یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

بررسی علائم و کاهش عوارض دوران یائسگی


بررسی علائم و کاهش عوارض دوران یائسگی

یائسگی یکی از مراحل طبیعی زندگی زنان است که معمولا در حدود سن ۴۸ تا ۵۵ سالگی شروع می‌شود. ابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس به طور کامل قطع می‌شود.
در زمان یائسگی چرخه عملکرد …

یائسگی یکی از مراحل طبیعی زندگی زنان است که معمولا در حدود سن ۴۸ تا ۵۵ سالگی شروع می‌شود. ابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس به طور کامل قطع می‌شود.

در زمان یائسگی چرخه عملکرد تخمدان‌ها به پایان می‌رسد و هورمون‌های استروژن و پروژسترون که توسط تخمدان‌ها ترشح می‌شود، به شدت کاهش می‌یابد. البته حتی پس از یائسگی نیز مقداری استروژن توسط غده‌های آدرنال و ذخایر چربی بدن ترشح می‌شوند و همچنین مقداری از آندروژن‌های غدد فوق کلیوی نیز به استروژن تبدیل می‌شوند.

آثار یائسگی در زنان، حدودا بین سنین ۴۵ تا ۵۵ سال و طی سه مرحله ظاهر می‌شود؛ الف دوره شروع که توام با نامرتبی و کاهش پریودهای ماهیانه است. ب دوره میانی که آغازگر بیماری‌های خاص زنان و علائم آشکار (مثل گرگرفتگی، تپش قلب و تغییر خلق و خو) است. ج دوره پایانی که همراه با قطع کامل پریود‌های ماهیانه به مدت یک سال است.

علائم و نشانه‌های یائسگی در هر خانمی با خانم دیگر متفاوت است. بعضی از زنان علایم کمی دارند یا هیچ علامتی ندارند. عده‌ای دیگر دچار خونریزی‌های نامنظم می‌شوند. گرگرفتگی، احساس خستگی، افسردگی و تغییرات خلق و خو، درد مزمن در قسمت پایین کمر، گرفتگی عضلات پا هنگام شب، درد مفاصل، خمیدگی قوز پشت، بیماری‌های لثه و دندان، کم خوابی و لرزش اندام‌ها از نشانه‌های دیگر یائسگی است.

۷ فرمان برای کاهش عوارض

یائسگی دوران جدیدی از زندگی زنان است که باید با آن سازگاری پیدا کنند. مسلما یائسگی مترادف با ازکارافتادگی، ناتوانی، بیماری و آغاز پیری نیست. بخصوص که امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی با رعایت نکاتی ساده مشکلات این دوران بسیار کمتر شده است.

۱) ورزش کنید: ورزش هوازی سوخت و ساز بدن را تقویت می‌کند و کمک می‌کند چربی خود را بسوزانید. این ورزش‌ها مثل پیاده‌روی و راه رفتن تند، استخوان‌ها را نیز تقویت می‌کند و جلوی پوکی استخوان را می‌گیرد و در نتیجه این خطر عمده و متداول پس از یائسگی تعدیل می‌شود.

۲) درست غذا بخورید: باید مراقب آنچه می‌خورید، باشید. انواع غذاها را مصرف کنید، اما مقدار مصرف، کم باشد. رژیم غذایی سخت نگیرید. زیرا رژیم‌های شدید و سخت، استخوان‌های شما را پوک کرده، عضلات شما را ضعیف می‌کند و میزان سوخت و ساز بدن شما را کاهش می‌دهند. تغذیه‌ای سالم (کم چرب، کم شیرینی و ویتامینه) و همراه با مواد معدنی لازم مثل منیزیم، پتاسیم و کروم شما را شاداب نگه می‌دارد. همچنین برای کاهش عوارض ناشی از کم خونی، باید بر مصرف منابع غذایی حاوی آهن افزود.

۳) ویتامین مصرف کنید: یکی از ویتامین‌هایی که به طور خاص در کاهش علائم یائسگی و از جمله گرگرفتگی موثر است، ویتامین E است. همچنین ویتامین E موجب کاهش سرگیجه، تپش قلب، تنگی نفس، عصبانیت، خستگی و کم خوابی در زنان یائسه می‌شود.

۴) تنفس عمیق فراموش نشود: روش‌های آرام‌سازی عضلات توام با تنفس عمیق نیز موجب کاهش علائم یائسگی می‌شود. برای این منظور در وضعیت راحتی بنشینید، چشمان خود را ببندید و تمام ماهیچه‌های خود را شل کنید. سپس شروع به تنفس عمیق کنید و هوا را بسیار آرام از ریه‌های خود خارج سازید. سعی کنید در طول روز ۱۰ تا ۲۰ دقیقه این عمل را تکرار کنید.

۵) داروهای گیاهی مصرف کنید: استفاده از برخی گیاهان و مواد طبیعی در کاهش علائم یائسگی موثرند. این گیاهان معمولا عوارض جانبی چندانی ندارند و در عین آن‌که حاوی هورمون‌های انسانی نیستند ولی موجب تحریک و ترشح این هورمون‌ها در زنان می‌شوند. از جمله این گیاهان می‌توان از رازک، بومادران، بهارنارنج، بادرنجبویه و بیدمشک،گل ساعتی، سنبل الطیب، پنج انگشت، فلفل بری و گل گاوزبان، نام برد

۶) سیگار نکشید: زنانی که سیگار می‌کشند زودتر دچار یائسگی می‌شوند زیرا نیکوتین سیگار موجب کاهش ترشح‌های هورمون‌های تخمدان‌ها می‌شود و تعادل سوخت و ساز بدن را مختل می‌سازد.

۷) به پزشک مراجعه کنید: اگر عوارض یائسگی شما را زیاد اذیت می‌کند حتما به پزشک مراجعه کنید. او می‌تواند شما را راهنمایی کند در برخی موارد نیز درمان هورمونی طبق تجویز پزشک آغاز می‌شود.