شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

اولین دارالمعلمات


اولین دارالمعلمات

در اواخر جنگ جهانی اول در سال ۱۳۳۶ ۶۵۲۵۹;. ق. / ۱۲۹۷‌ش دولت برای اولین بار اقدام به تربیت آموزگار کرد و دارالمعلمات در تهران تاسیس شد که دوره تحصیل در آن پنج سال بود. دارالمعلمات …

در اواخر جنگ جهانی اول در سال ۱۳۳۶ ۶۵۲۵۹;. ق. / ۱۲۹۷‌ش دولت برای اولین بار اقدام به تربیت آموزگار کرد و دارالمعلمات در تهران تاسیس شد که دوره تحصیل در آن پنج سال بود. دارالمعلمات ابتدا ضمیمه مدرسه فرانکو پرسان و ریاست آن به یوسف‌خان ریشارد (مودب‌الملک) واگذار شد. این مدرسه در سال ۱۳۰۰ ش از فرانکو پرسان جدا و بانو فصیح الملک مهام، مدیریت آن را بر عهده گرفت؛ ولی در سال ۱۳۰۴ ش دکتر حسین صدیق، رییس تعلیمات نسوان، یک بانو فرانسوی که هلن هس نام داشت را برای اداره امور دارالمعلمات تعیین نمود و دروس تدبیر منزل، تعلیم و تربیت و روان‌شناسی کودک را به مواد درسی آن اضافه کرد.

شاگردان این مدرسه از پرداخت شهریه معاف بودند، به شرط اینکه در موقع ورود ملتزم می‌شدند که بعد از اختتام دوره‌ معادل سنوات تحصیل موظف باشند در مدارس دولتی تدریس کنند. اولین کسانی که موفق به اخذ دیپلم از دارالمعلمات شدند، عبارتند از خانم‌ها بدرالملوک فردوسی، فرح‌انگیز عهدیه، عذرا مشیری، خانم آغاقمشه، صغری راد، محترم اخوی، بدرالدوله قاجار، مرضیه توفیق،‌شاهزاده ندیمی، زری شکوه، توران تیموری، کبری جاریونی، گلی شکوه، صدیقه ریاضی، سعیده قزلباش و مریم که از فارغ‌التحصیلان سال ۱۳۰۶ش و ۱۳۰۷ ش و دارای تصدیق نامه رسمی متوسطه دارالمعلمات بودند.

از دیگر شهرهایی که در آن دارالمعلمات تاسیس شد، تبریز بود. دارالمعلمات تبریز در سال ۱۳۰۵ش توسط میرزا محمدعلی خان تربیت، رییس وقت معارف آذربایجان تاسیس شد. این مرکز بنای کوچکی بود که غیر از چند کلاس، فاقد تجهیزات و لوازم فنی، مانند آزمایشگاه و تالار کتابخانه بود. در سال‌های ۱۳۱۳ عملیات ساختمانی در آن صورت گرفت و در همان سال توسط علی‌اصغر حکمت افتتاح و پس از ایجاد تحولاتی در نحوه فعالیت، به دانشسرای دختران تبریز تبدیل شد.

همچنین دارالمعلمات اصفهان در سال ۱۳۰۸ش با مشکلات فراوان که با افزودن یک کلاس متوسطه به دبستان دخترانه ایجاد شده بود به تدریج توسعه یافت و در سال ۱۳۱۳ به مدیریت خانم عفت سهرابی یک کلاس چهارم متوسطه نیز در آن دایر شد و سرانجام در سال ۱۳۱۴ به صورت یک دبیرستان کامل درآمد و در سال ۱۳۱۶ به جای کلاس‌های چهارم و پنجم، دو کلاس دانشسرای مقدماتی دختران نیز در آن تاسیس و دانشسرای دختران نامیده شد.