سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

بررسی و تعیین میزان نیترات منابع آب آشامیدنی روستایی آمل


بررسی و تعیین میزان نیترات منابع آب آشامیدنی روستایی آمل

نیترات از جمله آلاینده منابع آب های زیرزمینی و عامل بیماری متهموگلوبینمیا Methemoglobinemia در نوزادان می باشد

● سابقه و هدف:

نیترات از جمله آلاینده منابع آب های زیرزمینی و عامل بیماری متهموگلوبینمیا (Methemoglobinemia) در نوزادان می باشد و نیز تشکیل ترکیبات سرطان زای نیتروزآمین می باشد هدف از این تحقیق اندازه گیری میزان نیترات در منطقه کشاورزی روستایی و مقایسه آن با استاندارد جهانی و پیشنهادی ایران می باشد.

● مواد و روش ها:

برای نمونه گیری، به روش خوشه ای در منطقه مورد بررسی از هر خوشه، تعدادی از چاه ها به صورت تصادفی مشخص شد. جمعا ۳۰۰ نمونه در شرایط خشک و بارانی از ۵۰ حلقه چاه روستایی آمل اخذ شد نمونه ها بر اساس روش استاندارد و با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر (Spectrophotometer) مدل U.V/Visible Jesco ۷۸۰۰ میزان غلظت نیترات نمونه ها محاسبه شد.

● یافته ها:

بیش ترین غلظت نیترات ۲۰.۶۶ میلی گرم بر لیتر و بیشترین میانگین نیترات چاه ها ۹.۶۵۵ و کمترین میانگین نیترات ۱.۲۵۷ میلی گرم بر لیتر بر حسب ازت بوده است با افزایش عمق میزان نیترات کاهش یافته و میزان نیترات در چاه های عمیق به مراتب کمتر از چاه های کم عمق بوده است.

● استنتاج:

از لحاظ آماری اختلاف بین غلظت نیترات چاه ها در شرایط خشک و بارانی بین چاه های کم عمق معنی دار بوده است. اما بین چاه های عمیق اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشده است که دلالت بر نشت آلودگی به چاه های کم عمق به دلایل بهداشتی و عدم بهسازی و ورود آب باران و نظایر آن دارد.

عنوان فایل
بررسی و تعیین میزان نیترات منابع آب آشامیدنی روستایی آمل application/pdf
barresie va taiene mizane nitrat.pdf
198 KB
دانلود

یوسفی ذبیح اله

نائیج ام البنین