سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
ابوالفضل العباس در کلام امام حسین, امام صادق و حضرت مهدی
امام زمان(عج) میفرماید: سلام بر عباسبن امیرالمؤمنین، همدرد بزرگ برادر که جانش را فدای او ساخت و از دیروز بهره فردایش را برگزید، آنکه فدایی برادر بود و از او حفاظت کرد و برای رساندن آب به او کوشید و دستانش قطع گشت.
فارس نوشت: علمدار کربلا حضرت ابوالفضل العباس علیهالسلام مورد ستایش امامان معصوم علیهمالسلام قرار گرفته است.
● حضرت ابوالفضل (ع) در بیان امام حسین علیهالسلام
وقتی ابوالفضل علیهالسلام از برادر و امامش حضرت حسین علیهالسلام اجازه میدان خواست. امام علیهالسلام به سختی گریست به گونهای که محاسن شریفش از اشک دیدگانش، تر شد، و فرمود: «یا أَخی کُنْتَ الْعَلامَةَ مِنْ عَسْکَری وَ مُجْمِعَ عَدَدِنا، فَإِذا أَنْتَ غَدَوْتَ یَؤُلُ جَمْعُنا إِلَی الشِّتاتِ، وَ عِمارَتُنا تَنْبَعِثُ إِلَی الْخَرابِ»
برادر جان! تو نشانه (شکوه و عظمت و) برپایی سپاه من و محور پیوستگی نفرات ما هستی. اگر تو بروی (و شهید شوی)، جمعیّت ما پراکنده، و ویران میشود. (بحارالانوار علامه مجلسی، ج ۴۵ ص ۴۱)
همچنین نقل شده است: هنگامی که عباس علیهالسلام شهید شد امام حسین علیهالسلام فرمود: «الْانَ إِنْکَسَرَ ظَهْری وَقَلَّتْ حِیلَتی» اینک کمرم شکست و راه چاره بر من محدود شد.
آنگاه گریست و این اشعار را خواند:
تَعَدَّیْتُمْ یا شَرَّ قَوْمٍ بِبَغْیِکُمْ / وَ خالَفْتُمْ دینَ النَّبِیِّ مُحَمَّدٍ
أَما کانَ خَیْرُ الرُّسُلِ أوْصاکُمْ بِنا / أَما نَحْنُ مِنْ نَجْلِ النَّبِیِّ المُسَدَّدِ
أما کانَتِ الزَّهْراءُ أُمّی دُونَکُمْ / أما کانَ مِنْ خَیْرِ الْبَرِیَّةِ أحْمَدَ
لُعِنْتُمْ وَ أُخْزیتُمْ بِما قَدْ جَنَیْتُمْ / فسَوْفَ تَلاقُوا حَرَّ نارٍ تُوَقَّدُ
ای بدترین مردم! با ستمکاری خویش بر ما تعدّی کردید، و با آیین پیامبر خدا محمّد صلی الله علیه و آله مخالفت ورزیدید.
آیا بهترین پیامبر، سفارش ما را به شما نکرده بود؟ آیا ما از نسل پیامبر راستین نیستیم؟
آیا جز این است که حضرت زهرا علیهاالسلام مادر من است نه شما؟ آیا او از نسل بهترین انسانها نبود؟
به سبب جنایتی که مرتکب شدید ملعون و خوار گشتید، و به زودی گرفتار آتش شعلهور الهی خواهید شد. (مناقب ابن شهر آشوب، ج ۴ ص ۱۱۷ ؛ بحارالانوار، ج ۴۵ ص ۴۰ ؛ عاشورا ریشهها، انگیزهها، رویدادها، پیامدها، ص ۴۹۳)
● حضرت ابوالفضل (ع) در بیان امام صادق علیهالسلام
حضرت امام صادق علیهالسلام همواره از عمویش عباس علیهالسلام تجلیل به عمل میآورد و با درود و ستایشهای عطرآگین از ایشان یاد میکرد و مواضع قهرمانانهاش در روز عاشورا را بزرگ میداشت. از جمله سخنانی که امام درباره قمر بنی هاشم(ع) فرموده است، اینکه: «عمویم عباس بن علی (علیهالسلام) بصیرتی نافذ و ایمانی محکم داشت. همراه برادرش حسین جهاد کرد، به خوبی از بوته آزمایش بیرون آمد و شهید از دنیا رفت...» (ذخیرة الدارین، ص ۱۲۳ به نقل از عمدة الطالب)
امام صادق علیهالسلام از برترین صفات مجسم در عمویش که مورد شگفتی اوست چنین نام میبرد:
۱- «تیزبینی»
تیزبینی، پیامد استواری رأی و اصالت فکر است و کسی بدان دست پیدا نمیکند، مگر پس از پالودگی روان، خلوص نیت و از خود راندن غرور و هواهای نفسانی و عدم سلطه آنها بر درون آدمی.
تیز بینی از آشکارترین ویژگیهای ابوالفضل العباس علیهالسلام بود. از تیزبینی و تفکر عمیق بود که حضرت به تبعیت از امام هدایت و سیدالشهداء امام حسین علیهالسلام برخاست و بدین گونه به قله شرف و کرامت دست یافت و خود را بر صفحات تاریخ، جاودانه ساخت. پس تا وقتی ارزشهای انسانی پایدار است و انسان آنها را بزرگ میشمارد، در برابر شخصیت بی مانند حضرت که بر قلههای انسانیت دست یافته است سر بر زمین میساید و کرنش میکند.
۲- «ایمان استوار»
یکی دیگر از صفات بارز حضرت، ایمان استوار و پولادین اوست. از نشانههای استواری ایمان حضرت، جهاد در کنار برادرش بود که هدفش جلب رضایت پروردگار متعال به شمار میرفت و همانطور که در رجزهایش روز عاشورا بیان داشت از این جانبازی کمترین انگیزه مادی نداشت و همین دلیلی گویاست بر ایمان استوار حضرت.
۳- «جهاد» با حسین علیهالسلام
فضیلت دیگری که امام صادق علیهالسلام برای عمویش، قهرمان کربلا، عباس علیهالسلام نام میبرد، جهاد تحت فرماندهی سالار شهیدان، سبط گرامی پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و آقای جوانان بهشت است. جهاد در راه آرمان برادر، بزرگترین فضیلتی بود که حضرت ابوالفضل بدان دست یافت و نیک از عهده آزمایش به درآمد و در روز عاشورا قهرمانیهایی از خود نشان داد که در دنیای دلاوری و شجاعت بی مانند است ...
● حضرت ابوالفضل (ع) در بیان حضرت مهدی علیهالسلام
حجت خدا و بقیة الله الاعظم، امام زمان (عج) در بخشی از سخنان زیبای خود درباره عمویش عباس (ع) چنین میگوید: «سلام بر ابوالفضل، عباس بن امیرالمؤمنین، همدرد بزرگ برادر که جانش را فدای او ساخت و از دیروز بهره فردایش را برگزید، آنکه فدایی برادر بود و از او حفاظت کرد و برای رساندن آب به او کوشید و دستانش قطع گشت. خداوند قاتلانش، «یزید بن رقاد» و «حیکم بن طفیل طایی» را لعنت کند...» (المزار، محمد بن مشهدی، از بزرگان قرن ششم)
امام عصر - عجل الله تعالی فرجه - صفات والای ریشهدار در عمویش، قمر بنی هاشم و مایه افتخار عدنان را چنین بر میشمارد و میستاید:
۱- همدردی و همگامی با برادرش سید الشهداء (ع) در سختترین و دشوارترین شرایط تا آنجا که این همگامی و همدلی ضرب المثل تاریخ شد.
۲- فرستادن توشه آخرت با تقوا، خویشتنداری و یاری امام هدایت و نور.
۳- فدا کردن جان خود، برادران و فرزندانش در راه سرور جوانان بهشت، امام حسین (ع).
۴- حفاظت از برادر مظلومش با خون خود.
۵- کوشش برای رساندن آب به برادر و اهل بیتش هنگامی که نیروهای ستمگر و ظالم، مانع از رسیدن قطرهای آب به خاندان پیامبر (ص) شده بودند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست