یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
معجزه ارزان مرطوب كننده ها
خارش، پوستپوست شدن و قرمزی پوست، همه از علایم خشكی پوستند كه اگرچه بسیار آزاردهنده اما قابل درمانند.
مهمترین توصیه ای كه پزشكان برای مقابله با خشكی پوست میكنند مصرف منظم كرمهای مرطوب كننده است. كمتر چیزی به اندازه یك پوست سالم و با طراوت در زیبایی آدم نقش دارد.
اهمیت سلامت پوست به حدی است كه خیلی وقتها صفاتی كه با دیدن یك نفر به ذهنمان میرسد، چیزی نیستند جز همان ویژگیهای پوست او: شاداب، زنده، با طراوت، زیبا و... بنابراین تعجبی ندارد كه بعضیها به همان اندازه كه به سلامت بدنشان اهمیت میدهند و حتی بیشتر از آن، به زیبایی پوستشان اهمیت دهند.
یكی از مشكلات پوستی كه با شروع فصل سرما بیشتر دیده میشود، خشكی پوست است. حتما شنیدهاید كه میگویند پوستهای خشك، زودتر پیر میشوند. این یك واقعیت است. پوست خشك، یك پوست بیمار و آسیبپذیر است. خیلی راحتتر چروك میشود، خیلی سریعتر دچار لك میشود و خیلی زودتر پیر میشود. اما اینها عوارض بلند مدت خشكی پوست هستند. خشكی پوست در كوتاهمدت حتی آزاردهندهتر است، زیرا باعث خارش، تركخوردگی و پوستهریزی میشود.
● چرا پوست خشك میشود؟
برای اینكه بهتر متوجه شوید چه چیزهایی باعث خشكی پوست میشوند، ابتدا باید كمی با ساختمان پوست آشنا شوید. پوست از ۳ لایه تشكیل شده است كه عبارتند از:
۱) اپیدرم: خارجیترین لایه پوست است كه ضخامتی در حد یك ورقه كاغذ دارد.
۲) درم: لایه میانی و قسمت عمده تشكیلدهنده پوست است. درم حاوی الیاف كلاژن و الاستین است، یعنی همان چیزهایی كه پوست شما را محكم و انعطافپذیر نگه میدارند. قوام پوست شما به وجود این الیاف بستگی دارد.
۳) زیر پوست: این لایه كه در زیر درم قرار گرفته، عمدتا از چربی تشكیل شده است. عروق و اعصاب، فولیكولهای مو، غدد چربی و غدد عرق هم در همین قسمت قرار دارند.
در قاعده لایه اپیدرم، یكسری سلول بهنام سلولهای قاعدهای وجود دارند. این سلولها دائما تقسیم میشوند و تكثیر مییابند و سلولهای پوستی جدید ایجاد میكنند. سلولهای پوستی جدید سپس به طرف خارج پوست حركت میكنند و وقتی به سطح پوست رسیدند، به تدریج چروكیده میشوند و میمیرند و جای آنها را سلولهای جدید میگیرند. این سلولهای مرده، لایه شاخی پوست را تشكیل میدهند كه خارجیترین قسمت اپیدرم به حساب میآید.
با این توضیحات ممكن است تصور كنید كه لایه شاخی پوست به هیچ دردی نمیخورد و فقط باید با لیف و كیسه به جنگ آن رفت، در حالی كه سلولهای لایه شاخی وظیفهای به مراتب مهمتر از مردن دارند! در واقع لایه شاخی یك ساختار كاملا پویا است كه نه تنها در ظاهر شما نقش عمدهای دارد، بلكه بهطور مستقیم روی سلامتی شما تاثیر دارد. بهطور طبیعی، عمده فضای بین سلولها در لایه شاخی از چربیها پوشیده شده است. این چربیها یك سد حفاظتی قوی بهوجود میآورند كه باعث میشود رطوبت بدن حفظ شود و اگر به هر دلیلی این چربیها از بین بروند، رطوبت بدن و پوست شما از دست میرود. حتما تا حالا متوجه شدید كه وقتی پوست شما خشك میشود، چه اتفاقی برای آن رخ داده است.
