چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۸ ژانویه سال ۱۹۸۶ میلادی ـ شاتل چلنجر منفجر شد


۲۸ ژانویه سال ۱۹۸۶ میلادی ـ شاتل چلنجر منفجر شد

۲۶ سال پیش در روز ۲۸ ژانویه سال ۱۹۸۶ میلادی شاتل فضایی چلنجر ۷۳ ثانیه پس از آغاز پرتابش از پایگاه کیپ کاناورال در مرکز فضایی کندی ناگهان در مقابل دیدگان بهت زده میلیون ها بیننده …

۲۶ سال پیش در روز ۲۸ ژانویه سال ۱۹۸۶ میلادی شاتل فضایی چلنجر ۷۳ ثانیه پس از آغاز پرتابش از پایگاه کیپ کاناورال در مرکز فضایی کندی ناگهان در مقابل دیدگان بهت زده میلیون ها بیننده تلویزیونی منفجر شد. دود سفیدرنگ غلیظی شبیه به پنبه در آسمان لاجوردین گسترش یافت.هفت سرنشین چلنجر در این حادثه کشته شدند.

پس از پنج سال پرواز و انجام ۲۴ ماموریت فضایی پرواز شاتل های فضایی آمریکایی به امری عادی تبدیل شده بود. اما این ماموریت چلنجر از دیدگاه رسانه ها با سایر ماموریت های فضایی تفاوت داشت.

زیرا برای اولین بار یک شهروند عادی آمریکایی در جمع فضانوردان بود.

خانم کریستا مک اولیف آموزگار تاریخ در یک دبیرستان ایالت نیوهمپشایر متاهل و مادر دو فرزند براساس قولی که ناسا از سال ها پیش تکرار کرده بود که روزی یک شهروند عادی را به فضا می فرستد ، فضانوردان حرفه ای را همراهی می کرد.

دلیل انفجار چلنجر اختلالی بود که در بوستر یکی از موتورهایش بروز کرد.

کابین شاتل چلنجر پس از انفجار با سرعت ۳۰۰ کیلومتر در ساعت درآب های اقیانوس سرنگون و از هم متلاشی شد و بزرگترین فاجعه فضایی آمریکا تا آن تاریخ را رقم زد.

در این حادثه ، فرانسیس اسکوبی ، مایکل اسمیت ، جودیت رسنیک ، رونالد مک نایر ، الیسون اونیزوکا ، گریگوری جارویس و کریستا مک اولیف جان خود را از دست دادند.

۱۷ سال پس از این حادثه و فقط با سه روز اختلاف در روز اول فوریه سال ۲۰۰۳ شاتل فضایی کلمبیا پس از انجام ماموریت فضایی اش هنگام بازگشت به زمین و ورود به جو زمین منفجر شد و هفت سرنشین آن کشته شدند و دومین فاجعه بزرگ فضایی آمریکا رخ داد.

به این ترتیب ، در روز ۲۸ ژانویه سال ۱۹۸۶ میلادی شاتل فضایی چلنجر ۷۳ ثانیه بعد از اینکه از پایگاه کیپ کاناورال به هوا پرتاب شد ، در پهنه آسمان لاجوردین منفجر گردید.

با مرگ هفت فضانورد بزرگترین فاجعه ای فضایی آمریکا تا آن تاریخ رقم خورد.

حادثه ای که بعدها مشخص شد عامل آن اشتباه انسانی و سهل انگاری بوده است.آن روز یک روز نحس برای سازمان ناسا بود که پس از ۱۷ سال بار دیگر ناسا چنین روز نحسی را تجربه کرد.

بهرام افتخاری