سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

مفید ترین عضو خانواده آجیل


مفید ترین عضو خانواده آجیل

شاید تعجب کنید اما در علم تغذیه, آجیل جزو گروه پروتئین تقسیم بندی می شود آجیل متشکل از انواع دانه ها و مغزهاست که باید گفت هرکدام از آن ها غنی از چربی اند در نتیجه آجیل از خوراکی های پرکالری محسوب می شود

شاید تعجب کنید اما درعلم تغذیه، آجیل جزو گروه پروتئین تقسیم‌بندی می‌شود. آجیل متشکل از انواع دانه‌ها و مغزهاست که باید گفت هرکدام از آن‌ها غنی از چربی‌اند در نتیجه آجیل از خوراکی‌های پرکالری محسوب می‌‌شود. بد نیست راجع‌به خواص آجیل بیشتر بدانیم و آخرسر بفهمیم آجیل بخوریم یا نخوریم.

● پسته: ممنوع برای گرم مزاج‌ها

پروتئین پسته آن‌قدر زیاد است که می‌تواند جایگزین گوشت شود. به‌علاوه پسته منبع خوبی از ویتامین‌های گروه B است و املاح آهن، پتاسیم،‌ فسفر، کلسیم، کوآنزیم Q دارد. کوآنزیم Q آنتی‌اکسیدانی قوی برای مبارزه با سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی و عروقی‌است. مغز پسته اسیدهای چرب مفید و مورد نیاز بدن را دارد. کلسیم و آهن پسته برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها همچنین درمان کم‌خونی مفید هستند. پسته می‌تواند اسهال خونی را از بین ببرد و قلب و معده را تقویت ‌کند. پوسته سبز پسته برای رفع بوی بد دهان و زخم‌های دهانی و استحکام لثه‌ها توصیه شده است. البته طب قدیم، پسته را برای افرادی که مزاج‌ گرمی دارند مناسب نمی‌داند زیرا این افراد با مصرف پسته دچار کهیر و دانه‌های قرمز پوستی می‌شوند. بنابراین بهتر است آن را با برگه زردآلو، هلو یا انار ترش مصرف کنند.

دم کرده پوسته پسته سکسکه را برطرف می‌کند. مغز پسته، هضم دشواری دارد پس اگر ناراحتی معده دارید درمصرف آن زیاده‌روی نکنید. خود پسته به تنهایی فشارخون و وزن را تغییر نمی‌دهد اما مصرف بی‌رویه یا انواع بوداده و نمک‌زده آن می‌تواند برای سلامت مضر باشد. نترسید با خوردن پسته، کلسترول خوب خون بالا می‌‌رود نه کلسترول بد را.

▪ در هر ۱۰۰ گرم پسته ۵۴۰ کالری انرژی وجود دارد

● فندق: رژیمی‌ترین عضو کاسه آجیل

این دانه سرشار از اسیداولئیک، پروتئین، کربوهیدرات، پتاسیم، سترون و انواع ویتامین‌ها و املاح است. در ادامه با انواع موادمغذی موجود در فندق و خواص آن‌آشنا می‌شویم. مواد موجود در این مغز آجیلی خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان پروستات همچنین سطح کلسترول خون را کاهش می‌دهد. اسیداولئیک موجود درفندق سبب تنظیم قند و کلسترول خون می‌شود. اسیدلینولئیک، تاثیر بسزایی در رشد و سلامت اندام‌های بدن دارد. انواع ویتامین‌های B به سیستم خون‌رسانی و ساخت خون کمک می‌کنند.

- ویتامین E: درپیشگیری از بیماری‌های قلبی،‌ سرطان،‌ سلامت عضلات قلب همچنین در عملکرد دستگاه تولید مثل بدن موثر است.

- کلسیم: تاثیر چشمگیری بر رشد استخوان‌ها و دندان‌ها دارد.

- آهن: بهترین عامل برای خون‌سازی است.

- روی: ساخت هورمون‌های بدن را تنظیم می‌کند.

- پتاسیم: در تحریک سیستم اعصاب و عملکرد صحیح عضلات و ماهیچه‌های بدن نقش دارد.

▪ در هر ۱۰۰ گرم فندق ۳۰۰ کالری انرژی وجود دارد

● بادام: برای سلامت استخوان بخورید

بادام از دیدگاه سنتی: ملین و ضدیبوست است. سینه را نرم و‌ زخم روده‌ها و اسهال را درمان می‌کند. دم کرده پوست بادام می‌تواند درد و التهاب مجاری تنفسی را تسکین دهد. روغن بادام برای درمان بی‌خوابی موثر است زیرا مواد آن خواب‌آور است. منیزیم بادام با جریان یافتن در خون سبب سهولت حمل اکسیژن و موادغذایی توسط خون می‌شوند؛ این ۲ ماده از افزایش ضربان قلب جلوگیری کرده و می‌کند. پتاسیم در انقباض عضلات، جریان انتقال دهنده‌های عصبی، اعتدال فشارخون و عملکرد بهتر قلب نقش دارد. امروزه محققان دریافته‌اند، افرادی که ۲بار در هفته از این مغز میل می‌کنند نسبت به افرادی که اصلا بادام نمی‌خورند وزن بیشتری کم می‌کنند. پس رژیم غذایی‌تان را از بادام خالی نکنید! اما درمصرف آن دقت داشته باشید. چربی‌های غیراشباع، فیبر، پروتئین‌های گیاهی، روی، مس، منیزیم، بادام را منبع مناسبی برای انرژی‌رسانی به بدن کرده است. بادام یکی از غنی‌ترین منابع غیرحیوانی کلسیم است، چون برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها مفید است. از دیگر خواص بادام می‌توان به جلوگیری از ایجاد سنگ صفرا، قندخون، بیماری دیابت و تقویت عملکرد ریه اشاره کرد.

▪ در هر ۱۰۰ گرم بادام ۲۲۲ کالری انرژی وجود دارد

● تخمه کدو :با ماست بخورید

تخمه کدو غنی از موادمعدنی، پروتئین و چربی‌های غیراشباع است و در پیشگیری از التهاب مفاصل و بیماری استخوانی و سلامت پروستات نقش مهمی ایفا می‌کند. یکی از نکات قابل توجه در مقایسه تخمه کدو و داروهای متاسین، این است که با خوردن تخمه کدو سطوح چربی‌های تخریب شده (چربی‌های پراکسید) افزایش نمی‌یابد اما داروی ایندومتاسین مقدار این چربی‌ها را افزایش داده و درنتیجه پیشرفت التهاب مفاصل یکی از عوارض آن به حساب می‌آید. از موادمغذی کدو می‌توان به منیزیم اشاره کرد که درحفظ سلامت قلب و ماهیچه‌های آن نقش دارد، به‌علاوه منیزیم نسبت کلسترول خوب به کلسترول بد را کاهش داده و از بروز بیماری‌های قلبی عروقی جلوگیری می‌کند و رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد. کمبود منیزیم یکی از عوامل بروز برخی از سرطان‌هاست. منیزیم درتولید انسولین و عملکرد آن هم نقش دارد و برای بیماران دیابتی که دچار نوسانات مقدار قندخون هستند، توصیه می‌شود. می‌توانید تخمه کدو را با ماست میل کنید و از رسوب چربی‌ها و انسداد عروق جلوگیری کنید. تخمه کدو را با جعفری و گشنیز آسیاب کرده و با کمی آبلیمو و روغن زیتون روی سالاد بریزید.

▪ در هر ۱۰۰ گرم تخمه‌کدو ۶۰۰ کالری انرژی وجود دارد

● کشمش :چرا باید بخوریم؟

فنل‌های کشمش خاصیت آنتی‌اکسیدانی و تخریب سلول‌های سرطانی دارند.

برم هم ماده معدنی است که در مواد مختلف خوراکی از جمله کشمش موجود است که برای ساخت اشکال فعال ویتامین‌ D و استروژن در بدن ضروری است. بنابراین برم در زنان یائسه که میزان استروژن آن‌ها کاهش یافته درنتیجه استخوان‌های حساسی دارند، نقش مهمی دارد.

«برم» از آرتروز و پوکی استخوان جلوگیری کرده و استروژن درمانی در زنان یائسه را افزایش می‌دهد. برخلاف تصور عامه که کشمش دندان‌ها و لثه‌ها را خراب می‌کند، باید گفت‌کشمش شیرین است و اسید اولنولیک آن باکتر‌های مضر را از بین می‌برد و سلامت دهان و دندان را تضمین می‌کند، به علاوه کشمش حاوی گلوگز و فروکتوز است که برخلاف ساکارز، تاثیری بر فساد دندان‌ها ندارد.

● تخمه آفتابگردان:هم چرب، هم پر کالری

یکی از مغزهای چربی که طرفداران زیادی برای خودش دارد. تخمه آفتابگردان است. این تخمه منبع غنی فیبر، پروتئین، ‌ویتامین E و Bو A و پتاسیم،‌منیزیم، آهن، فسفر، سلنیوم، کلسیم و روی است. از خواص درمانی تخمه آفتابگردان می‌توان به رفع التهابات ریوی، حنجره، تسکین سرفه، تقویت سیستم بینایی و رفع التهابات مفاصل اشاره کرد.

این مغز را می‌توانید به مقادیر مشخصی درسالادهای خود استفاده کنید.

در هر ۱۰۰ گرم تخمه آفتابگردان ۵۸۰ کالری انرژی وجود دارد

● دو نکته ای که از آجیل نمی‌دانید

انواع مغزدانه‌ها از قبیل بادام و فندق همگی در یک گروه قرار می‌گیرند و تفاوت چندان زیادی میان خواص تغذیه‌ای آن‌ها نیست. تنها می‌توان آن‌ها را کمی تغییر داد زیرا چربی‌های گروه از لحاظ ساختمانی شبیه اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.سایر مغزدانه‌ها ترکیبات پروتئینی قابل توجه و کاملی دارند و بیشتر ارزش تغذیه‌ای مغزها را می‌توان از نظر پروتئین‌ها موردتوجه قرار دارد. این پروتئین‌ها هیچ اسیدآمینه محدودکننده‌ای ندارند و مانند گوشت‌ها می‌توانند پروتئین خوب و با کیفیت بالایی برای مصرف‌کننده‌ها تامین کننده. ویتامین‌های گروه B، روی و آهن از جمله عناصری هستند که درمغزدانه‌ها به میزان قابل توجهی وجود دارند. بدن به‌طور روزانه به آن‌ها احتیاج دارد و با مصرف متعادل آن‌ها می‌توان به نیاز بدن پاسخ داد.

نحوه تهیه مغزدانه‌ها بسیار اهمیت دارد. مغزدانه‌ها در فاصله برداشت تا رسیدن به مصرف کننده، بسیار تحت تاثیر عوامل میکروسکوپی قرار می‌گیرند. دراین زمینه قارچ‌ها بسیار مورد توجه‌اند، زیرا می‌توانند به راحتی روی آجیل رشد کرده و ترکیبات سمی از قبیل آلفاتوکسین تولید کرده و سلامت افراد را تهدید کنند. این عوامل مضر با چشم دیده می‌شوند یا با حرارت (بو دادن) از بین می‌روند. بو دادن آجیل‌ها نمک زیادی را به آجیل می‌رساند که این نمک تمام خواص سلامت‌بخش آجیل را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. درنتیجه مصرف‌کننده در خطر افزایش فشارخون، دفع آب زیاد از بدن، پوکی استخوان و از دست رفتن املاح استخوانی قرار می‌گیرد.نخودچی جزو حبوبات است. نخودچی پخته و بوداده منبع خوبی از پروتئین است اما درحبوبات ترکیبات کربوهیدراتی وجود دارد که مصرف زیاد آن‌ها سبب ناراحتی‌های گوارشی و دفع شده درکودکان، سالمندان و افراد حساس به الیگوساکاریدها می‌‌شود. مقدار زیاد نمک در نخودچی مشکلات اشاره شده درمورد مغزدانه‌های پرنمک را ایجاد خواهد کرد.

● هنگام خرید آجیل رعایت کنید

- ممکن است محصولات کهنه را دوباره بو داده و جای آجیل تازه بفروشند.

- دقت کنید آجیل فرورفتگی و سوراخ و حفره نداشته باشد.

- آجیل را از فروشنده‌های دوره‌گرد خریداری نکنید.

- انواع آجیل را درجای خشک و خنک نگه دارید.

- از خرید آجیل‌های کپک زده جدا خودداری کنید. آلفاتوکسین تولید شده از کپک‌ها بسیار مضر است.

- اگر هنگام خرید، یک مشت آجیل دردست‌تان گرفتید دست‌تان رنگی شد نشان دهنده وجود رنگ‌های شیمیایی درتولید آجیل است. این رنگ‌ها حساسیت‌های زیادی ایجاد می‌کنند.

منبع : مجله سیب سبز