چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بهترین وسیله گرمایشی برای نوزادان چیست؟


بهترین وسیله گرمایشی برای نوزادان چیست؟

گاهی دیده می‌شود که افراد نسبت به گرد و غباری که روی وسایل خانه می‌نشیند بی‌اهمیت هستند یا تنها گرد و غباری را که به چشم می‌‌آید تمیز می‌کنند. در زمستان گرد و غبار زیادی روی وسایل …

گاهی دیده می‌شود که افراد نسبت به گرد و غباری که روی وسایل خانه می‌نشیند بی‌اهمیت هستند یا تنها گرد و غباری را که به چشم می‌‌آید تمیز می‌کنند. در زمستان گرد و غبار زیادی روی وسایل گرمایشی نظیر شوفاژ، شومینه و بخاری می‌نشیند و این گرد و غبار می‌تواند عامل ابتلا به آسم و آلرژی به ویژه در کودکان باشد.

در واقع تمامی موادی که به صورت گرد و خاک و غبار هستند، می‌توانند تحریک‌کننده باشند و مخاط‌ها، سینوس، ریه و ... را دچار آسیب نسجی کنند.

برخی از این مواد مولد آلرژی هستند و سبب می‌شوند سیستم ایمنی عکس‌العمل بیش از اندازه نشان دهد. برخی دیگر مستقیما مخاط را تحریک می‌کنند و آسیب‌های تنفسی ایجاد می‌کنند. برخی مواد هم هر دو مکانیسم را با هم دارند.

توصیه می‌شود برای پیشگیری از بروز هر نوع آلرژی مرتبا گرد و غباری را که روی وسایل می‌نشیند تمیز کنید. از میان وسایل گرمایش فنکوئل که با فن کار می‌کند اگر به درستی تمیز نشود، می‌تواند بیش از سایر وسایل ایجاد آلرژی کند زیرا دور فن پر است از گرد و خاک و این گرد و غبار به دنبال کار کردن فن به اطراف پاشیده می‌شود و هوای خانه را آلوده می‌کند.

اگر تمامی وسایل گرمایشی به درستی کار کنند، احتراق به خوبی در آنها صورت پذیرد و به خوبی مرتبا تمیز شوند هیچ مشکلی ایجاد نخواهند کرد. با این حال به نظر می‌رسد شوفاژ در مقایسه با سایر وسایل گرمایشی سالم‌تر است. از سوی دیگر برخی از خانواده‌ها عادت دارند دمای اتاق را بیش از اندازه بالا ‌برند. بیش از اندازه گرم کردن خانه خود می‌تواند عامل ناراحتی‌های تنفسی باشد و سبب خشکی مخاط‌ها و شکننده‌شدن آنها و در نهایت مستعد کردن‌شان برای تاثیر عوامل عفونی، ویروسی یا باکتریایی شود. گرما باید در حد مناسب باشد.

در ضمن بهتر است در زمستان در کنار وسایل گرمایشی از بخور هم استفاده کنیم. البته لازم است دهانه دستگاه بخور به طور منظم تمیز شود زیرا می‌تواند به دلیل محیط مرطوبی که دارد سبب رشد کپک‌ها و قارچ‌ها شود. اگر دهانه بخور تمیز نشود، همراه با بخار، قارچ و کپک هم وارد هوا می‌شود و می‌تواند منبع و عامل بروز حساسیت و آلرژی‌های تنفسی شود.

توجه داشته باشید تمامی موادی که می‌توانند در هوا پخش شوند مثل اسانس‌های مختلفی که در دستگاه بخور ریخته می‌شوند امکان دارد عامل آلرژی تنفسی باشند. البته ممکن است فردی آلرژی هم داشته باشد ولی اسانس‌ها عامل تشدید آلرژی‌ در او نباشند. برعکس آن هم صادق است. پس در استفاده از اسانس‌ها باید محتاط بود.

دکتر علیرضا سالک‌مقدم

استاد دانشگاه علوم پزشکی