پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

۱ اکتبر در سال ۳۲۲ ـ درگذشت ارسطو


ارسطو فیلسوف، آموزگار و دانشمند بزرگ یونان باستان که افکار و روش های او بیش از سایر فلاسفه دوران کلاسیک در جهان نفوذ داشته است اول اکتبر در سال ۳۲۲ پیش از میلاد درگذشت. وی ۶۲ …

ارسطو فیلسوف، آموزگار و دانشمند بزرگ یونان باستان که افکار و روش های او بیش از سایر فلاسفه دوران کلاسیک در جهان نفوذ داشته است اول اکتبر در سال ۳۲۲ پیش از میلاد درگذشت. وی ۶۲ سال عمر کرد. افلاتون او را که شاگردش بود مغز آکادمی و بزرگترین کتابخوان لقب داده بود. ارسطو به سال ۳۳۴ پیش از میلاد مدرسه «لیسیوم» را در آتن تاسیس کرد. پس از مرگ شاگردش اسکندر، آتنی ها او را به همان اتهام سقراط که بی اعتنایی به خدایان آنان بود به مرگ محکوم کردند که به شهر چالسیس گریخت. وی در شمال یونان - منطقه ای که اینک مقدونیه یونان نامیده می شود به دنیا آمده بود و آتنی نبود که بشود استردادش را تقاضا کرد. ارسطو یک سال بعد از این رویداد (فرار) درگذشت.

ارسطو انسان را از افراط در هر کار بر حذر داشته و اعتدال و میانه روی را توصیه کرده است و سعادت را در تلاش برای رسیدن به آرزو و یا نیل به آن دانسته و فرد ناآگاه و یا کسی را که کاربرد دانشی را که فرا گرفته نداند انسان ناکامل خوانده است. به زعم او، انسان کامل فردی منطقی است که بدون دلیل دست به اقدام نمی زند و به همین سبب ورود انسان ناکامل (غیرمنطقی) را به سیاست، برای جامعه خطرناک می خواند. ارسطو جمع شدن ثروت در دست یک فرد را به زیان رفاه عمومی جامعه می داند و می گوید که ثروت بیش از نیاز شخصی باید در کنترل جامعه باشد (عقیده سوسیال دمکراسی). در مورد قانون کیفری می گوید که اگر مردم یکدیگر را همانند اعضای فامیل دوست داشته باشند نیازی به چنین قانونی نیست، ولی چون چنین نیست و در جامعه، انسان ناکامل زیاد است؛ قانون و دادرسی کیفری برای حفظ نظم جامعه و حراست از آزادی ها و حقوق ضرورت دارد. ارسطو همین عقیده را درباره قانون ازدواج دارد و می گوید که اگر زن و مردی یکدیگر را واقعا دوست بدارند که لازمه ازدواج است نیاز به وجود قانون در این زمینه نیست و همان علاقه دو جانبه، اعتماد متقابل و اشتراک مساعی هر مشکلی را از پیش پا برمی دارد.