دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

امنیت شبکه و اینترنت


امنیت شبکه و اینترنت

امروزه مهم ترین نکته دنیای فن آوری, امنیت و اعتماد می باشد در این جا برخی خصوصیات یک نرم افزار امنیتی قوی را بیان می کنیم

هر شخصی، شرکتی، اداره ای، مؤسسه ای، سازمانی و ... به دلیل داشتن اطلاعات شخصی که منجر به ترقی و پیشرفت آن می شود، و حتی به نوبه ی خود منجر به ترقی جامعه می شود، در آرزوی این است که سیستم کامپیوتری و شبکه ای آن از امنیت بالایی برخوردار باشد، تا دربرابر نفوذ هر نوع ویروسی، بد افزاری، هکری و جاسوسی در امان باشد. حتی چنین مواردی، درصدد این هستند که جامعه ی شبکه و اینترنتی آن ها، دارای اعتماد متقابل و عاری از هر پلیدی باشد. حقیقت این است که این امر امکان پذیر می باشد، اما به دلایل خاص، صورت نمی پذیرد، چرا که عواملی مانند سودجویی، تجربه نداشتن در ساخت نرم افزار، اختلالات شخصیتی، سیستم های اطلاعاتی جاسوسی و ... جلوی وجود یک نرم افزار امنیتی قوی را می گیرند.

در این مقاله به بررسی امنیت شبکه و اینترنت و کامپیوتر می پردازیم. امید است جرقه ای باشد برای تولید نرم افزارهای قدرتمندی که با ایجاد امنیت فوق العاده در شبکه و اینترنت و کامپیوتر، اعتملد جامعه را در طی شکوفایی و رونق شبکه و اینترنت و کامپیتر ارضا کنند.

خصوصیات یک نرم افزار امنیتی :

هر کاربر کامپیوتر یا اینترنت و شبکه بدون شک انواع نرم افزارهای امنیتی را برای مدتی روی سیستم های خود نصب و بعد از مرور زمان به دلیل افت کارایی، آن را حذف و سراغ نرم افزار امنیتی دیگری می روند. با بررس انواع نرم افزارهای امنیتی و سیستم عامل ها و شبکه ها و اینترنت، می توان به برخی خصوصیات مهم یک نرم افزار امنیتی که در زیر خواهد آمد، اشاره کرد :

۱- شناسایی ویروس، تروجان، کرم، هک، و بدافزارهای حقیقی :

یک نرم افزار قوی، باید توانایی شناخت انواع ویروس ها، کرم ها، تروجان ها، هک ها، و در کل بد افزارهای حقیقی را داشته باشد. لفظ حقیقی را از این جهت بیان می کنم، زیرا تمام نرم افزارهای امنیتی، Crack، Patch، KayGen و ... نرم افزارهایی که روزانه از آن ها استفاده می کنیم، را در حکم ویروس درنظر می گیرند و از فعاللیت آن ها جلوگیری می کنند و آن ها را از بین می برند.

۲- حساسیت قوی :

یک نرم افزار امنیتی باید از چنان حساسیتی برخوردار باشد، که به محض ظهور هر نوع بدافزار و یا تهدید کننده ی شبکه کامپیوتری، واکنش نشان دهد. وقتی شبکه و کامپیوتر مورد حمله ی هکر قرار می گیرد، باید نرم افزار امنیتی دارای این قدرت باشد که تمام اطلاعات سیستم هکر را نمایش دهد و یا به صورت اتوماتیک یا هم به صورت دستی از شخص بخواهد که جلوی نفوذ هکر را بگیرد و راه ورود آن را مسدود کند و در صورت تکرار این امر، پیام هایی برای خاموشی سیستم هکر یا اختلال در اتصال با این شبکه ارسال کند.

همچنین باید از چنان حساسیتی برخوردار باشد، که وقتی هر نوع بدافزاری در یک آن ورود به سیستم داشته باشد، جلوی هر نوع فعالیت تکثیری و تخریبی آن را بگیرد و به طور کامل از سیستم حذفش کند.

۳- حفاظت خصوصیات فایل های سیستم :

وقتی ویروس و در کل بدافزار و یا هکری به سیستم نفوذ می کند، با فعالیت تکثیری و تخریبی خود، در خصوصیات فایل های سیستم تأثیر می گذارد و این عامل اصلی تمامی اختلالات در سیستم می باشد. یک سیستم امنیتی قوی، باید دارای چنان قدرتی باشد، که کل سیستم را احاطه کرده و از تمام خصوصیات فایل ها آگاه باشد و آن ها را در حالت نرمال خود نگه دارد، تا در صورت کوچکترین اختلالی، بتواند آن را به صورت اتوماتیک یا به صورت درخواست از کاربر، به حالت اولیه برگرداند.

۴- بروز رسانی ساده و راحت :

وقتی قرار است نرم افزار امنیتی برای مقابله با ترفندهای جدید و بد افزارهای جدید، ارتقا یابد، باید بروز رسانی آن آسان و سریع صورت بگیرد. چه بسا که امروزه برخی نرم افزارهای امنیتی هستند که برای بروز رسانی شیوه های مختلفی دارند و در صورت اجرای آن با بروز رسانی مشکلاتی رخ می دهد و گاهی بعد از بروز رسانی، سیستم غیر فعال می شود و گاهی هم به درستی عمل نمی کند و حتی در برخی موارد، درخواست مجدد بروز رسانی داده می شود با این که تازه بروز رسانی شده است. یا هم پیغام خطا می دهد که ارتباط با سرور امکان پذیر نیست.

۵- سرعت شبکه ها :

تمام نرم افزارهای امنیتی سبب کاهش سرعت شبکه ها می شوند. شاید این عامل به خاطر این است که مدام این نرم افزاهای امنیتی فعال هستند و سیستم را مشغول به فعالیت خود می کنند. اما اگر این نرم افزارهای امنیتی طوری طراحی شوند که فقط و فقط در زمان حمله هکر و یا حمله بد افزار فعال شوند و بعد از خنثی سازی دوباره به حالت غیر فعال برگردند، دیگر از سرعت شبکه کاسته نمی شود.

منظور این است که نرم افزار امنیتی باید داری سیستمی باشد، که به محض ورود هکر یا بد افزار، به آنی فعال شود و جلوی تکثیر و تخریب آن ها را بگیرد و راه های نفوذی آن ها را مسدود کند.

۶- اشتراک گذاری :

سیستم امنیتی قوی باید دارای این خصوصیت باشد که یا به صورت اتوماتیک یا هم به صورت دستی از کاربر بخواهد که اشتراک گذاری اجرا شود یا نه و مشخصات سیستمی که می خواهد با آن اشتراک گذاری شود، نمایان کند. در این صورت شخص می تواند از اشتراک گذاری هایی که برای سیستم او تهدید آمیز هستند، جلوگیری کند.

۷- سیستم خود جوش :

یک نرم افزار امنیتی قوی باید دارای یک سیستم خودجوش شناسایی بدافزارهای جدید و نفوذهای جدید باشد. به صورتی که به محض ورود بدافزار ناشناس، قدرت حلاجی آن را داشته باشد و در صورت شناسایی بدافزار بودن، جلوی نفوذ و تخریب و تکثیر آن را بگیرد و به کاربرد دستور حذف آن را ارائه کند.

۸- غیرقابل حذف یا تغییر بودن خصوصیات نرم افزار امنیتی :

یکی دیگر از مهم ترین خصوصیاتی که یک نرم افزار امنیتی باید داشته باشد، این است که در صورت نفوذ هکر یا ویروس یا بدافزار یا شخص دوم و سوم، قادر به تغییرات خصوصیات این نرم افزار امنیتی نباشد و تنها و تنها در صورت بروز رسانی، آن هم توسط خود شرکت، امکان پذیر باشد.

اما این ترفند به چه صورت رخ خواهد داد که کسی نتواند از طریق اینترنت یا حتی بدافزار دست به تغییرات در خصوصیات نرم افزار امنیتی بزند؟!!

خیلی ساده است. شرکت سازنده ی نرم افزار امنیتی، باید این خصوصیات را در زمان نصب برنامه بگنجاند و از دست کاری در خصوصیات و تنظیمات نرم افزار امنیتی در بعد از نصب جلوگیری کند. به این صورت نه تنها خود شخص، بلکه هکر و ویروس هم نمی تواند تنظیمات و خصوصیات نرم افزار امنیتی را به نفع خود تغییر دهد.

فرض کنید در حال نصب نرم افزار امنیتی هستید. وارد صفحه ای می شوید که از شما می خواهد گزینه هایی را برای تنظیمات دائمی فعال کنید. این گزینه ها شامل فعال سازی ضد ویروس، ضد تروجان، ضد اتوران، ضد هک و هکر، و در کل ضد هر نوع بدافزاری هستند. با تأیید به صفحه ی بعد می روید که در این صفحه از شما می خواهد نوع اشتراک گذاری را فعال کنید. در این صفحه شما می توانید جلوی تمام اشتراک گذاری را بگیرید و یا فعال کنید و یا به دلخواه آن ها را تنظیم کنید.

و یا این که در صفحه بعد از شما می خواهد که نرم افزار امنیتی را به چه صورت بروز رسانی کنید.

در صفحه دیگر سایر خصوصیاتی مانند تنظیم درجه ی هوشیاری و حساسیت نرم افزار، فعال بودن دائم یا اتوماتیک(در حین نفوذ هکر یا بدافزار فعال شدن) و ... .

در صفحه ی یکی مانده به آخر، تمام خصوصیات و تنظیماتی که شخص اعمال کرد، نمایش داده می شود و در صورتی که شخص اشتباهی داشت، بتواند در این صفحه آن را برطرف کند. و در صفحه ی آخر تنظیمات مربوط به رنگ و سایز و شکل و شیوه ی نمایش صفحه ی نرم افزار امنیتی می باشد.

سید احسان راستگو سوق