چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تغییرات رفتاری، مهمتر از نوع رژیم کاهش وزن
انتخاب نوع رژیم غذایی یکی از مباحث پرطرفدار در شروع رژیم کاهش وزن در بین افراد چاق و نیز جامعه متخصصان میباشد. عدهای از افراد رژیم پر پروتئین را برای تاثیر سریع آن پیشنهاد میکنند. در نقطه مقابل، خیلی از متخصصان رژیم پر کربوهیدرات را بهدلیل آنکه عوارض جسمی بسیار کمتری دارد، را توصیه میکنند. هر دوگروه نیز کاهش وزن طولانی مدت تر و پایدارتری را ادعا میکنند. پس شما که امروز تصمیم به کاهش وزن با رژیم غذایی دارید چه باید بکنید؟نتایج مطالعهای که اخیرا در مجله معتبر The New England Journal of Medicine چاپ شده است نشان میدهد که تبعیت از رژیم غذایی کم کالری نسبت به رژیمی که بر محتوای کربوهیدرات، پروتئین و چربی تاکید دارد، اثر بیشتری بر کاهش وزن طولانی مدت خواهد داشت.
آنچه علاوه بر کاهش وزن در یک رژیم کاهش وزن مهم میباشد، آن است که در رژیمهای موفق علاوه بر کاهش وزن میزان ترکیبی از کربوهیدرات، پروتئین وچربی مورد توصیه میباشد که اثرات مفیدی بر فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی و دیابت داشته باشد.
در مطالعه اخیر، ۸۱۱ نفر بین سنین ۳۰ تا ۷۰ سال که از اضافه وزن تا چاقی مفرط رنج میبردند و انگیزه کافی برای کاهش وزن داشتند، شرکت کردند. جلسات آموزشی منظم برای کاهش انرژی روزانه به میزان ۷۵۰ کالری برای افراد مورد مطالعه انجام گرفت. در این مطالعه افراد بهصورت تصادفی در ۴ رژیم غذایی مختلف که حاوی درصد کم تا بالای هر یک از درشتمغذیها اعم از کربوهیدرات، پروتئین و چربی بود، قرار گرفتند.بر اساس نتایج بهدست آمده افراد مورد مطالعه، بطور میانگین ۷ درصد از وزن ابتدایی خود را بعد از ۶ ماه از دست دادند، اما بعد از ۱۲ ماه اغلب شروع به وزن گیری کردند. نکته جالب توجه آن که بعد از ۲ سال، هیچ تغییر معنی داری در میان رژیم ها، در میزان کاهش وزن مشاهده نشد. علاوه بر این در میان افراد مورد مطالعه در ۶ ماه و ۲ سال مطالعه، میزان رضایت از رژیم غذایی، میزان گرسنگی و سیر کنندگی و تمایل در میان رژیمهای مختلف مشابه بود. نتایج این مطالعه همچنین حاکی از آن است که توجه و تعهد به شرکت در جلسات آموزشی و عوامل رفتاری اثر مهمتری نسبت به نوع و میزان درشتمغذیهای رژیم غذایی در ادامه کاهش وزن دارند.
نکته عملی:
در شروع رژیم درمانی محدود نمودن میزان کالری مصرفی به مراتب از میزان در صد کربوهیدرات، چربی و پروتئین برنامه غذایی مهمتر است. البته باید میزان درشتمغذیها به نوعی تنظیم شود که عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی را نیز کنترل کند. بر این اساس هنوز هم ترجیحا استفاده از رژیمهای غذایی با اکثریت کربوهیدرات، که باید توسط متخصصان تغذیه بر اساس شرایط فرد تنظیم شود، دارای ارجحیت خواهد بود. اما نکته مهمتر تغییر رفتارهای غذایی افراد جامعه تحت برنامههای آموزشی است که در آن باید مردم را به بهتر خوردن و ورزش بیشتر تشویق کنند.
دکتر حمیدرضا فرشچی
متخصص تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست