قیمت طلا امروز




 طرح مقابله با نفوذ خارجی

 سایت رویداد‌ ۲۴ / ۴ ساعت قبل

طرح مقابله با نفوذ؛ سامانه امنیتی برای ارتباط با خارجی‌ها؟

طرح «مقابله با نفوذ»، قانونی که قرار است مبنای مجازات قرار گیرد، باید حدود رفتار ممنوع را تا جای ممکن روشن کند.
 طرح مقابله با نفوذ؛ سامانه امنیتی برای ارتباط با خارجی‌ها؟
رویداد۲۴| طرح ۳۳ماده‌ای مجلس برای مقابله با نفوذ، با رأی بالای نمایندگان از سد کلیات گذشته است، اما مخالفت دولت همراه با نگرانی دانشگاهیان، خبرنگاران و فعالان اقتصادی، سبب بازگشت مواد اجرایی آن به کمیسیون امنیت ملی شده که نشان می‌دهد اختلاف نه بر سر ضرورت مقابله با جاسوسی، بلکه بر سر مرز میان «نفوذ» و «ارتباط عادی با جهان» است.

به گزارش شرق، مجلس بررسی طرحی را آغاز کرده که قرار است راه‌های نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و نهاد‌های بیگانه را مسدود کند؛ طرحی که کلیات آن با ۱۸۳ رأی موافق، چهار رأی مخالف و پنج رأی ممتنع تصویب شد، اما هرچه بررسی به مواد اجرایی نزدیک‌تر شد، اختلاف‌ها نیز خود را بیشتر نشان داد. تا اینجا مواد یک و دو به تصویب رسیده‌اند، اما مواد سه و چهار، یعنی بخشی که نحوه ثبت و دریافت تأییدیه برای ارتباط دستگاه‌ها و اشخاص با طرف‌های خارجی را تعیین می‌کرد، برای رفع ابهام به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بازگشته است. همین بازگشت شاید مهم‌ترین نشانه از مسئله‌ای باشد که منتقدان از ابتدا درباره آن هشدار می‌دادند؛ مقابله با نفوذ ضروری است، اما آیا می‌توان تمام ارتباطات خارجی را زیر چتر یک سامانه امنیتی برد و از دل آن به نفوذی‌ها رسید؟ طرحی که از جنگ دوباره به صحن رسید

رد پای این طرح به سال‌های قبل بازمی‌گردد. ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفته است موضوع نفوذ از سال ۱۳۹۵ و در پی تأکید‌های رهبر شهید، به‌طور جدی وارد ادبیات اطلاعاتی کشور شد و از همان زمان مسئله جرم‌انگاری آن نیز در مکاتبات با دستگاه‌های مسئول مطرح بود.

نسخه اولیه طرح در تیر ۱۴۰۴ و پس از جنگ ۱۲روزه، در ۱۹ ماده ارائه شد. سپس در کمیسیون امنیت ملی تغییر کرد و در دی همان سال به متنی ۳۳ ماده‌ای رسید. کمیسیون اعلام کرده این متن با حضور مسئولان دستگاه‌های مرتبط، کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس و معاونت قوانین بررسی شده است. با این حال، طرح تا مرداد ۱۴۰۵ در انتظار بررسی صحن ماند و پس از جنگ‌های اخیر بار دیگر در دستور کار قرار گرفت.

حامیان طرح می‌گویند ترور فرماندهان، مسئولان و دانشمندان ایرانی نشان داده است نفوذ فقط یک مفهوم سیاسی نیست و می‌تواند به عملیات میدانی و خسارت‌های جبران‌ناپذیر منتهی شود. از نگاه آنان، قوانین موجود بیشتر برای برخورد با جاسوسی پس از وقوع جرم نوشته شده‌اند و سازوکار منسجمی برای پیشگیری، ثبت ارتباطات پرخطر و تقسیم مسئولیت میان دستگاه‌ها وجود ندارد. جوکار: بیشترین ضربه را از نفوذ خوردیم

محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس، می‌گوید با کلیات طرح موافق بوده است؛ زیرا به اعتقاد او، بخش مهمی از ضربه‌های سال‌های اخیر از مسیر نفوذ وارد شده است. او ترور دانشمندان و فرماندهان را نمونه‌ای از نتایج همین مسئله می‌داند و می‌گوید: «نفوذ لزوما با یک چهره آشکار اتفاق نمی‌افتد. ممکن است فردی با ظاهر موجه وارد دستگاهی شود، بخشی از این افراد شناسایی شوند و بخشی دیگر سال‌ها باقی بمانند تا در زمان مناسب دست به اقدام بزنند».