یك لایه شاخی سالم، حدود ۳۰ درصد آب دارد كه وجود آن برای حفظ شفافیت و انعطافپذیری ضروری است. میزان این آب هم ارتباط مستقیم با رطوبت هوا دارد. این قانون را به خاطر بسپارید كه: <هرچه هوا خشكتر، پوست خشكتر>
● یك پوست بی طراوت
خشكی پوست میتواند یك مشكل موقتی باشد كه فقط زمستانها شما را آزار دهد و یا اینكه یك مشكل دائمی باشد. علائمی كه در اثر خشكی پوست ایجاد میشود، به سن فرد، وضعیت سلامتی او، محل زندگی او، مدت زمانی كه در فضای باز میگذراند و البته علت ایجاد خشكی پوست بستگی دارد. این علائم عبارتند از:
▪ احساس كشیده شدن و سفتی پوست بهویژه بعد از استحمام یا شنا
▪ از دست رفتن طراوت پوست و چروكیده شدن آن
▪ ناصافی و زبری پوستخارش كه گاهی میتواند شدید باشد
▪ پوستهریزی خفیف تا شدید
▪ خطوط یا تركهای پوستی
▪ قرمزی
البته این علائم همیشه در اثر یك خشكی پوست معمولی بهوجود نمیآیند، گاهی اوقات بعضی بیماریها هم میتوانند چنین علائمی را ایجاد كنند كه معمولا هم، علائمشان شدیدتر است. معروفترین بیماریهایی كه باعث خشكی پوست میشوند عبارتند از اگزما، پسوریازیس و ایكتیوز. هر ۳ این بیماریها باعث خشكی شدید پوست، پوستههای خشن، تركهای عمیق و قرمزی شدید پوست میشوند و نیاز به درمانهای جدیتر دارند. كمكاری غدد تیروئید هم به دلیل اینكه باعث كاهش فعالیت غدد چربی و غدد عرق میشود، باعث خشكی پوست میشود. با این وجود، در اغلب اوقات خشكی پوست یك بیماری نیست، بلكه وضعیتی است كه در اثر یك سری عوامل محیطی و به دست خود شما ایجاد شده است.
● عواملی كه پوست شما راخشك می كنند
۱) آب و هوا: بهطور طبیعی در زمستان و مواقعی كه درجه حرارت و رطوبت محیط كاهش مییابد، پوست خشكتر است. وضع وقتی بدتر میشود كه شما از هوای سرد بیرون وارد فضای گرم و خشك منزل شوید. وزش باد و زندگی در ارتفاع هم خشكی پوست را تشدید میكند.
۲) ایركاندیشن و سیستمهای حرارت مركزی: با وجودی كه این سیستمها در زندگی یك موهبت محسوب میشوند اما برای پوست شما چندان مفید نیستند. سیستمهای گرمایشی مركزی، شومینهها، اجاقهایی كه با سوزاندن چوب كار میكنند و ... همگی باعث از دست رفتن رطوبت پوست شما میشوند.
۳) شستشوی زیادی: دوش گرفتنهای مكرر بهویژه اگر شما علاقه دارید برای مدت طولانی زیر آب داغ بمانید، سد چربی موجود در پوست شما را میشكند. شنا كردن مكرر بهویژه در استخرهایی كه كلر زیادی دارند نیز همین اثر را دارد.
۴) صابونها و پاككنندههای قوی: بسیاری از صابونها و پاككنندههایی كه مردم بهطور عادی از آنها استفاده میكنند، چربی و رطوبت موجود در پوست را با خود میبرند. دئودورانتها و صابونهای آنتیباكتریال هم وضع بدتری دارند و به شدت برای پوست مضر هستند. علاوه بر این موارد كه بهطور مشخص باعث خشكی پوست میشوند، عوامل دیگری هم وجود دارند كه خطر ابتلا به خشكی پوست را در شما افزایش میدهند. برخی از این موارد عبارتند از:
▪ سن: با بالارفتن سن، فعالیت غدد تولیدكننده چربی در پوست كاهش مییابد و در نتیجه پوست خشك میشود.
▪ نور خورشید: مثل هر چیزی كه حرارت تولید میكند، خورشید هم باعث میشود پوست شما رطوبت خود را از دست بدهد. در ضمن اشعه ماوراء بنفش خورشید از اپیدرم عبور میكند و آسیب عمدهای هم به الیاف كلاژن والاستین لایه درم وارد میكند. تخریب بین الیاف باعث ایجاد چین و چروك و شل و آویزان شدن پوست میشود.
▪ جنس: معمولا پوست آقایان در مقایسه با خانمها مدت طولانیتری رطوبت خود را حفظ میكند. همچنین كاهش تولید چربی در پوست آقایان در حدود ۸۰ سالگی شروع میشود در حالی كه پوست خانمها بعد از یائسگی شروع به خشكشدن میكند.
● چه موقع به پزشك مراجعه كنیم؟
▪ اغلب افرادی كه كه دچار خشكی پوست هستند، با یكسری مراقبتهای ساده مشكلشان حل میشود اما در این موارد مراجعه به پزشك ضرورت دارد:
▪ با وجود تلاشهای فراوان، پوست شما بهبود نمییابد.
▪ خشكی پوست و خارش مانع از استراحت شما میشود.
▪ پوست شما زخمی و دچار عفونت شده است.
▪ مناطق وسیعی از بدن شما، پوستهریزی دارد. خشكی پوست اگر درمان نشود میتواند منجر به اگزما، فولیكولیت (التهاب فولیكول مو) و سلولیت (عفونت میكروبی بافتهای زیر پوست) شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست