شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

اگر شما عینکی باشید, فرزندتان هم عینکی می شود


اگر شما عینکی باشید, فرزندتان هم عینکی می شود

با وجود اینکه از زمان اختراع تلویزیون تا الان همه والدین به بچه های شان تاکید می کنند که به تلویزیون نزدیک نشوند اما حقیقت این است که تا به حال هیچ دلیل و مدرک مستدلی مبنی بر اینکه تماشای تلویزیون از نزدیک باعث ضعف بینایی می شود, به دست نیامده است

● تماشای تلویزیون چشم را ضعیف می‌کند

غلط!

با وجود اینکه از زمان اختراع تلویزیون تا الان همه والدین به بچه‌های‌شان تاکید می‌کنند که به تلویزیون نزدیک نشوند اما حقیقت این است که تا به حال هیچ دلیل و مدرک مستدلی مبنی بر اینکه تماشای تلویزیون از نزدیک باعث ضعف بینایی می‌شود، به دست نیامده است. علت این باور شاید آن باشد که کودکانی که چشم‌های ضعیفی دارند، برای دیدن بهتر تلویزیون مجبورند به آن نزدیک شوند بنابراین وقتی بعد از مدتی والدین متوجه شدند که کودک دچار ضعف بینایی است، ممکن است تصور کنند این موضوع به خاطر تاثیر سوء تلویزیون رخ داده است، درحالی‌که چنین نیست. آکادمی چشم‌پزشکی آمریکا می‌گوید کودکان بهتر از بزرگسالان می‌توانند در فاصله نزدیک روی تصویر تمرکز کنند، در نتیجه کودکان بیشتر از بزرگسالان دوست دارند به تلویزیون نزدیک شوند، یا موقع خواندن کتاب آن را به چشمان خود نزدیک کنند.

● فرزندان والدین عینکی، عینکی می‌شوند

متاسفانه این باور تا حدود زیادی درست است چرا که ضعف بینایی می‌تواند یک صفت ارثی باشد. این موضوع نه تنها درباره ضعف چشم بلکه حتی درباره بیماری‌های دیگر چشم مانند آب‌مروارید هم درست است. بنابر این مهم است که بدانید در خانواده شما چه بیماری‌های چشمی وجود داشته یا دارند.

● خوردن هویج به بینایی بهتر کمک می‌کند

هویج سرشار از ماده‌ای است که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود و ویتامین A هم برای عملکرد درست چشم‌ها ضروری است اما در این میان ۲ نکته وجود دارد؛ اول اینکه خوردن هویج جای عینک را نمی‌گیرد و دوم اینکه فقط هویج نیست که سرشار از ویتامین A است، مواد خوراکی دیگری مانند زردآلو، شلیل، مارچوبه و حتی شیر هم همین خاصیت را دارند.

● وقتی والدین چشم‌های مشکی داشته باشند، امکان ندارد صاحب فرزندی چشم‌آبی شوند

غلط!

هر چند این اتفاق نادر است اما رنگ چشم فرزندان می‌تواند با رنگ چشم پدر و مادر تفاوت داشته باشد.

● کوچولوی زرنگ، چشم‌های تنبل!

اما به جز ضعف بینایی، خطر دیگری هم چشم‌های کودکان را تهدید می‌کند و آن تنبلی چشم است. این اختلال که شیوع نسبتا زیادی هم در بین کودکان دارد، ممکن است باعث کم‌بینایی یا نابینایی یکی از چشم‌‌های کودک شود. تنبلی چشم اگر زود تشخیص داده شود، می‌تواند به‌طور کامل و به‌راحتی درمان شود اما اگر درمان این اختلال دیر صورت بگیرد تاثیر آن بسیار اندک و گاهی حتی بی‌فایده خواهد بود. فرصت طلایی شما برای درمان این اختلال و کمک به فرزندتان حداکثر تا ۵ سالگی است و بعد از این زمان هر چه سن کودک بیشتر شود، شانس درمان کامل تنبلی چشم کمتر می‌شود، تا جایی که بعضی از پزشکان معتقدند درمان تنبلی چشم بعد از ۷ تا ۱۰ سالگی بی‌فایده است. خوشبختانه در کشور ما چند سال است که طرح سنجش بینایی و مشکلات چشمی برای کودکان ۳ تا ۶ ساله اجرا می‌شود. معاینه چشم کودکان در این طرح به والدین کمک می‌کند هر چه زودتر از اختلالات چشمی فرزندشان مانند تنبلی، انحراف چشم، نزدیک‌بینی، دوربینی یا آستیگماتیسم باخبر شده و هر چه سریع‌تر نسبت به درمان آنها اقدام کنند.

