شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

هـمـبـرگـرها جـنـگل‌ها را نـابـود مـی‌کـنند!


هـمـبـرگـرها جـنـگل‌ها را نـابـود مـی‌کـنند!

در رژیم‌های گیاهخواری، مصرف پروتئین‌های حیوانی از برنامه‌غذایی حذف یا انواع خاصی از پروتئین‌های حیوانی، آن هم به صورت محدود، در رژیم روزانه گنجانده می‌شود...
هدف گیاهخواران …

در رژیم‌های گیاهخواری، مصرف پروتئین‌های حیوانی از برنامه‌غذایی حذف یا انواع خاصی از پروتئین‌های حیوانی، آن هم به صورت محدود، در رژیم روزانه گنجانده می‌شود...

هدف گیاهخواران از گرفتن رژیم‌های گیاهخواری، حفظ جهان و محیط‌زیست، علاوه بر حفظ سلامت فردی خودشان است. شعار «سالم، تازه، قانع و شاداب»، مهم‌ترین شعار گیاهخواران است. حالا شاید این سوال برایتان پیش بیاید که پیروی از رژیم‌های حاوی گوشت یا مصرف پروتئین‌های حیوانی چه ربطی به تخریب محیط‌زیست دارد؟ بد نیست بدانید که برای تهیه پروتئین‌های حیوانی نیاز به احداث دامداری‌های بزرگ و خوراندن حجم زیادی از آب و گیاهان و سبزی‌های مختلف به دام‌ها وجود دارد. از طرف دیگر مدفوع دام‌ها دی‌اکسیدکربن در فضا آزاد می‌کند و باعث آلوده‌شدن محیط‌زیست خواهد شد. نتایج مطالعه‌هایی که در این زمینه انجام‌شده نشان می‌دهد اگر مردم بریتانیا فقط یک روز در هفته گوشت نخورند، ۱۳ میلیون تن گاز دی‌اکسیدکربن (که نوعی گاز گلخانه‌ای است) در آن روز کمتر تولید می‌شود. این ۱۳ میلیون تن گاز دی‌اکسیدکربن معادل حدود ۵ میلیون خودرویی است که می‌خواهند در جاده‌های بریتانیا تردد کنند.

تحقیقات دیگری که در دانشگاه‌های ایالات متحده انجام شد هم نشان ‌داد نیمی از گازهای گلخانه‌ای تولید شده در دنیا که باعث تخریب زمین، آب‌شدن یخ‌ها و افزایش درجه حرارت هوا می‌شوند، مربوط به تولیدات دامی هستند. حتی گیاهخواران پا را از این هم فراتر گذاشته‌اند و ادعا می‌کنند اگر سیستم و نظم طبیعی جهان به هم بریزد، باید رژیم‌های گوشت‌خواری و افزایش تولیدات دامی را زیر سوال برد. با این حساب می‌توان جزییات ۲ هدف بزرگ گیاهخواران را اینگونه شرح داد، اول؛ داشتن زندگی سالم و به دور از انواع بیماری‌های مزمن مانند دیابت، چاقی، بیماری‌های قلبی-عروقی، فشار خون و کلسترول بالا.

پژوهش‌های اخیر هم ثابت کرده‌اند که گیاهخواران تا حد زیادی توانسته‌اند به این هدف خود نزدیک شوند. دوم، کمک به حفظ کره خاکی. گیاهخواران معتقدند این کره خاکی تنها زیستگاه ما در جهان فانی است و نباید به خاطر تجارت، کسب و کار و سود بیشتر، آن را از بین ببریم. آنها اعتقاد دارند که افزایش پرورش دام‌ها و پرندگان برای مصرف آنها می‌تواند باعث بر هم خوردن تعادل زمین و تخریب محیط‌زیست شود که البته این اعتقاد چندان هم بیراه نیست. بهتر است این را هم بدانید که برای تولید یک کیلو پروتئین گیاهی سویا،‌ فقط ۲ هزارلیتر آب مصرف می‌شود در حالی که برای تولید یک کیلوگرم گوشت گاو، حدود ۲۰ هزارلیتر آب لازم است که این در دنیای امروزی ما که مدام با کمبود آب مواجه هستیم، فاجعه محسوب می‌شود.

نمی‌توانیم از این حقیقت که تولید گیاهان نسبت به تولید گوشت به آب کمتری نیاز دارد، چشم‌پوشی کنیم. از طرف دیگر، سازمان غذا و دارو هم در اجلاس سال ۲۰۰۶ خود در رم اعلام کرد که در هر ثانیه حدود یک زمین فوتبال از جنگل‌های دنیا برای تولید ۲۵۷ عدد همبرگر از بین می‌رود و دی‌اکسیدکربن تولیدشده از سفر هوایی حدود ۲۴ میلیون نفر از لندن به نیویورک معادل ۲۴ ساعت جنگل‌زدایی است. وقتی تمام این موارد را در کنار یکدیگر قرار می‌دهیم، به این نتیجه می‌رسیم که رژیم‌های گیاهخواری صحیح می‌توانند شانس بقای کره زمین و افزایش طول عمر افراد را بالا ببرند.

دکتر ربابه شیخ‌الاسلام