دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

نماز و نوجوان


نماز و نوجوان

نماز تسبیح اکبر و کامل ترین پاسخ به عالی ترین نیاز انسان است، نیاز به شکفتن همه قابلیت های وجود، نیاز به هم نوایی با راز و رمز آفرینش و نیاز به تقرب و توحید، این نیاز فطری ترین …

نماز تسبیح اکبر و کامل ترین پاسخ به عالی ترین نیاز انسان است، نیاز به شکفتن همه قابلیت های وجود، نیاز به هم نوایی با راز و رمز آفرینش و نیاز به تقرب و توحید، این نیاز فطری ترین نیاز انسان و هموارکننده راه فلاح و کمال وجود است نماز فطری ترین پاسخ این نیاز.نماز رکن اصلی دین است و باید اصلی ترین جایگاه را در زندگی مردم داشته باشد.هیچ وسیله ای مستحکم تر و دایمی تر از نماز برای ارتباط میان انسان با خدا نیست.همه انسان ها به ویژه کودکان و نوجوانان به لحاظ فطرت پاک خود به طرف دین و دستورهای دینی گرایش دارند اما ممکن است عواملی مانع از ظهور رفتارهای مذهبی در آنان شود.میل به پرستش نماز یک امری فطری است.

انسان فطرتا نیایش و نماز را دوست دارد انسان به مقتضای آن که بافطرت الهی آفریده شده و با سرشت خدایی عجین شده دارای فطرتی کمال جو و خدا خواه است و نماز متعالی ترین شکل نیایش و کامل ترین شیوه بیان نیاز به درگاه ایزد بی نیاز است.پیامبران الهی که پیام آور توحید و یکتاپرستی هستند همگی یک صدا جهانیان را به ستایش پروردگار و انجام فریضه الهی دعوت می کنند که در این میان یکی از فرائض دینی که همه ادیان به آن توجه داشتند فریضه واجب نماز است.

آثار نماز

از آن جا که انسان پرتوی از سرشت الهی دارد ذکر خدا و اقامه نماز موجب افزایش قابلیت های معنوی انسان و ترک نماز و غافل شدن از یاد خدا موجب احساس بی هویتی و افتادن در ورطه گمراهی می شود.قرآن کریم برای گریز از این گرداب ها و نجات یافتن از این امواج پر تلاطم و نا آرام ذکر خدا و یاد خدا را توصیه می کند.اثر وضعی نماز چیره شدن بر شیطان و زدودن زنگارهای گناه از دل نماز گزار و به منزله کفاره گناهان است.امام رضا(ع) می فرماید: »نماز و ذکر خدا در شب و روز موجب می شود که انسان خالق و مولای خود را فراموش نکند و روح سرکش و طغیان بر او چیره نشود.«(تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ص ۲۹۴)

نماز در آینه وحی

نماز از مهم ترین توصیه های پیامبران به فرزندانشان و نور چشم پیامبر(ص) است.نماز تکبر را می زداید و پشتوانه انسان در غم ها و مشکلات، پایه دین، پرچم اسلام، کلید بهشت و وسیله آزمایش حرام است.

نقش معلمان و خانواده

معلمان نقطه آغاز هر تحولی در ابعاد مختلف (پرورشی- اخلاقی- دینی- علمی و ...) در دانش آموزان می باشند، آموزش و پرورش کلید فتح آینده است و معلمان فاتحان عرصه تعلیم و تربیت هستند.حال اگر معلمان در ساعات اولیه وقت نماز در صفوف نماز همراه با دانش آموزان شرکت کنند آثار مثبتی در ایجاد انگیزه نماز در رفتارهای دانش آموزان ایجاد خواهد کرد.

تقوای معلمان بهترین وسیله برای اثرگذاری در بعد روانی و رفتاری دانش آموزان است.

معلم باید در گفتار و عمل خود تقوا داشته باشد و مربیان دینی و پرورشی باید به عنوان الگوهای مذهبی در مدارس محسوب شوند و با بر پا داشتن مراسم نماز به صورت جذاب، دانش آموزان را بیشتر می توانند به سمت نماز سوق بدهند.

برپایی نماز در اول وقت، در نمازخانه های مرتب، زیبا و آغشته به فضای معنوی و معطر به عطر الهی جذبه بیشتری در خواندن او به نماز ایجاد می کند.

از آن جا که پایه های شخصیت انسان در دوران نوجوانی و جوانی شکل می گیرد و اگر انسان این دوران حساس را با موفقیت به پایان برساند آسیب پذیری او در مراحل دیگر کاهش خواهد یافت.

خانواده ها اگر در پی سلامت دینی و مذهبی فرزندان خویش هستند باید به طور مستقیم و غیر مستقیم دوست های فرزندان خود را تحت کنترل قرار دهند و از ارتباط آنان با دیگر همسالان اطلاع داشته باشند.

در صورت لزوم خانواده ها با یکدیگر در ارتباط باشند تا از نزدیک شناخت کامل نسبت به خانواده و دوست فرزند خود پیدا و در انتخاب دوست او را راهنمایی کنند.

اشتباه های اولیه فرزند را نادیده نگیرند، بی توجهی او را نسبت به مسائل دینی بررسی و پایه های مسائل مذهبی را در خانواده محکم کنند.

مرضیه عسکری - دبستان اروندرود