دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
تقویت بافت های بدن به وسیله ماساژ
دکتر مارک استینسون، نویسنده کتاب «هزار و یک راه برای درمان پوست و مو» و متخصص برجسته پوست و مو در کانادا به چند سوال مهم درباره لیزر موهای زائد پاسخ میدهدبه هر دری که میزنید از شرشان خلاص نمیشوید، زیرا حذف موهای زائد با روشهای معمول تنها بهطور موقت آنها را از بین میبرد و چند هفته بعد میبینید که دوباره سروکله این موهای آزاردهنده پیدا میشود؛ موهایی که ریشهکن کردنشان هم درد زیادی دارد و هم وقتگیر بوده ولی موقت است. در میان این روشهای رنگارنگ، از حذف موهای زائد با کمک لیزر بهعنوان یکی از ماندگارترین و کمخطرترین روشها یاد شده است؛ روشی که گرچه سالهاست انجام میشود اما ممکن است هنوز اطلاعات دقیقی در موردش نداشته باشید. در این صفحه دکتر مارکاستینسون به سوالات شما در این مورد پاسخ میگوید.ماساژدرمانی یکی از شیوههای درمانی طب مکمل است که امروزه در بسیاری از مکاتب درمانی نظیر طب سنتی چین، طب سنتی هند «آیورودا»، طب سنتی ایران، طب سنتی تبت و حتی بسیاری از شیوههای درمانی طب رایج به ارائه خدمات درمانی و پیشگیرانه میپردازد. در این شیوه فواید و خواص درمانی متعددی از قبیل رهایی از استرس، کاهش اضطراب، درمان افسردگی، کاهش و کنترل درد، تعدیل فشار خون و بهبود عارضههای بهوجود آمده از تمرینات و حرکات ورزشی را به مخاطبش ارائه میکند؛ این شیوه درمانی حتی در مواردی پا را فراتر میگذارد و بهصورت مستقل یا بهعنوان یک شیوه درمانی مکمل در کنار دیگر شیوههای درمانی در طب رایج و طبهای سنتی به درمان بیماریها میپردازد. در این شماره با «فرامرزقمصری»، مدرس شیوههای درمانی مشرق زمین به گفتوگو نشستیم تا بیشتر از فواید و خواص درمانی ماساژدرمانی بهویژه ماساژهای شرقی آگاه شویم.
● از «فشیا» چه میدانید
در بدن انسان بافتهایی وجود دارد که در طب رایج با نام «فشیا» یا «وتر» شناخته میشوند. این بافتها اگر چه از جمله بافتهای ظریف بدن محسوب میشوند اما بسیار مقاوم و مستحکم هستند و متخصصان ماساژ درمانی هنگام اجرای تکنیکهای یداوی بیش از هر چیز روی این بافتها مانور میدهند. بافت «فشیا» از جمله مهمترین بافتهای بدن است و حکم سازههای یک ساختمان را در بدن دارند از اینرو توجه به سلامت و استحکام آنها در بدن بسیار اهمیت دارند زیرا این بافتها از جمله بافتهایی هستند که اطراف تمامی اندامها از جمله قلب، کبد، کلیه، ریه و مغز را در بر گرفتهاند. از اینرو امروزه درمانگران ماساژدرمانی در طب رایج و سنتی در جهان بیشترین تکنیکها را روی «فشیا» که در تمامی ساختار بدن وجود دارند، اعمال میکنند؛ در ماساژهای ارائه شده توسط طب سنتی چین درمانگران با ۲ رویکرد ماساژدرمانی را به بیمار ارائه میکنند؛ یکی در قالب ارائه ماساژهای فیزیکی و دیگری ماساژهای غیرفیزیکی که با ارتعاشات صوتی همراه است.
