جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

پـی آرپـی چـیست


پـی آرپـی چـیست

پی آرپی, یک نوع پلاسمای غلیظ شده پلاکتی است که آن را با ترومبین و کلسیم فلوراید فعال می کنند و باعث می شوند آرتروگرانول آن خارج شود

پی‌آرپی، یک نوع پلاسمای غلیظ‌شده پلاکتی است که آن را با ترومبین و کلسیم فلوراید فعال می‌کنند و باعث می‌شوند آرتروگرانول آن خارج شود...

این تخلیه آرتروگرانول‌ها باعث می‌شود فاکتورهای رشدی که تاثیر مثبتی در ترمیم زخم، استخوان و عصب دارند به وجود بیایند. از این روش درمانی معمولا در ترمیم عصب و ترمیم بافت‌های نرم استفاده می‌شده و می‌شود.

نکته مهمی که می‌توان به آن اشاره کرد، این است که درمان‌ به روش پی‌آرپی در تمام نقاط دنیا به صورت درمان‌های تحقیقاتی انجام می‌شود، یعنی وقتی روش‌های درمانی جدید بخواهند مورد تایید قراربگیرند و در کتاب‌های مرجع پزشکی به چاپ برسند، باید کارهای تحقیقاتی کامل و جامعی روی آنها انجام شود. با این حساب می‌توان ادعا کرد که چون نتایج تحقیقات مختلف در مورد درمان به روش پی‌آرپی در تمام دنیا هنوز به صورت مقاله چاپ می‌شود و در هیچ کتاب و منبع پزشکی به آن اشاره نشده است، نمی‌توان هیچ یک از نتایج مثبتی که پزشکان به طور صددرصد به آنها اشاره می‌کنند، ثابت شده و حتمی دانست.

● تب پی‌آرپی را جدی نگیرید

متاسفانه مردم کشور ما بدون داشتن آگاهی و اطلاعات کافی در مورد روش‌های درمانی مختلف، فقط به فکر درمان یا رسیدن به زیبایی یک‌شبه هستند. به همین دلیل هم مدتی تب لیزر آنها را دچار می‌کند و مدتی هم تب‌پی‌آرپی ! شاید برایتان جالب باشد که بدانید آثار و نتایج مثبت یا منفی پی‌آرپی هنوز برای خود پزشکان هم به اثبات نرسیده است اما هموطنان ما با مراجعه به مطب یا کلینیک‌های مختلف به محض ورود درخواست می‌کنند که درمان آنها حتما با پی‌آرپی باشد. بهتر است هموطنان عزیز بدانند افرادی که پی‌آرپی را خیلی تبلیغ و ادعاهای زیادی هم در مورد آن مطرح می‌کنند، فوق‌تخصص یا تخصص واقعی در این رشته ندارند یا اگر برخی از همکاران هم اصرار زیادی به انجام این کار با تضمین نتیجه دارند، از روی اجبار و به دلیل وارد شدن در کارهای تجاری و تبلیغاتی است. اگر نتایج پی‌آرپی به اثبات رسیده بود، دیگر شاهد تغییر نظر در مورد آن نبودیم. مثلا مدتی پی‌آرپی به عنوان یکی از موارد دوپینگ مطرح بود. یعنی اگر ورزشکاری،پی‌آرپی تزریق کرده بود، مانند یک ورزشکار دوپینگی در مورد او اعمال قانون می‌کردند. در حالی که از سال ۲۰۱۱ مشخص شد این روش درمانی اثر دوپینگی ندارد و عواملی از آن که در مورد دوپینگ ورزشی عنوان می‌شده، خارج شده است. این مثال می‌تواند به روشنی نشان‌دهنده تحقیقی بودن پی‌آرپی باشد و به ما بگوید که نمی‌توان به چنین روشی برای درمان‌های مختلف از جمله جوان‌سازی پوست یا حتی کاشت مو هم اعتماد کامل داشت.

البته این به معنای بی‌تاثیر بودن پی‌آرپی در درمان‌های گوناگون نیست. ما فقط نمی‌دانیم که تاثیر آن برای بیماری‌ها و مشکلات مختلف در گروه‌های سنی و جنسی متفاوت دقیقا چقدر، چطور و چگونه است. به هر حال گاهی می‌بینیم که این فاکتورهای رشد می‌توانند باعث التیام سریع‌تر زخم‌ها شوند یا در عمل‌های جوان‌سازی پوست نتیجه‌های خوبی نشان دهند، ولی واقعا نمی‌دانیم این فاکتورها در چه شرایط سنی، جنسی و حتی چه نوع پوست‌هایی می‌توانند بهترین کارایی را داشته باشند. به همین دلیل هم می‌گوییم که پی‌آرپی هنوز در حد تحقیق است و به مرحله اثبات کارایی نرسیده است. بد نیست بدانید کیت‌هایی که در حال حاضر در بازار به فروش می‌رسند هم به آن تغلیظ واقعی و مورد نظر نرسیده‌اند و همه تبلیغاتی هستند. ما می‌گوییم پلاکت باید ۵ برابر بیشتر تغلیظ شود، حالا اینکه آیا واقعا این کیت‌هایی که در بازار وجود دارند و تبلیغ می‌شوند، این کار را می‌کنند یا نه، جای سوال دارد.

● عوارض پی‌آرپی چیست؟

برخی از افراد نگران عوارض احتمالی استفاده از پی‌آرپی ‌هستند و نمی‌دانند که آیا این روش درمانی می‌تواند عوارض کوتاه یا طولانی‌مدتی برایشان در پی داشته باشد یا نه؟ ممکن است استفاده از پی‌آرپی عوارضی مانند عفونت به دنبال داشته باشد. مثلا مدتی مد شده بود غبغب را لیزر می‌کردند که در محل ورود لیزر لیپولیز به غبغب، زخم‌های بدی تشکیل می‌شد و مشکلاتی برای بیمار پیش می‌آمد. در مورد پی‌آرپی هم همین مساله صادق است. یعنی اگر پی‌آرپی با دقت و مهارت لازم انجام نشود، ممکن است عفونت‌های زیرپوستی برای بیمار ایجاد شود و او را به دردسر بیندازد اما خوشبختانه پی‌آرپی جزو درمان‌های ایمن است و اصلا به همین دلیل برخی از پزشکان آن را توصیه می‌کنند. در این روش ممکن است بیمار از روند درمانی خود نتیجه بگیرد یا نگیرد اما عارضه خاصی او را تهدید نمی‌کند و مشکلی برای پزشک و بیمار به وجود نمی‌آورد. شاید تنها مشکل این کار، هزینه هدررفته بیمار باشد.

دکتر رضا وقردوست

فوق‌تخصص جراحی پلاستیک

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران