسته اند. از این رو کار و تلاش مؤمنان آگاه به حقیقت هستی، بیشتر و فراگیرتر است و می کوشند تا دیگران نیز از کار و تلاش ایشان در مقام مظهریت ربوبیت الهی بهره برند.
در سیر و سلوک عرفانی نیز چنین افرادی به مقاماتی دست می یابند که فاقد آن علم و آگاهی و بینش و نگرش سست و ناقص هرگز در ذهن خویش آن را تصور نمی کنند. عارفان درباره چگونگی دست یابی به مقامات عالی بر این نکته توجه دارند که تأثیر خودسازی و ریاضت شرعی زمانی در شخص بروز و ظهور می کند که وی دارای همت بلند و عالی باشد. از این رو می گویند: «الریاضات الشرعیه انما تنتج لذوی الهمم العالیه و اما لغیر هم فانما تنتج رقه الحال»؛ ریاضت های شرعی زمانی نتیجه می دهد که صاحب آن ریاضت، بلندهمت و نظربلند باشد و برای کسانی که همت بلند ندارند، غیر از رقت حال (ضعف) چیزی عاید نمی شود.
این همت بلند و بلندی همت زمانی رخ می نماید که شخص نسبت به حقیقت هر چیزی آگاهی و علم درست و کاملی داشته باشد، وگرنه در سیر و سلوک حقیقی باز می ماند و به خیال خود به چیزی از مقامات عالی انسانی دست می یابد درحالی که از حقیقت به کلی دور مانده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست