پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آرزوهای بزرگ شیخ


آرزوهای بزرگ شیخ

این یک باشگاه فوتبال با ستاره ای برزیلی است ورزشگاهی ۴۰ هزار نفری با یک شیخ میلیاردر به عنوان مالک اما اشتباه نکنید, از منچسترسیتی صحبت نمی کنیم بلکه قضیه در مورد باشگاه الجزیره اولین عشق فوتبالی شیخ منصور بن زیاد آل نهیان مالک جدید منچسترسیتی است

این یک باشگاه فوتبال با ستاره‌ای برزیلی است. ورزشگاهی ۴۰‌هزار نفری با یک شیخ میلیاردر به‌عنوان مالک. اما اشتباه نکنید، از منچسترسیتی صحبت نمی‌کنیم. بلکه قضیه در مورد باشگاه الجزیره اولین عشق فوتبالی شیخ‌منصور بن‌زیاد آل‌نهیان مالک جدید منچسترسیتی است. مردی که با پوشیدن دشداشه ظاهری کاملا سنتی را به ذهن متبادر می‌سازد. یک ورزشگاه فوق‌مدرن و یک استخر در اندازه‌های المپیکی برای تیم حرفه‌ای والیبالش ساخته است. برای تازه‌ماندن زمین فوتبال در جایی که دمای هوا ۴۵ درجه سانتیگراد است، هر دقیقه باید هزاران لیتر آب اسپری شود. اما این کاری نیست که شیخ از عهده‌اش برنیاید، به‌خصوص وقتی بدانیم خانواده او حداقل ۷۵۰ میلیارد دلار ثروت دارد، این کار ساده‌تر هم به‌نظر می‌رسد و ضمن اینکه او برادر ناتنی شیخ‌خلیفه بن‌زیاد حاکم ابوظبی نیز هست و قدرت سیاسی را نیز باید به قدرت مالی او اضافه کرد. او همچنین صاحب یک شرکت نفتی بین‌المللی است که در اسپانیا، کره‌جنوبی، پاکستان و قزاقستان فعالیت دارد. یکی از اشخاص بسیار نزدیک به شیخ می‌گوید: «او فقط یک رئیس که پول زیادی وارد فوتبال کرده نیست. او علایق روشنفکری زیادی دارد و فردی خونسرد، متفکر و احساساتی است.»

شیخ همچنین وجهه اجتماعی خوبی دارد. او اغلب در بهترین رستوران ابوظبی توقف می‌کند و چهارشنبه گذشته نیز در جشنواره رمضان شام خورد. جشنواره‌ای که در آن رشته‌های فوتبال، جودو، شنا، شطرنج و حتی پلی‌استیشن شرکت داشتند.

افراد گروه شیخ می‌گویند، او تنها به‌دنبال خریدن یک باشگاه و لذت‌بردن از حضور در سطح اول فوتبال اروپا نیست، بلکه منچسترسیتی را به چشم سکوی پرشی برای پیشرفت فوتبال در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و همچنین بهبود چهره بین‌المللی امارات متحده عربی نگاه می‌کند.

شیخ‌منصور همچنین یکی از اعضای گروهی است که برای راه‌یافتن امارات به جام‌جهانی ۲۰۱۰ آفریقای‌جنوبی کار می‌کند. ضمن اینکه ابوظبی توانست میزبانی جام باشگاه‌های جهان ۲۰۰۹ را به‌دست آورد که قرار است در ورزشگاه ۵۵ هزار نفری زاید برگزار شود. ورزشگاهی که یکی از پنج‌ورزشگاه واجد شرایط بین‌المللی امارات است. خالد العمری سخنگوی باشگاه الجزیره می‌گوید: «ما به زمان نیاز داریم تا شبیه تیم‌های لیگ‌برتری شویم. مردم از این قضیه راضی‌اند، چون ما یاد می‌گیریم چگونه در یک لیگ سطح بالای حرفه‌ای عمل کنیم.»

عده زیادی از اماراتی‌ها معتقدند، نظرات نه‌چندان مثبتی که در مورد حضور آنها در لیگ برتر ابراز می‌شود، بیش از هر چیز در پاسخ پیشنهاد ۱۳۵ میلیون‌پوندی سلیمان الفهیم (رئیس ۴۴ ساله گروه ابوظبی) برای جذب کریس رونالدو است: «ما می‌خواهیم تبدیل به بزرگ‌ترین باشگاه دنیا شویم. اما اینگونه جنجال‌سازی‌ها، بیش از اینکه به نفع شیخ‌ها باشد، می‌تواند فرصتی طلایی که آنها برای کسب احترام به‌دست آورده‌اند را نابود کند. فرد نزدیک به شیخ می‌گوید: «او باید سرش را پایین بگیرد یا یک نفر پیدا شده و ساکتش کند.» این منبع معتقد است یکی دیگر از اعضای خانواده سلطنتی (شیخ‌تهنون برادر شیخ‌منصور) می‌تواند نقش موثرتری ایفا کند: «منصور خیلی عملگراتر از این است که بخواهد رویکردی مانند پیشنهاد برای جذب بازیکنان داشته باشد.»

حضور عرب‌ها در منچسترسیتی می‌تواند محبوبیت این تیم را در امارات نیز بالا ببرد. کشوری که جوانان آن بیشتر طرفدار تیم‌های محلی هستند تا خارجی. محمد المزروع نوجوان ۱۷ساله اماراتی می‌گوید: «۹۵ درصد بچه‌های کلاس ما عاشق فوتبال هستند، اما همه آنها در مورد منچستریونایتد، میلان و رئال‌مادرید صحبت می‌کنند، خود من که هرگز چیزی در مورد تیم دیگر منچستر نشنیده بودم.» هیچ‌کدام از شش مرکز خرید ورزشی که خبرنگار گاردین جست‌وجو کرد پیراهن منچسترسیتی را نداشت، در حالی‌که یکی از آنها پیراهن تیم‌های ساندرلند، اورتون و گلاسکو رنجرز را داشت. حسن عبود که یک متخصص IT است، می‌گوید: «این تمرینی تجاری برای بین‌المللی کردن امارات است. این قسمتی از استراتژی رشد ابوظبی است، آنها با دوبی رقابت می‌کنند.»

به نظر می‌رسد، دیگر رومن آبراموویچ تنها ثروتمند لیگ برتر نیست و باید با یک میلیاردر دیگر رقابت کند. اما شیخ و دار و دسته‌اش کیستند و از کجا در فوتبال انگلیس پدیدار شدند، که می‌خواهند منچسترسیتی را بالاتر از یونایتد و رئال قرار داده و در فصل نقل‌و‌انتقالات فابرگاس و رونالدینیو را به‌دام اندازند.

دکتر سلیمان الفهیم یکی از اعضای تاثیرگذار گروه ابوظبی است و او که تحصیلکرده آمریکاست، نقش مهمی در مذاکرات خرید منچسترسیتی از مالک تایلندی‌اش داشت.

سلیمان عاشق شهرت است و در این میان از انداختن عکس با ستاره‌های هالیوود نظیر دمی‌مور و لئوناردو دی‌کاپریو نیز استقبال می‌کند. گرچه سلیمان خودش را به‌عنوان چهره مالکان جدید سیتی مطرح کرده اما به گفته یکی از مشاوران اصلی تاکسین شیناواترا (مالک قبلی سیتی) مرد اصلی شیخ‌منصور است. مردی که به همراه ۱۹ برادرش خانواده سلطنتی ابوظبی را تشکیل می‌دهند.

او همچنین داماد شیخ‌محمد بن‌راشد حاکم دوبی است. منبع اصلی ثروت خانواده سلطنتی ابوظبی نفت است که در سال ۱۹۵۸ در امارات کشف شد. شیخ‌منصور رئیس اولین بانک خلیج‌فارس و شرکت نفت و گاز بین‌المللی است و با توجه به رشد قیمت نفت گفته می‌شود، درآمد روزانه آنها حداقل ۵۰۰ میلیون دلار است، به گفته آماندا استیولی (دلال فروش سیتی) عرب‌ها برای خرید منچسترسیتی چیزی در حدود ۲۰۰ میلیون پوند هزینه کرده‌اند (۹۰ درصد متعلق به اعراب است و ۱۰ درصد در اختیار تاکسین باقیمانده) اما این مبلغی ناچیز برای خانواده سلطنتی است. آنها دو روز قبل از این معامله پروژه‌ای ۶۰ میلیارد دلاری را در ابوظبی آغاز کردند.

منابع: Guardian , BBC