سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

چیست این سقف بلند ساده بسیار نقش


چیست این سقف بلند ساده بسیار نقش

در کل ۳۶۵ روز سال فقط یک روز به نام آسمان است روزی که بشود چند لحظه بالای سرمان را نگاه کنیم و چند لحظه ای در شهر با آدم هایی باشیم که تمام زندگی شان را صرف آسمان کرده اند

در کل ۳۶۵ روز سال فقط یک روز به نام آسمان است! روزی که بشود چند لحظه بالای سرمان را نگاه کنیم و چند لحظه‌ای در شهر با آدم‌هایی باشیم که تمام زندگی‌شان را صرف آسمان کرده‌اند. آدم‌هایی که می‌خواهند شگفتی‌های وصف نشدنی آسمان را به ما هم نشان بدهند. طبق اطلاعیه باشگاه جهانی ستاره شناسی، ۲۸ آوریل یعنی ۹ اردیبهشت روز جهانی نجوم اعلام شده است و در ایران به خاطر تعطیلی آخر هفته، ۸ اردیبهشت ماه روز نجوم برگزار می‌شود. دلیل متغیر بودن این روز، انتخاب نزدیک ترین تعطیلات آخر هفته به تربیع اول ماه است یعنی زمانی که روشنایی ماه کم باشد (روشنایی ماه ممکن است مشکلاتی را برای رصد دیگر اجرام آسمان ایجاد کند.) این روز همه مردم سیاره خاکی‌مان به آسمان نگاه می‌کنند.

● روز نجوم خود را چگونه بگذرانید؟

این یازدهمین روز نجومی است که قرار است جمعه در کشور برگزار شود. در سال‌های اخیر اضافه شدن ایده‌های نو در کنار برنامه‌های ثابت مثل رصد عمومی و نمایشگاه عکس و پوستر‌های نجومی فضای سرگرم کننده‌ای را به وجودآورده است. برنامه‌های جالبی که می‌توانید در یک روز آسمانی تجربه کنید آن قدر متنوع است که شاید از یک برنامه مفصل که برای یک سفر برون شهری می‌ریزید هم بیشتر ذوق زده‌تان کند. بازدید رایگان از مراکز نجومی مثل رصدخانه‌ها و مراکزی که آسمان نما دارند. شما می‌توانید زیر یک چتر بزرگ و تاریک که در سطح داخلی‌اش ستاره‌های آسمان شبیه‌سازی شده‌اند قرار بگیرید و با صور فلکی آشنا شوید و چیزی شبیه آسمان خارج از شهر را تجربه کنید. برگزاری مسابقه عکاسی نجومی و آموزش‌های اولیه عکاسی آسمان شب، از آن بخش‌هایی است که به لطف همه‌گیر شدن هنر عکاسی در بین عموم خیلی طرفدار پیدا کرده است. از آن جا که خیلی از بخش‌های نجوم را نمی‌شود صرفا به‌صورت نظری توضیح داد ساخت ابزارهای نجومی مثل تلسکوپ و ماکت ساعت‌های آفتابی، ماکت بناهای نجومی، ماکت فضاپیماها و شاتل‌ها و ایستگاه‌های فضایی و مریخ‌نوردها، آشنایی با سفرهای فضایی از طریق فیلم‌های مستند و توضیحات تکمیلی کارشناس‌ها هم چیزی است که نمی‌شود به سادگی از کنارش گذشت.

دیدن یک فضانورد در حالت بی وزنی و تقلایش برای جابه جا شدن یا خوردن غذا در شرایطی که جاذبه‌ای وجود ندارد تا غذا از گلوی فضانورد پایین رود، به شدت هیجان‌انگیز است. در کنار همه این‌ها همیشه بخش مخصوص کودک و نجوم پای ثابت برنامه‌های روز نجوم است. نقاشی‌های نجومی، پازل و کاردستی نجومی بچه‌ها را با آسمان آشتی می‌دهد و باعث می‌شود علاقه‌های نجومی‌شان به حاشیه رانده نشود. این وسط به پیشنهاد یکی از اعضای انجمن نجوم شاخه غیرحرفه‌ایی، ایده خوراکی‌های نجومی یک بخش جذاب دیگر را به برنامه‌ها اضافه کرده است. قضیه از این قرار است که هر کسی با هر سلیقه‌ای می‌تواند یک خوراکی از کیک گرفته تا پیتزا را شبیه یک جسم مرتبط با نجوم بسازد و به مراکز برگزار کننده برنامه‌ها ببرد و این طوری یک مسابقه خوشمزه نجومی برپا می‌شود که ظاهرا برنده یا برندگانی خواهد داشت. مثلا می‌توانید یک کیک شبیه سیاره زحل را که اطرافش حلقه دارد درست کنید!

● روز نجوم در شهر بهشت

انجمن نجوم مشهد مثل هر سال برنامه‌های جالبی برای مشهدی‌ها در نظر گرفته است. اما به دلیل این که این مطلب زمانی به دست شما می‌رسد که هفته نجوم به پایان رسیده و جمعه ۸ اردیبهشت روز نجوم را در پیش دارید، ما هم برنامه‌هایی را که قرار است در این روز برگزار شود برای‌تان می‌گوییم. امسال ضیافت نجومی شهرمان در پارک ملت برگزار خواهد شد و ایده‌های جالب به همراه رصد آسمان با تلسکوپ در پارک برای‌تان در نظر گرفته شده است. طی هفته هم رصدخانه دانشگاه فردوسی مشهد، رصدخانه دانشگاه خیام و انجمن‌های علمی و مراکز نجومی دیگر مثل فرهنگسرای نجوم غدیر و تعدادی از مدارس برنامه‌های مخصوص این روز را برگزار می‌کنند. که مثل همیشه می‌توانید از سایت زیر مکان و زمان دقیق برنامه‌های روز نجوم را پی‌گیری کنید.

نویسنده: مریم ملی