شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

نقش مادران در سلامت خانواده


نقش مادران در سلامت خانواده

اگر از هر مادری در سراسر جهان بپرسید, بدون شک یکی از اهداف اصلی او رشد فرزندان و پرورش یک خانواده سلامت از نظر ذهنی و جسمی است

اگر از هر مادری در سراسر جهان بپرسید، بدون شک یکی از اهداف اصلی او رشد فرزندان و پرورش یک خانواده سلامت از نظر ذهنی و جسمی است. برخی از مهم‌ترین نکاتی که هر مادر به‌عنوان مدیر خانه برای ارتقای سلامت خانواده باید در نظر داشته باشد عبارتند از:

● بررسی منظم وضع جسمانی فرزندان

مسلما هر پدر و مادری فرزندان خود را در بازه‌های زمانی معین برای معاینات پزشکی به مطب دکتر می‌برند، ولی در این میان نقش مادر بسیار مهم خواهد بود، زیرا با این‌که هر پزشکی پرونده بیمارانش رادر اختیار دارد، اما ممکن است اطلاع از موارد تازه به او کمک زیادی بکند. در این میان مادر می‌تواند با تهیه یک فهرست از رفتارها یا مشکلات جسمانی فرزند خود در هر مراجعه به دکتر آن را به او ارائه کند و نتیجه هر مراجعه را نیز در یک دفترچه همراه داشته باشد تا براحتی پزشک فرزندتان بتواند بهترین تصمیم را برای رشد کودک بگیرد.

● ورزش و فعالیت‌های فیزیکی

یکی از بحران‌های فرزندان امروزی، درگیری بیش از حد با تکنولوژی‌های روز است و به همین دلیل میزان فعالیت‌های جسمانی نسل فعلی در قیاس با نسل قبلی بسیار کمتر است. در این میان تمام والدین از نیاز بدن به فعالیت‌های مفید آگاه هستند، اما شاید چگونگی آن را ندانند. یک راهکار مفید برای تشویق کودک به فعالیت‌ها و تمرینات فیزیکی این است که تمرینی سبک و براساس توان کودک را در جمع خانواده و به صورت جمعی انجام دهید. نکته مهم این که این تمرین شامل حرکات کششی و تمرینات عضلانی سبک باشد تا ساختار مناسب برای خواب و سلامت کودک براحتی تامین شود و نکته مهم دیگر نیز تنظیم برنامه براساس اهداف قابل دسترسی توسط کودک است، زیرا در صورت تنظیم اهداف برای والدین، کودک نخواهد توانست به آنها نزدیک شود و بتدریج به دلیل توفیق نیافتن ، از این ورزش کناره‌گیری خواهد کرد.

● بحران نمایشگر

یکی از مشکلات خانواده‌های امروزی درگیری بیش از حد کودکان با تلویزیون، رایانه و بازی‌های رایانه‌ای است و به این ترتیب نگرانی بسیار زیادی در باره چشمان کودک در ذهن والدین نقش خواهد بست. بهترین راهکار برای این مورد کنترل زمانی بازی‌هاست، به این ترتیب که والدین می‌توانند استفاده از این وسیله‌ها را به‌عنوان تشویقی برای کودکان خود در نظر بگیرند و باید توجه داشته باشند که این استفاده در طول روز به زمانی بیش از دو ساعت و نیم تبدیل نشود. البته این زمان شامل فرصتی که کودک به کمک ابزار دیجیتال مشغول درس خواندن است، نخواهد بود.

نکته مهمی که والدین باید به آن توجه کنند، این است که اگر بازی‌های رایانه‌ای به اندازه و در رده سنی مناسب کودک باشد، نه‌تنها ضرری در پی نخواهد داشت بلکه می‌تواند تاثیر مثبتی بر رشد و پیشرفت ذهنی او داشته باشد.

● سلامت غذایی

امروزه اکثر کودکان از وجود مواد غذایی مغذی در میوه‌ها آگاه هستند، ولی موردی که موجب خواهد شد آنها به خوردنی‌های چرب و پرضرر روی بیاورند، تبلیغات رسانه‌ای است. به طور حتم مبارزه با این تبلیغات تنها نتیجه عکس خواهد داشت و منع کودک از مصرف آنها به نتیجه دلخواه نخواهد رسید، ولی مادر خانواده می‌تواند با ایجاد تنوع در میان وعده‌ها، کودک را به خوردن مواد سالم تشویق کند، برای مثال آماده کردن بستنی‌های یخی با آبمیوه بسیار راحت خواهد بود و خوردنی‌هایی مانند هویج می‌تواند کودک را براحتی به خود جلب کند. به این ترتیب با ایجاد تنوع، مادر تاثیری شگرف در نوع تغذیه کودک خود خواهد داشت. دیگر نکته مهم ایجاد فرهنگ وعده‌های غذایی بدون مواد گوشتی است. مادران می‌توانند با درست کردن غذاهای سنتی و خوش طعم مانند کوکو و...، فرزندان خود را به خوردن وعده‌های بدون فرآورده‌های گوشتی (مرغ، گوشت و ماهی) نیز عادت دهند و در طول هفته از میان ۱۴ وعده اصلی غذایی مقدار معینی را به این غذاها اختصاص دهند.

نکته مهم اینجاست که والدین باید صبور باشند، زیرا تمام​ تغییرات یاد شده تنها با گذشت زمان قابل انجام خواهد بود و یک فرآیند کوتاه مدت به حساب نخواهد آمد.