سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

علت چندقلوزایی، استرس یا دارو؟


مدیر گروه زنان و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: درصد بالایی از چندقلوزایی ها با استفاده از روش های درمانی و تشخیصی قابل پیشگیری است.
دکتر محمد ابراهیم پارسانژاد افزود: تجویز برخی داروها که احتمال چندقلوزایی را افزایش میدهد بدون استفاده از روش های تشخیصی می تواند عوارض جبران ناپذیری برای مادر و جنین درپی داشته باشد که با توجه به پیشرفت تکنولوژی، امکان بررسی وضعیت مادر حین مصرف این داروها و پیشگیری از چندقلوزایی وجود دارد. وی یادآور شد: در کشورهای توسعه یافته این حالت را به عنوان کم توجهی چندقلوزایی و یا عدم استفاده از تکنولوژی به حساب می آورند و توصیه می شود همکاران پزشک از دستورات دقیق و راهنماهای جدید بالینی به منظور تحریک تخمک گذاری استفاده کنند.
دکتر پارسانژاد عنوان کرد: بعضی داروها عارضه چندقلویی ایجاد میکند و به دلیل خطرات احتمالی که برای مادر و جنین ممکن است به وجود بیاید، این وضعیت باید طی دوره مصرف داروهای تحریک تخمکگذاری بررسی و مدیریت شود.
وی گفت: هر زن به طور طبیعی ماهانه 15 تا 20 فولیکول دارد اما شرایط طوری رقم می خورد که تنها یک فولیکول به عنوان غالب راه خود را ادامه داده و بین روزهای 12 تا 16 دوره قاعدگی به صورت تخمک آزاد می شود و به همین دلیل انسان به طور طبیعی تک قلوزا است. رئیس انجمن زنان و مامایی استان فارس ادامه داد: داروهای تحریک تخمک گذاری باعث می شود که کنترل رشد فولیکول و تنظیم این پروسه از دست خارج شود و به عبارتی دارو تعیین کننده باشد به طوری که هر تعداد فولیکول که شروع به رشد کرده تا پایان به نتیجه می رسد و به جای یک تخمک که در وسط سیکل باید آزاد شود، چند تخمک رها می گردد و همین امر ممکن است به چندقلوزایی منجر شود.
دکتر پارسانژاد یادآور شد: در گذشته که روش های تشخیصی و کنترلی وجود نداشت در صورت مصرف چنین داروهایی، چندقلوزایی قابل کنترل نبود اما در حال حاضر در روزهای مختلف دوره مصرف دارو، استفاده از سونوگرافی و آزمایش های مختلف می تواند این احتمال را به حداقل برساند.
مدیر گروه زنان و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: گاهی اوقات علت ناباروری ناشناخته است که این وضعیت در سراسر دنیا به عنوان ناباروری با علت ناشناخته عنوان می شود و به نظر می رسد درصد زیادی از این بیماران با فشارهای روانی درگیرند و همین مساله باعث ناباروری موقت آن ها شده است.
دکتر پارسانژاد افزود: استرس از طریق قشر مغز بر روی مراکز پائینتر مغز و طی آن هورمون ها تاثیر می گذارد و می تواند ناباروری به وجود آورد.
وی یادآور شد: هر عاملی که آگاهانه و یا ناخودآگاه بتواند این فشار عصبی و استرس را از قشر مغز بردارد می تواند مشکل را برطرف کند و به نظر می رسد برخی مواقع مصرف داروهایی که در حیطه علم جایگاهی ندارد صرفاً با تلقین و اثرات روانی و کاهش استرس، شرایط فرد را برای باروری مطلوب می کند و همین توجه به آرامش خیال از سوی زوج ها برای یک باروری موفق ضروری است.

12 درصد زوج های فارس نابارور هستند
دکتر پارسانژاد گفت: با توجه به این که حدود 12 درصد زوج های فارس نابارور هستند از آن ها خواستارم برای بچه دار شدن طی پیگیری و مراجعه، با پزشکان خود راحت باشند و مسایل را به طور شفاف مطرح کنند و علاوه بر این که باید نسبت به انجام روند تشخیصی و درمانی ناباروری صبر و حوصله داشته باشند، درمان ها را تا رسیدن به نتیجه ادامه دهند.