چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بررسی کاربرد سرما با دستگاه کرایوسرجری در بی حس کردن دندانهای با پالپ آماسی درگربه


بررسی کاربرد سرما با دستگاه کرایوسرجری در بی حس کردن دندانهای با پالپ آماسی درگربه

بی حس نشدن دندانهای با پالپ آماسی یک مشکل بالینی شایع درامر درمان ریشه می باشد استفاده از سرما مدتهاست که جهت ایجاد بی حسی موضعی در جراحی بافت نرم وبرداشتن ضایعات مورد استفاده قرار می گیرد

● زمینه و هدف:

بی حس نشدن دندانهای با پالپ آماسی یک مشکل بالینی شایع درامر درمان ریشه می باشد. استفاده از سرما مدتهاست که جهت ایجاد بی حسی موضعی در جراحی بافت نرم وبرداشتن ضایعات مورد استفاده قرار می گیرد. هدف ازاین مطالعه برسی تاثیرسرما (کرایو سرجری) و استفاده از لیدوکایین با سرما جهت بی حسی دندانهای آماسی در گربه بود تااز آن برای بی حس کردن پالپ آماسی در انسان کمک گرفته شود.

● روش بررسی:

در این مطالعه که به صورت تجربی بر روی حیوانات آزمایشگاهی و با استفاده از روش الکتروفیزیولوژیک و ثبت پاسخهای عصبی به صوت امواج نروگرم انجام گردید، اثرات سرما در بی حس کردن ۱۶ دندان کانین اماسی درگربه مورد بررسی قرار گرفت. جهت ایجاد آماس در پالپ، دندانها کانین سمت چپ وراست فک پایین گربه به مدت سه روز به محیط دهان اکسپوز شد و در بخش دوم هر آزمایش توسط جراحی فلپ و برداشتن استخوان برای مشخص کردن کانال آلوئولر تحتانی، الکترودهای ثبت کننده برروی عصب آلوئولر تحتانی نصب شد و الکترودهای محرک را بر روی دندان کانین قرار داده و به کمک جریان الکتریکی دندان تحریک گردید و پاسخهای عصبی به صورت پاسخ اولیه دندان، پاسخ بعدازاعمال سرما برسطح باکال دندان کانین توسط کرایوسرجری و بعد از تزریق داروی بی حسی موضعی لیدوکایین اپی نفرین در فورامن منتال به صورت امواج نروگروم دردستگاه اسیلوسکوپ ثبت شد. این پاسخها از نظرتاثیر سرما و لیدوکایین برخصوصیات پاسخ ثبت شده، مثل تاخیر موج(Latency) و زمان موج (Duration) بررسی شدند و سپس داده ها با استفاده از آزمون آماری واریانس یک عاملی دو متغیره(ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

● یافته ها:

مشاهده شد که بین پاسخ اولیه و پاسخ بعد از کاربرد سرما اختلاف معنی داری وجود ندارد(P=۰.۹۷) . زمان تاخیر و زمان موج هم با آنالیز فوق مقایسه شدند که به تفکیک دو متغیر نیز اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد. با انجام آنالیز فوق برای گروه های اول یعنی قبل از سرما (پاسخ اولیه) و پاسخ آخر یعنی بعد از کاربرد لیدوکایین - اپی نفرین مشخص شد که اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود دارد(P<۰.۰۵) یعنی لیدوکایین اپی نفرین باعث کاهش پاسخ عصبی می شود.

● نتیجه گیری:

در شرایط آماسی کاربرد سرما باعث کاهش پاسخ عصبی دندانها شد، ولی از کاهش از نظر آماری معنی دار نبود همچنین تزریق لیدوکایین بعد از سرما، باعث به صفررسیدن پاسخ عصبی در ۸۱.۳% موارد می شود که نشان می دهد سرما می تواند در بی حس کردن کامل دندانهای آماسی کمک کننده باشد.

عنوان فایل
بررسی کاربرد سرما با دستگاه کرایوسرجری در بی حس کردن دندانهای با پالپ آماسی درگربه application/pdf
karborde sarma ba dashtgahe ceraosejeri.pdf
174 KB
دانلود

سعید مرادی

علی طلعتی

حسین حسن آبادی

پری قاضیانی

مریم احسانی