جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

عـصای مـعجـزه


عـصای مـعجـزه

● به بهانه۲۳مهر، روز جهانی عصای سفید
حدود ۲۰۰میلیون نفر از جمعیت جهان اختلال های بینایی و متاسفانه بیش از ۸۰درصد از این جمعیت در کشورهای در حال توسعه ساکن هستند. هرسال در اغلب …

به بهانه۲۳مهر، روز جهانی عصای سفید

حدود ۲۰۰میلیون نفر از جمعیت جهان اختلال های بینایی و متاسفانه بیش از ۸۰درصد از این جمعیت در کشورهای در حال توسعه ساکن هستند. هرسال در اغلب کشورهای جهان روز ۲۳مهر مطابق با ۱۵ اکتبر را به عنوان روز نابینایان گرامی می‌دارند. گذشته از این بزرگداشت نمادین، اغلب کشورهای توسعه یافته امکانات و قوانین در خور و مناسبتی برای نابینایان و کم‌بینایان در نظر گرفته‌اند و مؤسسات و مراجع گوناگونی برای رسیدگی به امور آنها و زمینه‌سازی برای مشارکت اجتماعی هرچه بیشتر آنان فعال هستند.

در ایران نیز در ۱۰ سال اخیر متولیان امر به ویژه سازمان بهزیستی کشور و آموزش و پرورش، مؤسسه خیریه عصای سفید و چند تشکل مردم نهاد دیگر با همکاری صمیمانه نابینایان و کم بینایان از روند فزاینده نابینایی در افراد تا حد قابل توجهی جلوگیری به عمل‌ آورده‌اند.

مؤسسه خیریه عصای سفید از مراکز مردمی است که با برنامه‌های مختلف، از جمله برگزاری مراسم به مناسبت‌های گوناگون، در فضای کوچک (از لحاظ امکانات و مساحت) مؤسسه، و با حضور استادان و کارشناسان نابینا و بینا، کوشیده است در این زمینه و برای کاهش عارضه نابینایی و کم بینایی گام‌های موثر بردارد. با عنایت به قانون عصای سفید که در سازمان ملل متحد برای رعایت حقوق نابینایان پیش‌بینی شده، دولت‌ها می‌کوشند با کمک آحاد مردم راه این گروه از جامعه را هموار کنند.

مؤسسه خیریه عصای سفید با اساسنامه‌ای که بیشتر به امور آموزشی، توانبخشی و رفاهی توجه دارد، کوشیده است قدم‌های محکمی و اساسی در ارتقای سطح علمی و مهارتی نابینایان بردارد. این مؤسسه اکنون دو دهه است که همایش روز جهانی عصای سفید را برگزار می‌کند.نخستین مدرسه نابینایان جهان در سال ۱۷۸۴ به همت یک آموزگار فرانسوی به نام «والینین هویی» تاسیس شد و بعد از این مرکز شخصی به نام لویی بریل، با اختراع نوعی خط برجسته ویژه نابینایان که به نام خود او معروف شد، به جامعه نابینایان خدمتی ماندگار و علمی کرد.در ایران شادروان دکتر محمد خزایلی و دکتر محمدرضا نامنی، پیشگامان تدریس و الگوی توانمندی نابینایان بودند و هم اکنون نیز نابینایان کشور از تجربیات این دو بزرگوار بهره‌ها میگیرند. شادروان مهدی بهشتی‌پور که در امر تاریخ و مطبوعات فعالیت داشته از انتشار ماهنامه‌ای به نام روشندل در تاریخ مطبوعات یاد کرده است که در سال ۱۳۲۵ توسط دکتر محمد خزایلی منتشر می‌شد. امروزه روزنامه« ایران سپید» یگانه روزنامه مخصوص نابینایان است که مطالب گوناگون فرهنگی و علمی و اجتماعی و پیشرفت‌های روز در خصوص نابینایان را منتشر می‌کند.در باب علت نماد شدن عصای سفید برای نابینایی، مورخین موضوع‌های قابل توجهی را بیان می‌کنند. عصای سفید پارچه‌ای به همراه خود دارد که برای شناخت نابینایان است. عصا در دوران سالمندی کمکی برای سالمند است و عصای حضرت موسی معجزه‌ای برای بصیرت یابی غافلان و آنانی بود که چشم دلشان نابینا بود.

مؤسسه عصای سفید، شادروان محمدرضا نامنی، با اعتقاد راسخ به پیشرفت علمی و فنی و هوش سرشاری که نابینایان در مقاطع و مواضع مختلف تحصیلی و زندگی از خود بروز می‌داده‌اند معتقد بود آینده آنها بسیار روشن است و به همین منظور لازم است این عزیزان هم خود با جهان دانش در ارتباط باشند و هم از دستاوردهای علمی برای ارتقاء کیفیت زندگی خود بهره ببرند.

به طور مثال، کامپیوتر و چاپگر بریل از این ابزارهاست که مورد استفاده قرار می‌گیرد.از خواست‌های نابینایان، اشتغال برحسب توانمندی‌های علمی و فرهنگی و جسمی است. زیرا چنانچه نابینا و یا کم بینا بتواند هزینه‌های زندگی خود را به راحتی تامین کند، راحت‌تر می‌تواند در خصوص مسائل زندگی خود تصمیم بگیرد. از دیگر مسائل این عزیزان، مهیا کردن امکان ازدواج آنهاست که نیاز به حمایت‌های همه جانبه دارد. با وجود تلاش‌های بسیار و دستاوردهای قابل توجه، باید اذعان کرد که درباره چگونگی ارتباط افراد بینا و نابینا هنوز فرهنگ‌سازی صورت نگرفته و هدف مرحوم خزایلی صورت عمل نپذیرفته است. شناخت مسائل نابینایان و ارتباط صحیح و یاری و همدلی که در شأن و منزلت آنها باشد به حضور آنها در جامعه کمک شایانی می‌کند.رسانه‌ها در برطرف کردن بسیاری از مشکلات و مسائل این قشر می‌توانند کمک شایانی بکنند. این یک واقعیت است که همه انسان‌ها به شکلی نیاز به یاری یکدیگر دارند. با تقسیم تلخی‌ها و شادی‌هایمان بی‌تردید بیش از پیش از رحمت خداوند متعال برخوردار می‌شویم.

محمدتقی سرمدی