یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

ضرورت بینایی سنجی دانش‌آموزان


ضرورت بینایی سنجی دانش‌آموزان

● سردرد کودکانتان را جدی بگیرید
با شروع فصل پاییز و بازگشایی مدارس، قشر عظیمی از جمعیت کشور که دانش‌آموزان هستند، بیش از پیش مورد توجه قرار می‌گیرند.اما متاسفانه گاهی اوقات …

سردرد کودکانتان را جدی بگیرید

با شروع فصل پاییز و بازگشایی مدارس، قشر عظیمی از جمعیت کشور که دانش‌آموزان هستند، بیش از پیش مورد توجه قرار می‌گیرند.اما متاسفانه گاهی اوقات این توجه شامل همه موارد می‌شود، غیر از سلامت آنها.

زمانی که کودک در کنار همسالان خود قرار می‌گیرد برخی مسائل خود را نشان می‌دهد که شاید در خانواده‌ها دیده نشوند، اما وقتی کودکان و نوجوانان در کنار همسالان خود هستند، مورد توجه قرار می‌گیرند. یکی از این نکات که در روند یادگیری دانش‌آموزان بسیار مؤثر است مشکلات بینایی و چشمی کودک است. خوشبختانه چند سالی است با اجرای طرح بینایی سنجی قبل از شروع دوران ابتدایی بسیاری از مشکلات شناسایی و تحت درمان قرار می‌گیرد، اما نکته دیگر پس از این دوران است که کنترل قابل توجهی بر روی آن وجود ندارد. امراض چشمی خود را با علائم مختلفی از قبیل سردرد، بی‌حوصلگی، عدم توجه به درس و خستگی زودرس نشان می‌دهد که می‌تواند در افت تحصیلی مؤثر باشد.

برخی از دانش‌آموزان با شکایت ندیدن تخته متوجه مشکلات بینایی خود می‌شوند.البته برخی نیز هیچگاه به دلیل خجالت یا ترس از تمسخر همکلاسیان این مطلب را بیان نمی‌کنند. اما در برخی دانش‌آموزان که دچار آستیگمات یا دوربینی هستند دید ممکن است کاهش محسوسی نشان ندهد. این افراد غالبا ا‌ز سردرد، بی‌حوصلگی موقع مطالعه و خستگی زودرس در مطالعه رنج می‌برند.

مهم‌ترین نشانه این سردردها و خستگی‌ها این است که در هنگام صبح وجود ندارد و به تدریج با مطالعه وکار، خود را نشان می‌دهد.

البته همیشه مشکل چشم را نباید در کاهش بینایی جستجو کرد، گاهی التهابات چشمی مثل گل‌مژه یا عفونت‌های مزمن چشم از عوامل مهم خستگی چشم هستند. غالب دانش‌آموزانی که این مشکلات را دارند قرمزی لبه پلک و گاه پوسته ریزی اطراف مژه‌ها و ریزش مژه دارند. این افراد به نور حساس هستند و با اندک کار یا حضور در مناطق دارای آلودگی هوا دچار سوزش و خستگی و قرمزی چشم می‌شوند و به پلک‌زدن دائم می‌افتند.

برخی نوجوانان نیز دچار عدم بالانس عضلات چشمی هستند و چشم‌ها تمایل به همگرایی یا واگرایی دارند یا حتی یکی از چشم‌ها تمایل به حرکت به سوی بالا دارد یا در مطالعه ضعف در تقارب دارند. تمام اینها موجب فشار متمرکز بیش از حد به عضلات چشمی و در نتیجه خستگی و بی حوصلگی و سردرد می‌شود.

شایع‌ترین مرض چشمی فصلی که برای دانش‌آموزان مشکل‌آفرین می‌شود، حساسیت بهاره است که با خستگی، قرمزی و خارش شدید چشم خود را نشان می‌دهد و با شروع فصل پاییز فروکش می‌کند و با بهار دوباره آغاز می‌شود. ممکن است همراه حساسیت بهاره عفونت‌های مزمن هم دیده شود. این حساسیت موجب خستگی هنگام مطالعه، خارش شدید و گاه سوزش چشم‌ها می‌شود.

۱۰ فرمان

۱) اگر کودک شما از سر‌درد شکایت دارد حتما موضوع را با پزشک در میان بگذارید.

۲) خستگی و عدم تمرکز کودک را همیشه به پای تنبلی نگذارید

۳)اگر متوجه شدید کودک شما پس از بازگشت از مدرسه یا مطالعه چشمانش قرمز می‌شود حتما موضوع را با پزشک مطرح کنید.

۴) به محض دیدن علائمی مانند سرخی‌چشم، خسته شدن زود هنگام چشم، خیره نگاه کردن به اجسام، گم کردن یا بی‌توجهی به اشیا، سوزش و خارش چشم، تار بینی و اشک ریزش در کودک خود، به پزشک مراجعه کنید .

۵) اصولا‌ نیاز به عینک با کاهش دید دور مشخص می‌شود و این امر با اندازه گیری دید با تابلوی مخصوص مشخص می‌شود.در این موارد سعی نکنید خودتان به تشخیص برسید.

۶)گرچه استفاده از عینک محدودیت‌هایی را برای کودک به وجود می‌آورد اما اگر کودک شما نیاز به عینک دارد حتما او را به استفاده از آن ترغیب کنید.

۷) کودک خود را بموقع برای معاینه به مراکز معین ومشخص پایگاه سنجش ببرید و اگر توصیه خاصی از سوی اپتومتریست یا چشم پزشک مربوط می‌شود، به طور دقیق اجرا کنید.

۸) معاینه‌های دوره‌ای را که باید کودک شما هر چند ماه یک بار انجام دهد، جدی بگیرید.

۹) تغذیه مناسب در سلامت چشم و بینایی، نقش بسیار مهمی دارد.پس فرزند خود را به خوردن میوه و سبزی تازه عادت دهید.

۱۰) عینک آفتابی وسیله زیبایی نیست.کودک خود را از آن محروم نکنید.