جوکار برای توضیح سابقه نفوذ به حوادث هفتم تیر و هشتم شهریور ۱۳۶۰ نیز اشاره می‌کند و معتقد است از آن دوره تا جنگ‌های اخیر، یک مسئله مشترک باقی مانده است: دشمن برای رسیدن به هدف خود به عوامل و اطلاعات داخل کشور نیاز دارد. از نظر او، دستگاه‌ها برای رصد این مسیر، جلوگیری از همکاری با سرویس‌های خارجی و مجازات کسانی که آگاهانه به آنان کمک می‌کنند، به یک قانون جامع نیاز دارند.

یکی از نگرانی‌های مطرح‌شده درباره طرح، احتمال استفاده سیاسی از عنوان «نفوذ» است. جوکار این نگرانی را رد می‌کند و می‌گوید قانون، در صورت تصویب، باید همه اشخاص حقیقی و حقوقی، دستگاه‌های دولتی و بخش خصوصی را بدون توجه به تعلق سیاسی آنها دربر بگیرد. او همچنین تأکید دارد فعالیت عادی علمی و پژوهشی نباید محدود شود، اما در ادامه مرزی را پیش می‌کشد که بخش مهمی از اختلاف موافقان و مخالفان نیز از همین‌جا آغاز می‌شود: «هیچ جاسوسی خودش را جاسوس معرفی نمی‌کند. ممکن است در قالب خبرنگار، دانشمند یا فعال اقتصادی وارد شود. کار علمی و دانشگاهی مشکلی ندارد، اما نباید اجازه داد فعالیت علمی به پوششی برای نفوذ تبدیل شود». از جاسوسی تا ثبت مقاله و همایش

پرسش منتقدان دقیقا این است که چه نهادی، با چه معیار روشن و در چه مرحله‌ای قرار است این دو را از یکدیگر تفکیک کند؟ ماده نخست تصویب‌شده، هرگونه فعالیت یا ارتباط اشخاص حقیقی و حقوقی را که به نقض استقلال، تضعیف وحدت ملی، فرهنگ ایرانی-اسلامی یا بنیه دفاعی و تسهیل نفوذ و سلطه بیگانه منجر شود، ممنوع می‌کند. ماده دوم نیز تعاریف طرح را دربرمی‌گیرد؛ از «کارگزار بیگانه» و دولت‌های سطح یک، دو و سه تا فهرستی طولانی از فعالیت‌های خارجی. در این فهرست فقط انتقال اطلاعات محرمانه یا همکاری با سرویس‌های اطلاعاتی دیده نمی‌شود. همکاری علمی و پژوهشی، دریافت کمک‌هزینه، انتشار کتاب و مقاله، شرکت در دوره‌ها و همایش‌های حضوری یا مجازی، فعالیت‌های هنری، تعامل با رسانه‌های خارجی و برخی ارتباطات اقتصادی نیز آمده است.

در نسخه‌ای که کمیسیون ارائه کرده، قرار است «سامانه برخط ثبت، مدیریت و نظارت ارتباطات خارجی» راه‌اندازی شود. برخی فعالیت‌ها فقط باید در آن ثبت شوند و برخی دیگر به تأیید قبلی نیاز دارند. فعالیت نیرو‌های مسلح و وزارت اطلاعات و همچنین مشارکت مقامات سیاسی در فعالیت‌های مرتبط با کارگزار خارجی، از ثبت در سامانه مستثنا شده بود. همین دامنه گسترده و استثناها، مواد سه و چهار را به یکی از مناقشه‌برانگیزترین بخش‌های طرح تبدیل کرد و سرانجام مجلس هر دو ماده را به کمیسیون بازگرداند.

بیشتر بخوانید: دعوای عارف و قالیباف بر سر «طرح نفوذ»؛ مجلس عقب‌نشینی می‌کند؟ پوردهقان: آش را نباید آن‌قدر شور کرد

مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان نیز با کلیات طرح موافق است، اما می‌گوید رأی او مشروط به اصلاح بند‌های مسئله‌دار بوده است. او توضیح می‌دهد دستگاه‌های امنیتی و انتظامی سال‌ها خواهان تعیین‌تکلیف قانونی این حوزه بوده‌اند و آثار نبود بازدارندگی نیز در شرایط جنگی دیده شده است. با این حال، پوردهقان دایره اصلی طرح را نه شهروندان عادی، بلکه «دانه‌درشت‌های دارای دسترسی» می‌داند؛ افرادی که اکنون یا در سال‌های گذشته در دولت، مجلس، نهاد‌های عمومی یا بخش خصوصی مسئولیت داشته‌اند و به اطلاعات جزئی و کلان کشور دسترسی پیدا کرده‌اند.

به گفته او، ممکن است برخی از این افراد سال‌ها پس از پایان مسئولیت، آگاهانه در شبکه نفوذ جذب شوند و اطلاعات خود را در اختیار طرف خارجی قرار دهند. پوردهقان در عین حمایت از برخورد بازدارنده با این گروه، گسترش طرح به دانشگاهیان، پژوهشگران و رسانه‌ها را دورشدن از اصل مسئله می‌داند: «نباید آش را آن‌قدر شور کنیم که یک دانشگاهی برای شرکت در کلاس یا همایش و ارائه مقاله، ناچار باشد از چند فیلتر امنیتی عبور کند».

او می‌گوید ایجاد کمیته یا سامانه‌ای برای بررسی انبوه سفر‌های علمی، مقاله‌ها و همایش‌ها، هم امکانات گسترده می‌خواهد و هم با زمان‌بندی فعالیت‌های دانشگاهی سازگار نیست. از نگاه او، بررسی سریع و انبوه درخواست‌ها نیز لزوما به تصمیم دقیق امنیتی منجر نخواهد شد.

پوردهقان همچنین با اعمال سخت‌گیری‌های تازه برای رسانه‌ها مخالف است و می‌گوید دیدگاه فراکسیون مستقلین، دست‌کم بخشی از آن، حذف بند‌هایی است که ارتباط مستقیمی با مقابله با عوامل اصلی نفوذ ندارد. مخالفت دولت با متن فعلی

دولت نیز با اصل مقابله با نفوذ مخالفتی ندارد، اما هیئت وزیران رسما با گزارش فعلی کمیسیون امنیت ملی مخالفت کرده است. محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرائی رئیس‌جمهور، از محدودیت فعالیت‌های علمی، افزایش مهاجرت نخبگان و بازتاب منفی داخلی و خارجی به‌عنوان دلایل مخالفت دولت نام برده است.

مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور، موضع تندتری گرفته و گفته است کشور برای مقابله با جاسوسی و همکاری با سرویس‌های خارجی با خلأ قانونی مواجه نیست. به گفته او، قوانین موجود و وظایف ذاتی وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، قوه قضائیه و دیگر دستگاه‌ها امکان برخورد با این جرائم را فراهم کرده‌اند و متن فعلی با شماری از اصول قانون اساسی، حقوق شهروندی و سیاست‌های کلی قانون‌گذاری تعارض دارد.

در قوانین فعلی نیز رفتار‌هایی مانند ارائه اسناد و اطلاعات محرمانه به افراد فاقد صلاحیت، جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، همکاری با دولت‌های متخاصم و مخفی‌کردن جاسوس جرم‌انگاری شده است؛ بنابراین اختلاف اصلی این نیست که جاسوسی جرم باشد یا نباشد؛ بحث بر سر این است که آیا قوانین موجود برای اشکال تازه نفوذ کافی‌اند یا مجلس با جرم‌انگاری‌های جدید، مرز میان «رفتار مجرمانه» و «ارتباط خارجی» را کم‌رنگ می‌کند. نگرانی از یک تعریف کش‌دار

رصد واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد منتقدان بیش از مجازات جاسوسان، نگران دامنه تعریف‌ها هستند. دانشگاهیان درباره ثبت مقاله، حضور در کنفرانس و دریافت فرصت مطالعاتی پرسیده‌اند؛ روزنامه‌نگاران نگران‌اند تماس حرفه‌ای با رسانه یا منبع خارجی بعد‌ها در قالب همکاری با «کارگزار بیگانه» تفسیر شود و فعالان اقتصادی نیز از اضافه‌شدن یک مسیر تازه برای مجوز و ثبت ارتباطات می‌گویند.

در مقابل، مدافعان طرح معتقدند بخش مهمی از این انتقاد‌ها بر پایه نسخه اولیه ۱۹ ماده‌ای شکل گرفته و متن ۳۳ ماده‌ای، ارتباطات عادی و روزمره را مستثنا کرده است. روح‌الله نجابت، از طراحان طرح نیز گفته هدف محدودکردن تعامل با جهان نیست، بلکه قرار است ارتباطات خارجی در بستری شفاف و امن انجام شود. بااین‌حال، تعیین مصادیق «امور عادی و روزمره» در متن کمیسیون به دستورالعمل‌های بعدی سپرده شده است.

درست همین‌جا یکی از ایراد‌های حقوقی جدی شکل می‌گیرد: قانونی که قرار است مبنای مجازات قرار گیرد، باید حدود رفتار ممنوع را تا جای ممکن روشن کند. اگر تعریف رفتار عادی، کارگزار بیگانه یا فعالیت مخاطره‌آمیز به تصمیم‌های بعدی دستگاه‌های اجرائی و امنیتی وابسته بماند، شهروند پیشاپیش نمی‌داند کدام رفتار قانونی و کدام رفتار قابل مجازات است. نفوذ را می‌توان با سامانه متوقف کرد؟

نفوذ معمولا از مسیر یک ارتباط ثبت‌نشده و آشکار رخ نمی‌دهد. شبکه‌های اطلاعاتی از هویت‌های پوششی، واسطه‌ها، ارتباطات غیرمستقیم و گاه افراد دارای دسترسی رسمی استفاده می‌کنند. فردی که آگاهانه اطلاعات محرمانه می‌فروشد، بعید است فعالیت خود را در سامانه ثبت کند. در مقابل، دانشگاه، رسانه یا شرکتی که فعالیت قانونی و آشکار دارد، نخستین گروهی خواهد بود که زیر بار ثبت اطلاعات و انتظار برای تأیید می‌رود.

از این منظر، سامانه می‌تواند برای دستگاه‌های رسمی سابقه‌ای از ارتباطات خارجی ایجاد کند، اما به‌تنهایی ابزار کشف نفوذ نیست. کارایی طرح زمانی بیشتر می‌شود که به جای نظارت فراگیر بر ارتباطات عادی، بر حفاظت از اطلاعات، تعیین سطح دسترسی، کنترل مسئولان فعلی و پیشین، مقابله با تعارض منافع و پیگیری تماس‌های مشکوک افراد دارای اطلاعات حساس متمرکز شود. رأی بالای مجلس به کلیات نشان می‌دهد بر سر ضرورت مقابله با نفوذ اختلاف بزرگی وجود ندارد. حتی منتقدان طرح نیز اصل مسئله را انکار نمی‌کنند.

اختلاف از جایی آغاز می‌شود که قانون می‌خواهد برای یافتن یک نفوذی، ارتباط دانشگاه، رسانه، پژوهشگر و فعال اقتصادی با جهان را وارد سامانه‌ای امنیتی کند. بازگشت مواد سه و چهار به کمیسیون فرصتی است تا این مرز دوباره ترسیم شود؛ مرزی که اگر روشن نباشد، ممکن است قانون به جای افزایش امنیت، احتیاط، خودسانسوری و قطع ارتباطات سالم را بیشتر کند، بی‌آنکه نفوذی حرفه‌ای الزاما در آن گرفتار شود.







پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - 27 August 2026
از شایعه گرانی تا هجوم به جایگاه‌ها؛ وقتی نااطمینانی اقتصادی، ارزش زمان را از محاسبات مردم حذف می‌کند
سایت صفحه اقتصاد

از شایعه گرانی تا هجوم به جایگاه‌ها؛ وقتی نااطمینانی اقتصادی، ارزش زمان را از محاسبات مردم حذف می‌کند

هر بار که شایعه‌ای درباره افزایش قیمت یا تغییر سهمیه بنزین منتشر می‌شود، صف‌ها پیش از اعلام هر تصمیم رسمی شکل می‌گیرند؛ رفتاری که از ترس گرانی آغاز می‌شود، اما در نهایت با تشدید ازدحام، اتلاف وقت و گسترش شایعات، اقتصاد ترس را به جایگاه‌های سوخت می‌کشاند.
فرمول ایرانی مالچ نفتی، قربانی خصوصی‌سازی پالایشگاه‌ها ‌
روزنامه هفت صبح

فرمول ایرانی مالچ نفتی، قربانی خصوصی‌سازی پالایشگاه‌ها ‌

مالچ نفتی بومی ایران زمانی به مهار شن‌های روان و تثبیت زندگی کویرنشینان کمک می‌کرد؛ حذف نظارت آزمایشگاهی و تغییر فرمول پس از خصوصی‌سازی، آن را به محصولی آلاینده تبدیل کرد
سرمقاله سازندگی/ مرز قانون و عدالت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله سازندگی/ مرز قانون و عدالت | آخرین خبر

روزنامه سازندگی/ «مرز قانون و عدالت» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم عمادالدین باقی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: با توجه به اینکه راه گفت‌وگوی جامعه مدنی با مسئولان قوه قضائیه هموار نیست و برخلاف فراخوان‌های رئیس قوه برای دریافت نظرات به پیشنهادات ارائه شده و کاملاً قانونی اع
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دوست صمیمی، طراح گروگانگیری ۵۰ هزار یورویی | تاجر جوان پس از ۷۲ ساعت حبس در اتاق تاریک آزاد شد

سایت فرارو

کشف یک محموله سنگین مواد مخدر در اتوبان آزادگان تهران

ساختن آینده‌ در جایی دیگر؛ چرا ماندن دشوار شده است؟
سایت فرارو

ساختن آینده‌ در جایی دیگر؛ چرا ماندن دشوار شده است؟

یک جامعه‌شناس گفت: برای یک خانواده، رفتن فقط به معنای دور شدن یک فرزند نیست. آینده‌ای که سال‌ها برای او در کنار خود تصور کرده بودند، حالا باید در جغرافیایی دیگر شکل بگیرد.
شهرداری تماشا کرد تا درختان پارک چیتگر خشک شود و بعداً آن‌ها را قطع کند؟
سایت فرارو

شهرداری تماشا کرد تا درختان پارک چیتگر خشک شود و بعداً آن‌ها را قطع کند؟

متأسفانه فقط چیتگر نیست که هزاران درخت آن خشکیده و سرسبزی‌اش به نابودی کشیده شده است؛ «سرخه‌حصار» در شرق تهران نیز روزگار بهتری ندارد.
روزنامه پیام ما

معمای شاهین٢

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه
روزنامه پیام ما

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه

بررسی دگرگونی رابطه انسان و زمین؛ چگونه بشر از سازگاری با طبیعت، با انقلاب صنعتی و «شتاب بزرگ» به نیرویی تغییردهنده در مقیاس سیاره تبدیل شد؟
ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی
روزنامه پیام ما

ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی

بررسی گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره ضرورت ایجاد نظام حقوقی و ارزیابی تأثیر واقعی کسب‌وکارهای اجتماعی برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های تبلیغاتی.
بازتولید خانواده سنتی
روزنامه پیام ما

بازتولید خانواده سنتی

محدودیت مهریه به ۱۴ سکه، تنها اهرم حقوقی زنان را تضعیف می‌کند. کارشناسان معتقدند این نابرابری به تثبیت مردسالاری و کاهش تمایل به ازدواج می‌انجامد.
بحران آب: شکست آمایش سرزمین
روزنامه پیام ما

بحران آب: شکست آمایش سرزمین

بحران آب در ایران تنها نتیجه خشکسالی نیست، بلکه پیامد سال‌ها بی‌توجهی به آمایش سرزمین، استقرار صنایع آب‌بر در مناطق خشک و توسعه ناپایدار فضایی است.
خیانت خاموش در بستر فضای مجازی
سایت جوان آنلاین

خیانت خاموش در بستر فضای مجازی

خیانت به‌عنوان محکم‌ترین انگیزه در دعاوی خانواده، همیشه با یک قرار پنهانی آغاز نمی‌شود. گاهی با یک پیام ساده شروع می‌شود
هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی
سایت جوان آنلاین

هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی

تدابیر لازم برای مقابله با پدیده ال‌نینو اندیشیده شده و مدیریت مخازن سد‌ها باید به‌گونه‌ای انجام شود که امکان مهار و «تله‌اندازی» سیلاب فراهم باشد
         
دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم
سایت جوان آنلاین

دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم

یکی از چالش‌های مهم آموزش عالی، فاصله میان آموزش دانشگاهی و نیاز واقعی بازار کار است. به همین دلیل، «تعداد فارغ‌التحصیلان» به‌تنهایی نمی‌تواند نشان دهد که کش...
         
دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری
سایت جوان آنلاین

دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری

اگر هوش مصنوعی بتواند از چهره یا صدای ما محتوایی بسازد که هرگز تولید نکرده‌ایم، قانون کیفری چگونه از حیثیت، اموال و امنیت ما حمایت می‌کند؟ وقتی تصویر و صدای...
جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز
سایت اکونیوز

جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز

اقتصاد ایران: نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می گوید: اگر فشار معیشتی طولانی شود و پاسخ سیاست های حکمران روشن نباشد، ظرفیت تاب آوری جامعه کاهش
تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی
روزنامه پیام ما

تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی

حفاظت و احیای گونه‌های گیاهی بومی، راهکاری کلیدی برای مقابله با تغییر اقلیم، حفظ تنوع زیستی و افزایش تاب‌آوری محیط‌زیست ایران در برابر بحران‌هاست.
سایت عصرایران

استاندار قم خطاب به کافه‌داران: تخلفی نکنید که مورد نظر دستگاه‌های خاص قرار بگیرد

سایت تابناک

سیل ناگهانی در نپال؛ بیش ۱۶۰ کشته و صدها مفقود

نگاهی به نظام حقوقی کشور
روزنامه شرق

نگاهی به نظام حقوقی کشور

روزانه تحولات مختلفی در زمینه حقوق و قضا رخ می‌دهد و می‌توان رویدادهایی چون مصوبه مجلس با نام «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» یا آرای صادره از مراجع قضائی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. یک راه دیگر هم وجود دارد، اینکه از رخدادهای روزمره فاصله بگیریم و به اوضاع …
تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه
روزنامه شرق

تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه

مردم ایران دوران خاصی را تجربه می‌کنند؛ تورم بالا، کاهش فرصت‌های شغلی با‌ثبات و سرازیر‌شدن خیل بیکاران به سوی مشاغل موقت و ناپایداری که عموما درآمدشان با هزینه‌های سرسام‌آور زندگی انطباق ندارد‌ و از همه دشوارتر، فقدان چشم‌انداز روشنی که خروج از شرایط موجود و حرکت به سوی آینده‌ای روشن را نوید دهد. در …
زنان، قربانیان کار فصلی
روزنامه شرق

زنان، قربانیان کار فصلی

در شهرستان‌های سقز (شمال استان کردستان) و بوکان (جنوب استان آذربایجان غربی) و اطراف، فعالیت و رنج تابستانی برای گروهی از زنان پیش از طلوع آفتاب آغاز می‌شود. آنها ساعت چهار، پنج صبح راهی مزارع می‌شوند و تا عصر به کار ادامه می‌دهند. پس از بازگشت به خانه نیز شیفت دوم کار آغاز می‌شود؛ این بار بدون دستمزد.
         
شوک شبانه به ترافیک تهران
روزنامه دنیای اقتصاد

شوک شبانه به ترافیک تهران

هفته‌ای که گذشت، ترددها در سطح و زیرسطح شهر تهران، به شکلی معنادار «سنگین» شد.  حجم ترافیک در خیابان‌های تهران براساس شاخص «مدت زمان سفر از محدوده مرکزی به مناطق محیطی» در پیک تردد شبانگاهی، حدود 10درصد نسبت به هفته‌های قبل‌تر افزایش یافت؛  همزمان، حجم مسافر در ایستگا‌ه‌های مترو نیز طی روزهای اخیر صعودی …
روزنامه هفت صبح

راز سر به مهر قتل در میدان تره‌بار

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز
روزنامه توسعه ایرانی

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز

تقویم را که ورق می زنیم، سیاهه ی طولانی اخبار حوادث کار، نفس را در سینه حبس می کند. تنها در یک بازه زمانی کوتاه، از ۲۸ مرداد ماه تا یکم شهریور،
اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!
سایت برترینها

اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!

انتشار عکسی از قیمت اجاره یک کلبه در مازندران، واکنش‌های زیادی در فضای مجازی به همراه داشته است.
         
فقر از سفره به نسخه رسید!
سایت فرارو

فقر از سفره به نسخه رسید!

گرانی دارو و مواد غذایی، سلامت کودکان خانواده‌های کم‌برخوردار را تحت فشار قرار داده است؛ از تاخیر در مراجعه و ناتوانی در خرید دارو تا گسترش سوءتغذیه و کاهش کیفیت رژیم غذایی.
مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها
سایت فرارو

مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها

رئیس مرکز برخط پلیس راهور تهران بزرگ گفت: موتورسواران باید توجه داشته باشند که رعایت نکردن ممنوعیت ورود به خطوط ویژه، تنها یک تخلف ترافیکی نیست، بلکه می‌تواند جان خود آنها و سایر کاربران ترافیکی را به خطر بیندازد.
علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟
سایت فرارو

علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟

معاون خدمات‌شهری و محیط‌زیست شهرداری تهران گفت: کارگروه آب را از ۲ سال قبل فعال کردیم و امروز به اطلس جامع آب غیرشرب شهر تهران رسیده‌ایم؛ اطلس و نقشه‌ای که به ما امکان می‌دهد منابع آبی مورد نیاز فضای سبز را به تفکیک مناطق و نواحی شناسایی و برای تأمین آن برنامه‌ریزی کنیم.
         
تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ
روزنامه هفت صبح

تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ

شورای عالی شهرسازی درباره تعداد پلاک‌ها، میزان تراکم و محل مصرف درآمدهای حاصل از واگذاری توضیح می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

جوانان جویای کار در دام کلاهبرداران کیونت

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود
سایت خبرآنلاین

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود

تلاش برای معنابخشی است که حادثه را به بخشی از هویت، داستان‌های سینه‌به‌سینه و نگاه آن جامعه به آینده تبدیل می‌کند.​پژوهش‌های اخیر هم دقیقاً دست روی همین ابعاد پنهان گذاشته‌اند. مثلاً در مطالعه‌ای که کرش و هران (۲۰۲۵) روی تجربه مهاجران اجباری انجام دادند، مشخص شد که ترومای جمعی چطور می‌تواند نسل به نسل …
سایت خبرآنلاین

شهرداری به‌دنبال کنترل قیمت قبر در امامزاده‌ها؛ آرامستان جدید تهران کجا ساخته می‌شود؟

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است
سایت خبرآنلاین

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است

حالا که می‌بینم کتاب و کلاس و پژوهش و دانشگاه، شاید بزرگ‌ترین دستاوردهای آموزش مدرن در ایران، تا این اندازه در معرض فرسایش‌اند، بیشتر از هر زمان به خودم شک کرده‌ام. واقعیت این است که آنها (استادان پیرمرد) نمی‌گفتند «کاری نکنید»، می‌گفتند «سخت‌تر کار کنید و کار سخت را برگزینید».
سایت رکنا

اتهام خیانت برای یک زن تهرانی در دادگاه توسط شوهر سابقش / قاتل دروغ می گوید این زن پاک بود

انتشار ناگفته های پرونده  شهلا جاهد برای نخستین بار  / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی جنایت
سایت رکنا

انتشار ناگفته های پرونده شهلا جاهد برای نخستین بار / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی …

حوادث رکنا : هنوز بعد از گذشت 22 سال پرونده شهلا جاهد مورد توجه افکار عمومی است و با توجه به آخرین اظهارت وکیل خرمشاهی و مهدی ابراهیمی خبرنگار جنایی پرونده قتل همسر ناصر محمدخانی بر آن شدیم تا متن کامل حکم شهلا جاهد را بر گرفته از کتاب کارت قرمز منتشر کنیم .
جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / در چنین شرایطی، «اقتصاد تنهایی» شکل می‌گیرد؛ اقتصادی که در آن فرد مجرد نه فقط با هزینه‌های مالی زندگی مستقل، بلکه با هزینه‌های اجتماعی ناشی از کاهش ارتباطات خانوادگی، شبکه حمایتی محدودتر و افزایش آسیب‌پذیری اقتصادی مواجه است. این پدیده به‌خصوص در کلان‌شهرها جدی‌تر است؛ جایی که فاصله میان …
صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال
سایت اقتصاد ۲۴

صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال

کارزاری جدید خواستار پایان تأمین مالی عمومی صداوسیما و واگذاری هزینه‌های این سازمان به مخاطبانی شده که همچنان تمایل به استفاده از برنامه‌های آن دارند؛ پیشنهادی که بحث درباره آینده رسانه ملی را دوباره داغ کرده است.
سایت برترینها

مجری خانم صداوسیما با کلاه پلیس جوگیر شد!

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان
سایت عصرایران

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان

وضعیت فعلی یعنی گیجی و ناتوانی دولت در تصمیم گیری بنزین. نتیجه می شود نگرانی مردم و صف های طولانی مقابل پمپ بنزین ها؛ نتیجه می شود کاهش اعتماد عمومی به دولت...
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تذکر رییس جمهور به غیبت زنان در پوستر جشنواره شهید رجایی

سایت عصرایران

آخرین خبر از پرونده «موبایل موسوی»

سایت رکنا

رها کردن جسد دختر 28 ساله در خیابان های تهران‌نو/ مرد بازداشتی چه ادعایی کرد

سایت خبرآنلاین

پای جاپارک فروشان تهرانی به دادسرا رسید

سایت عصرایران

جزئیات آتش‌سوزی در آسانسوری در کرج

قسط بندیِ فقر: وقتی فردایمان را پیش‌خور می‌کنیم
سایت عصرایران

قسط بندیِ فقر: وقتی فردایمان را پیش‌خور می‌کنیم

این وضعیت، مصداق بارزِ «اثر وابستگی» در نظریات جان کنت گالبرایت است. طبق این دیدگاه، در نظام سرمایه‌داری، تولیدکننده فقط کالا نمی‌سازد؛ بلکه با تبلیغاتِ مفرط...
         
آقای وزیر، آغوش کشور برای کدام باز است؛ نخبگان جوان یا مهاجران افغان؟
سایت تابناک

آقای وزیر، آغوش کشور برای کدام باز است؛ نخبگان جوان یا مهاجران افغان؟

وزیر ورزش و جوانان از آغوش باز دولت برای بازگشت جوانان مهاجرت کرده سخن می‌گوید و این در حالی است که آمار مهاجرت از کشور در همین شرایط فعلی، آمار نگران کننده...
مرگ تلخ در آسمان‌خراش‌ها/ دست روی دست نگذارید تا کارگران قربانی شوند!
خبرگزاری ایلنا

مرگ تلخ در آسمان‌خراش‌ها/ دست روی دست نگذارید تا کارگران قربانی شوند!

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز است. در سایه فقدان نظارت، کارفرمایان با پول بیمه برای خود مصونیت می‌خرند و پس از هر سقوط مرگبار، بدون حتی یک ساعت بازداشت، از مسئولیت قسر درمی‌روند.
حریم‌خواری زیر ذره‌بین؛ وقتی ساخت‌وساز به خط قرمز پایتخت می‌رسد
خبرگزاری مهر

حریم‌خواری زیر ذره‌بین؛ وقتی ساخت‌وساز به خط قرمز پایتخت می‌رسد

بخشی از حریم تهران با رودخانه‌ها و مسیل‌ها گره خورده و هر ساخت‌وساز غیرمجاز در این محدوده می‌تواند تبعاتی فراتر از تغییر کاربری زمین داشته باشد.
فرهنگ اظهارنظر غیرتخصصی آسیب‌پذیری تازه فضای رسانه‌ای کشور
خبرگزاری ایسنا

فرهنگ اظهارنظر غیرتخصصی آسیب‌پذیری تازه فضای رسانه‌ای کشور

وقتی نظرات غیرکارشناسی به‌طور گسترده منتشر می‌شود و گاه تصمیم‌گیران نیز از این فضا تأثیر می‌گیرند، مردم دیگر به هیچ نظر یا تحلیل به‌راحتی اعتماد نمی‌کنند.
وقتی جدایی پایان خشونت نیست؛ روایت قتل‌هایی که با غیرت توجیه می‌شوند
خبرگزاری ایسنا

وقتی جدایی پایان خشونت نیست؛ روایت قتل‌هایی که با غیرت توجیه می‌شوند

صبح شنبه اول شهریورماه ۱۴۰۵ در حالی که می‌خواست سوار خودروی شخصی‌اش شود همسر سابقش به او حمله کرد؛ حمله‌ای که با ضربات چاقو پایان یافت و زندگی زن جوان در چند لحظه برای همیشه خاموش شد. مرد مهاجم پس از قتل از محل گریخت و تا زمان انتشار این گزارش، هنوز بازداشت نشده است.
جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران؛ سرنوشت نامعلوم آزمون‌های تافل و GRE
سایت تجارت نیوز

جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران؛ سرنوشت نامعلوم آزمون‌های تافل و GRE

وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوزی را که تبادل دانشجو، اعطای بورسیه و برگزاری برخی آزمون‌های دانشگاهی و حرفه‌ای میان ایران و آمریکا را مجاز می‌کرد، به‌طور نامحدود لغو کرد؛ این تصمیم سرنوشت آزمون‌هایی مانند تافل و GRE در ایران را با ابهام مواجه کرده است.
    
زنان از اقتصاد گیگ هند جا ماندند
خبرگزاری ایسنا

زنان از اقتصاد گیگ هند جا ماندند

اقتصاد گیگ هند که شامل خدماتی مانند تحویل غذا در ۱۰ دقیقه و اپلیکیشن‌های درخواست خودرو می‌شود، در حال ایجاد میلیون‌ها شغل است، اما زنان تا حد زیادی از این بازار کار دور مانده‌اند.
         
خبرگزاری ایرنا

مرگ مغموم ماهیان «کتی»

غوغای خاک در البرز با خشکیدگی تالاب صالحیه؛ گام هایی در مسیر احیا
خبرگزاری ایرنا

غوغای خاک در البرز با خشکیدگی تالاب صالحیه؛ گام هایی در مسیر احیا

کرج - ایرنا - تالاب «صالحیه» به عنوان تنها تالاب استان البرز این روزها زیر تازیانه تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی‌ها و دست‌اندازی‌های انسانی به یکی از کانونهای اصلی تولید گرد و غبار تبدیل شده است؛ چالشی زیست‌محیطی که آسمان استان‌های البرز، قزوین و حتی تهران را تحت تاثیر قرار داده و عزم ملی را برای مهار …
سایت خبرفوری

آتش سوزی بیمارستانی در پاکستان جان ۱۵ نوزاد را گرفت

چرا برخی رانندگان هویت ماشین را پنهان می‌کنند؟
سایت عصرایران

چرا برخی رانندگان هویت ماشین را پنهان می‌کنند؟

محمدباقر قربان‌زاده، قاضی سابق دیوان عالی کشور، در همین راستا می‌گوید: معمولا هدف اصلی با کاهش قابلیت شناسایی ماشین یا راننده ماشین انجام می‌شود. با این حال...
فرسایش خاموش زیر سایه انکار تحریم - همدلی
روزنامه همدلی

فرسایش خاموش زیر سایه انکار تحریم - همدلی

مونا ربیعیان خبرنگار در شرایطی که سیاست‌گذار پولی در تهران از آرامش بازارها و نبود ظرفیت برای تحریم‌های تازه سخن می‌گوید، واشنگتن از یک کارزار سنگین مالی جدید برای مسدودسازی شریان‌های ارزی رونمایی کرده است. تعارض میان خوش‌بینی مفرط داخلی و هشدارهای فزاینده بین‌المللی، این پرسش بنیادین را در برابر فعالان …
پایان ابرچالش زباله در چهار شهرستان مازندران
سایت ایران آنلاین

پایان ابرچالش زباله در چهار شهرستان مازندران

مازندران سال‌هاست با یکی از پیچیده‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی کشور یعنی مدیریت پسماند و انباشت زباله دست ‌و پنجه نرم می‌کند؛ چالشی که به دلیل افزایش تولید پسماند، محدودیت ظرفیت دفن، مشکلات زیست‌محیطی ناشی از شیرابه و حساسیت‌های اکولوژیک شمال کشور، به یکی از مطالبات جدی مردم و مدیریت اجرایی استان تبدیل …