● اگر ضربه عاطفی خوردید، بخوانید
در طب سنتی چین که قدمت آن به ۹ هزار سال میرسد به بیمارانی که دچار ضربههای عاطفی میشوند نوعی ماساژ ارائه میکردند که به بهبود حال بیمار کمک میکرد؛ همانطور که میدانید درمانگران مکتب طب چین بر این باورند که بیماریهای جسمی بر روح و بیماریهای روحی به مرور زمان بر سلامت جسم نیز اثر میگذارند از اینرو آنها به افرادی که در زندگی دچار شکست عاطفی شدهاند یا یکی از نزدیکانشان را از دست دادهاند تکنیکی را آموزش میدهند که با انجام این تکنیک علاوه بر آنکه مرکز عاطفه فرد در ناحیه سینه ماساژ دریافت میکند بلکه «فشیا»ها و بافتهای اطراف قلب وی نیز تحتتاثیر ماساژ و حرکات صوتی-ارتعاشی که درمانگر به او ارائه میدهد تقویت شده و توان بیشتری پیدا میکنند زیرا فردی که ضربه عاطفی خورده است به مرور با ضعف بافتها و «فشیا»ی اطراف قلب نیز روبهرو میشود و گهگاه دردهایی را در ناحیه سینه احساس کرده و بهطور ناآگاهانه «آه» میکشد.
● ترس عامل ابتلا به بیماریهای کلیوی
در متون کلاسیک طب چینی به این نکته اشاره شده که افرادی که در کودکی و حتی در بزرگسالی دچار ترس هستند و نسبت به مسائل مختلف ترس و نگرانی دارند، استعداد زیادی برای ابتلا به بیماریهای کلیوی و بیماریهای رایج مجاری ادراری دارند. خوشبختانه در طب سنتی چین و دستورات حفظ الصحی که در این مکتب وجود دارد تکنیکها و حرکات ارتعاشی- صوتی وجود دارد که درمانگر با آموزش آن به بیمارش به او کمک میکند تا این مسئله را کنترل کرده و مانع از ابتلا به بیماریهای کلیوی شود.
● تسکین اسپاسم با ماساژ عضلانی
ماساژهای عضلانی از جمله ماساژهایی هستند که لایههای درونیتری را دربر میگیرند. در این نوع ماساژ عضلات و بافتهای زیر پوست ماساژ دریافت میکنند. این نوع ماساژ توسط درمانگران برای از بینبردن انقباضها و اسپاسمهای عضلانی مورد استفاده قرار میگیرد. اسپاسمهای عضلانی به ۳ صورت «انقباض یا تنش عضلانی»، « انقباض تودهای» و «کرمپها» یا «پیچیدگیهای عضلانی» در بدن دیده میشود. این پیچیدگیهای عضلانی حتی ممکن است در عضلات روده، معده یا شکم بیمار دیده شود که خوشبختانه در شیوه ماساژ درمانی ژاپنی «شیاتسو» برای درمان آنها تکنیکهای مفیدی وجود دارد.درمانگران ماساژدرمانی برای هر۳ نوع انقباض و اسپاسم تکنیکهایی را سراغ دارند که به راحتی میتوانند بیمار را از شر این نوع اسپاسمها رها کنند و درد بیمار را تسکین دهند.
● رابطه کبد و ابتلا به افسردگی
درمانگران طب سنتی چین افزایش حرارت درونی کبد را یکی از دلایل ابتلا به افسردگی و برخی از بیماریهای روحی میدانند. این درمانگران علاوه بر درمان این وضعیت و کنترل میزان حرارت کبد، قادرند با ارائه تمرینات و ماساژهایی خاص به کنترل حرارت درونی کبد و تخلیه گرما در این ناحیه کمک کنند و مانع از ابتلای افراد به افسردگی یا کنترل و درمان بیماری شوند. امروزه کودکان چینی در مدارس ابتدایی چین با برخی از این نوع ماساژها و تکنیکهای ساده که قابل انجام در منزل است آشنا میشوند و میدانند با کمک کدام تکنیکها میتوانند سلامت و تندرستی خود را تقویت کرده و بیماریهای جسمی و روحی را از خود دور کنند.
● حفظ و ارتقای سلامت با ماساژدرمانی
درمانگران طب چینی با ۳ رویکرد ماندگاری فشار روی عضله خاص، ماندگاری کشش روی عضله و در نهایت انجام حرکات فشاری، چرخشی و ارتعاشی روی ماهیچهها و «فشیا»ها در بدن کار میکنند؛ آنها در این مسیر با ارائه حرکات یداوی با کمک انگشتان دست روی عضلات و وارد کردن فشار در بخشهایی خاص به درمان برخی بیماریها یا تسکین دردها کمک میکنند. در مواردی درمانگر با ایجاد کشش روی عضله که قالبا با کمک بادکش انجام میشود، به درمان میپردازد و گاهی بهطور توامان از حرکات فشاری، چرخشی و ارتعاشی روی «فشیا» و عضلات بهره میگیرد. در هر ۳حالت درمانگر تلاش میکند با ارائه بهترین روش برای بهبود حال بیمار اقدام کند و حتی ماساژی را به افراد سالم ارائه کند که به حفظ سلامت و ارتقای تندرستی آنها کمک کند.
● تقویت بافتهای بدن با ماساژ شکم
درمانگران و متخصصان ماساژ درمانی در جهان و بهطور کلی تمامی درمانگران شیوههای طبیعی درمان بدن را یک کل واحد میدانند و معتقدند اعضا و اندامهای این کل به هم پیوسته با یکدیگر در ارتباط هستند؛ این موضوع درباره «فشیا» یا بافتهای عضلانی بدن نیز صادق است. براساس دیدگاه درمانگران «فشیا»ها به مرکزیت ناف و در خلاف جهت عقربه ساعت در بدن قرار گرفتهاند و به هم محکم شده و در ارتباط هستند به همین دلیل است که وقتی فردی به درمانگر مراجعه میکند و میگوید گردنم درد میکند ما علاوه بر عضلات این ناحیه، مچ پای او را نیز ماساژ داده و تکنیکهای درمانی را روی آن انجام میدهیم تا تاثیر درمان و تکنیکها افزایش یابد. با وجود این در شرایط طبیعی وقتی درمانگر شکم فردی را ماساژ دهد، عملا کل «فشیا»ها و بافتهای عضلانی او را تحریک کرده و در جهت بهبود ساختار و عملکرد آنها اقدام کرده است.
● ماساژ پوستی و افزایش آرامش
در ماساژهای پوستی درمانگر تمرکز اصلی را روی پوست میگذارد و تکنیکهایی را که سراغ دارد، روی پوست ارائه میکند. در این نوع ماساژ ریلکسی و آرامش خاصی از طریق پوست به بیمار منتقل میشود. ماساژ «البور» یکی از این ماساژهاست که روی پوست کار میکند و درمانگرانش بر این باورند که در ماساژ نباید هیچگونه فشاری را به بدن بیمار وارد کرد و درمانگرانشان را از این عمل منع میکنند چون بر این باورند که ارائه فشار به بدن فرد ماساژگیرنده، خود میتواند موجب ایجاد استرس شود.
● استرس و ضعف بافتهای عضلانی
امروزه انسانها در مقایسه با گذشته توانایی کمتری برای رویارویی با فشارها، استرسها و تنشهای روزمره دارند. در زمانهای گذشته مردم مبدلهای قویتری داشتند و بهراحتی قادر بودند استرسها و تنشهایی را که به آنها منتقل میشد کنترل کرده و به آرامش پس از اضطراب یا استرس دست پیدا کنند؛ این توانایی در میان انسانهای امروزی بهویژه جوانان بسیار کم شده است؛ به این معنا که افراد کمتر قادرند پس از گذراندن یک فشار عصبی یا استرس خیلی سریع آرامش را در خود ایجاد کنند و این مسئله تاثیر زیادی روی «فشیا»ها و بافتهای عضلانی بدن دارد و به مرور موجب کاهش توان و عملکرد آنها در بدن میشود و از طرفی چون این بافتها و عضلات در اطراف اندامهای درونی بدن نیز وجود دارد به مرور بر عملکرد این اندامها نیز اثر میگذارد.
