جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ترس از شیوع بیماری‌ها؛ تحریف یا واقعیت؟


ترس از شیوع بیماری‌ها؛ تحریف یا واقعیت؟

آب لوله‌کشی نخورید؛ آب تهران تصفیه شده نیست!... میوه و سبزیجات پایتخت‌نشینان آلوده به ترکیبات سرطان‌زاست. از خوردن سبزیجات تازه امتناع کنید، شیر را با وایتکس مخلوط می‌کنند، …

آب لوله‌کشی نخورید؛ آب تهران تصفیه شده نیست!... میوه و سبزیجات پایتخت‌نشینان آلوده به ترکیبات سرطان‌زاست. از خوردن سبزیجات تازه امتناع کنید، شیر را با وایتکس مخلوط می‌کنند، شیر نخورید... و حالا با شیوع بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو؛ از تماس با گوشت قرمز و لبنیات که از مشتقات دام‌های آلوده احتمالی است، خودداری کنید.

تب کنگو بیماری‌ نیست که مردم را به طور معمول گرفتار کند، مگر کسانی که یا با دام زنده یا تازه ذبح شده‌ای که تحت نظر دامپزشک نبوده، روبه‌رو هستند یا افرادی که با بیمار مبتلا، بدون رعایت نکات ایمنی در ارتباط هستند. به بیان دیگر ترس از بیماری تب کنگو برای مردمی که به رعایت نکات بهداشتی در تامین مواد غذایی‌شان توجه نشان می‌دهند، نمی‌تواند واقعیت داشته باشد. حال چه کسی می‌تواند پاسخگو باشد که قرار است تحت تاثیر امواج تخریبی روانی و فیزیکی این همه اخبار ضد و نقیض چه بر سر سلامت عمومی مردم بیاید؟ پس تکلیف مردم با سرگردانی‌هایی که سلامت و بهداشت عمومی‌شان را هدف قرار می‌دهد، چه می‌شود؟ مسیر نظام سلامت که هدفش ارتقای سلامت عمومی در سایه اعتماد مردم است، تحت تاثیر سیستمی ناکارآمد که قادر به اطلاع‌رسانی شفاف و مستند به مردم نیست، به کجا ختم می‌شود؟ به نظر می‌رسد که متولیان نظام سلامت کشور در مورد اطلاع‌رسانی شفاف نسبت به اخباری که به طور مستقیم با سلامت و بهداشت عمومی مردم در ارتباط است، کوتاهی می‌کنند. نبود روند اصولی و صحیح در اطلاع‌رسانی به مردم، بخصوص هنگام شیوع گسترده یا محدود بیماری‌های واگیردار، بیشتر خودنمایی می‌کند. درست در چنین مواقعی است که دست‌اندکاران نظام سلامت کشور باید از ابزار اطلاع‌رسانی صحیح رسانه‌ای به بهترین شکل کمک بگیرند تا سلامت جسمی و روانی بسیاری از شهروندان را به‌خطر نیندازند. حال چه زمان این حق مسلم شهروندی در حوزه سلامت بدرستی پاسخ داده می‌شود، خدا می‌داند!

پونه شیرازی