● کار با کامپیوتر به چشم‌ها آسیب می‌رساند

به گفته آکادمی چشم‌پزشکی آمریکا کامپیوتر آسیبی به چشم‌ها نمی‌رساند اما دقت کنید وقتی کودک شما برای مدت طولانی پای کامپیوتر می‌نشیند و به‌خصوص زمانی که مشغول بازی با کامپیوتر است، کمتر از مواقع دیگر پلک می‌زند. این اتفاق هنگام مطالعه و انجام کارهای دیگر که نیاز به خیره شدن از نزدیک دارند نیز می‌افتد. پلک زدن کمتر باعث می‌شود تا چشم‌ها خشک شوند و این موضوع باعث می‌شود تا کودک دچار احساس خستگی در چشم‌ها شود بنابر این بهتر است فرزندتان را تشویق کنید در موقع کار با کامپیوتر هر از چندی استراحت کند.

نکته - بالا رفتن نمره چشم در یک کودک ربطی به این ندارد که کودک از چه زمانی عینکی شده و از عینکش کم استفاده کرده یا زیاد. عینک زدن ضعف بینایی را بدتر نمی‌کند

● چشم‌ها در موقع تولد از نظر اندازه، رشد کامل‌شان را کرده‌اند

خیلی از مردم می‌گویند اندازه چشم‌ها در بدو تولد همان است که مثلا باید در ۵۰سالگی باشد و چشم‌ها در طول زندگی بزرگ‌تر نمی‌شوند. علت این باور هم آن است که در کودکان چشم‌ها نسبت به سایر اعضای صورت بزرگ‌تر هستند اما این باور اشتباه است. چشم‌های کودک شما هم مانند خود او رشد می‌کنند. علت تغییر نمره چشم در کودکان عینکی هم همین رشد چشم‌هاست.

● فقط پسرها ممکن است کوررنگ باشند

درست است که کوررنگی بیشتر در پسرها اتفاق می‌افتد اما دخترها هم امکان دارد به این اختلال دچار باشند.

● ضعف بینایی کودک‌تان را کشف کنید

اگر با فواصل منظم در سنین قبل از دبستان فرزندتان را برای معاینه چشم، نزد پزشک ببرید، می‌توانید مطمئن باشید بیشترین کمک را برای بهتر دیدن تا پایان عمر، به فرزندتان کرده‌اید! علاوه بر آن حواس‌تان باشد دیدن این نشانه‌ها در کودکان ممکن است به معنای مشکلات چشمی و بینایی در آن‌ها باشد و درصورت تکرار این علائم بهتر است فرزندتان را نزد پزشک ببرید:

۱) نزدیک شدن بیش از حد به تلویزیون یا نزدیک کردن کتاب، دفتر و وسایل بازی به چشم‌ها

۲) مالیدن مکرر چشم‌ها

۳) سردرد

۴) استفاده از انگشت برای دنبال کردن خطوط موقع خواندن کتاب

۵) قرمزی و اشکریزش چشم‌ها

۶) بی‌علاقگی و پرهیز از کار یا بازی با وسایلی که جزئیات زیاد و رنگ‌های متنوع دارند.

۷) خستگی زودرس، تمرکز نداشتن، بی‌علاقگی به درس، تنبلی یا افت تحصیلی

۸) انحراف یکی از چشم‌ها

● بیشتر مواظب باشید

▪ اگر فرزند شما از عینک استفاده می‌کند، حتما او را تشویق کنید تا عینکش را بزند. نباید با این تصور غلط که کودک به عینک وابسته می‌شود، او را از خوب دیدن محروم کنید.

▪ اگر فرزند شما سردرد دارد، این موضوع را با چشم‌پزشک در میان بگذارید.

▪ خستگی و تمرکز نداشتن کودک را همیشه به پای ضعف تحصیلی نگذارید.

▪ تغذیه مناسب نقش مهمی در سلامت چشم و بینایی بهتر دارد. فرزندتان را به خوردن میوه‌ها و سبزی‌های تازه عادت دهید.

▪ استفاده از عینک آفتابی فقط برای بزرگسالان ضروری نیست، چشم بچه‌ها هم در برابر اشعه خورشید، به‌ویژه در روزهای تابستان به محافظت نیاز دارد، بنابر این برای فرزندتان عینک آفتابی تهیه کرده و او را به استفاده از عینک آفتابی تشویق کنید.

منبع : مجله سیب سبز