● چه روغنی برای انواع ماساژ مناسب است
در برخی از شیوههای درمانی مانند «یومی هوتراپی» درمانگران علاوه بر ارائه ماساژ در ۳ سطح پوست، عضله و استخوان از رایحهدرمانی یا روغندرمانی نیز استفاده میکنند و بهطور همزمان از هر ۲ روش برای بهبود حال بیمارشان بهره میگیرند. در این شیوه درمانگران برای هر یک از ۳ نوع ماساژ روغنهای خاصی را مورد استفاده قرار میدهند. این درمانگران زمانیکه ماساژهای سطحی و پوستی به بیمار ارائه میدهند از روغن زیتون استفاده میکنند. زیرا روغن زیتون امکان نفوذ به لایههای زیری را ندارد و در ناحیه پوست متوقف میشود اما از طرف دیگر برای ارائه ماساژهای عضلانی که تمرکز تکنیکها به روی عضلات است روغنهایی مانند روغن نارگیل، روغن بادام شیرین را توصیه میکنند. زیرا این روغنها امکان نفوذ از لایه پوست به لایه زیری را دارند و به این ترتیب موجب تسریع روند درمانی میشوند. درنهایت برای ارائه ماساژ به مفاصل و استخوانها درمانگران روغن کنجد، روغن بادام تلخ و روغن شترمرغ را توصیه میکنند که از ۲ لایه پوست و عضله عبور میکند و حتی قادر است به استخوانها نیز نفوذ کند.
● از انواع ماساژ چه میدانید
درمانگران ماساژ درمانی در سراسر جهان متناسب با نیاز بیمار و مخاطب خود از شیوههای مختلف ماساژ برای درمان یا پیشگیری از ابتلا به بیماریها استفاده میکنند. برخی از ماساژها روی پوست انجام میشوند و تنها روی این ناحیه تاثیر دارند. برخی ماساژها عمیقتر هستند و علاوه بر پوست، عضلات بدن را نیز تحتتاثیر قرار میدهند و درنهایت برخی ماساژها استخوانی-مفصلی هستند که تمرکز بیشترشان به روی بافتهای استخوانی بدن است. در برخی از شیوههای درمانی، از یک یا چند نوع از ماساژها برای درمان استفاده میشود. بهعنوان مثال شیوه درمانی «یومیهوتراپی» از هر ۳نوع ماساژ پوست، عضله و استخوان برای درمان و حتی حفظ سلامت و تندرستی در مراجعانش استفاده میکند.
● چه افرادی نباید ماساژ بگیرند
برخی توصیهها وجود دارد که توجه به آنها به حفظ سلامت افراد جامعه بیشتر کمک میکند. در همه مکاتب و شیوههای درمانی استثناهایی وجود دارد که آگاهی از آنها ضروری و لازم است.
درمانگران ماساژدرمانی به مادران باردار توصیه میکنند که از دریافت ماساژ خودداری کنند. بهویژه اگر ماههای بارداری آنها از ۴ ماه گذشته است. این گروه تنها در شرایطی خاص و با نظارت متخصص زنان و متخصص ماساژدرمانی میتوانند از برخی از تکنیکهای ماساژدرمانی استفاده کنند.
افرادیکه واریس دارند بهویژه گروهیکه واریسهای پیشرفته دارند، نباید ماساژ دریافت کنند. دریافت ماساژ در موضع مبتلا به واریس ممکن است موجب حرکت لختههای خون شده و در نهایت خطر سکتهقلبی را برای بیمار به همراه داشته باشد.
اگر از داروی خاصی مصرف میکنید پیش از دریافت ماساژ این موضوع را با متخصص ماساژ درمانی خود در میان بگذارید.
ماساژدرمانی برای افرادیکه مبتلا به دیسک داخلی هستند، بهخصوص آنها که دیسک آنها به سمت نخاع حرکت کرده توصیه میکند که از این شیوه بهویژه شیوههایی که در آن به ارائه «کرکینگ» پرداخته میشود، پرهیز کنند.
افراد مبتلا به سرطان نیز بهتر است ماساژ دریافت نکنند یا این کار را با مشاوره متخصص و درمانگر خود تجربه کنند.
درصورتیکه به روغن یا رایحه خاصی حساسیت دارید، پیش از دریافت ماساژ با روغن این موضوع را با درمانگرتان مطرح کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست