پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

فرمول کنار آمدن با بیماری


فرمول کنار آمدن با بیماری

آنهایی که می‌توانند حتی با وجود بیماری مهلک، زندگی کرده و پیشرفتی هم داشته باشند خصوصیتی دارند که به آن خاصیت انعطاف‌پذیری می‌گویند. این خصوصیت یک شبه به دست نیامده بلکه باید …

آنهایی که می‌توانند حتی با وجود بیماری مهلک، زندگی کرده و پیشرفتی هم داشته باشند خصوصیتی دارند که به آن خاصیت انعطاف‌پذیری می‌گویند. این خصوصیت یک شبه به دست نیامده بلکه باید مراحل آن را شناخت و برای آن وقت گذاشت. روش دست‌یابی به این خصوصیت در آدم‌ها‌ی مختلف با هم فرق می‌کند و هر کسی از راهی متفاوت برای رسیدن به آن حرکت می‌کند...

یکی از عوامل موثر در بروز این تفاوت‌ها، اختلاف فرهنگ‌هاست؛ مثلا نحوه برقراری ارتباط‌و شیوه بیان احساسات در شرایط سخت می‌تواند کاملا به فرهنگ آدم‌ها مربوط باشد. راهکارهای زیر برای دست‌یابی به خصوصیت فوق‌الذکر پیشنهاد می‌شود:

داشتن رابطه خوب با خانواده دوستان، فامیل و اطرافیان بسیار مهم است. حمایت این افراد و شنیدن درددل‌های شما باعث تقویت خصوصیت ارتجاعی می‌شود حتی افرادی که پا را فراتر گذاشته در گروه‌های مختلفی مثل سازمان‌های خیریه و اجتماعی فعال هستند از خصوصیت ارتجاعی بسیار بالایی برخوردارند.

به این بحران و مشکلات آن به عنوان ماجرایی غیرقابل نفوذ و حل‌نشدنی نگاه نکنید. شما نمی‌توانید واقعیت وجود این مشکل بسیار استرس‌زا را تغییر دهید اما تفسیر و پاسخ به آن کاملا دست خودتان بوده و قابل تغییر است. سعی کنید در ورای مشکل موجود و زمان حال فکر کنید تا متوجه شوید چه طور در آینده شرایط کمی بهتر می‌شود. اگر دایم در زمان حال و به بیماری فکر کنید آن‌قدر ذهن‌تان درگیر می‌شود که راه فکری خود را بسته و در نتیجه درمانده می‌شوید. به جوانب مثبت فکر کنید و اعتماد به نفس‌تان را بالا نگه‌دارید. به قابلیت‌‌هایتان اعتماد کنید.

بعضی شرایط قابل تغییر نیست؛ مثلا یک بیماری که به وجود آمده نمی‌تواند فورا و خود به خود ناپدید شده و برعکس گاهی هم طول می‌کشد، پس روی شرایطی متمرکز شوید که می‌توانید‌ آن را تغییر دهید مثل درد، علایم و ... کلا به بیماری به عنوان موضوع اصلی زندگی‌تان فکر نکنید و کمی آن را به حاشیه ببرید و زیاد به آن پر و بال ندهید.

اهدافی واقعی تعیین کنید و برای رسیدن به آن به طور منظم عمل کنید حتی اگر اقدامتان ناچیز به نظر برسد. مثلا قرار است حرکت دست‌تان را بهتر کنید. هر روز روی یک انگشت تمرین کرده تا به تدریج حرکتی کلی به دست آید.اعمال بی‌فایده شما را خسته‌تر می‌کند. مثلا وقتی قرار است برای درمان اقدام کنید واقعا آن را دنبال کرده و نصفه نیمه رها نکنید.

اتفاقا بیماری و جدال برای غلبه بر آن فرصتی است که آدم‌ها در آن مهارت‌های بسیار خوبی به دست می‌آورند. بسیاری از افرادی که به سختی و مشقت بیماری را تجربه کرده‌اند، گزارش می‌کنند که ارتباطات‌شان بهتر شده، در برخورد با مسایل سخت قوی‌تر شده‌اند، ارزش و اعتماد به نفس‌شان بالا رفته، قدر زندگی را بیشتر دانسته و از نظر روحی وضعیت بهتری پیدا کرده‌اند.

آنچه را که می‌خواهید، مجسم کنید و به نیازها و احساسات‌تان توجه داشته باشید. به فعالیت‌هایی که دوست دارید و شما را آرام می‌کنند، بپردازید. در صورت امکان به طور مرتب ورزش کنید. وقتی مراقب خودتان باشید جسم و روحتان آماده مبارزه با مشکلات می‌شود.

دکتر محمدعلی تقی‌پور