چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اگر تخمدان‌هایتان را برداشته‌اید...


اگر تخمدان‌هایتان را برداشته‌اید...

وقتی پزشک تصمیم می‌گیرد رحم یا تخمدان‌ها را بردارد، حتما یک دلیل منطقی پشت این تصمیم است.
برای نجات جان بیمار، در مواردی که سلامت وی تهدید می‌شود مانند خون‌ریزی‌های شدید یا …

وقتی پزشک تصمیم می‌گیرد رحم یا تخمدان‌ها را بردارد، حتما یک دلیل منطقی پشت این تصمیم است.

برای نجات جان بیمار، در مواردی که سلامت وی تهدید می‌شود مانند خون‌ریزی‌های شدید یا سرطان‌ها، رحم و ضمایم آن را برمی‌دارند. در این جراحی دو مقوله مهم وجود دارد؛ برداشتن رحم به تنهایی یا برداشتن آن با تخمدان‌ها. رحم عضوی است برای رشد جنین و روی کیفیت زندگی شما تاثیری ندارد و نبود آن نیز عوارض جدی ایجاد نخواهد کرد. اما برداشتن تخمدان‌ها به طور زودرس، قطعا متفاوت است. چون تخمدان‌ها هورمون‌های جنسی را ترشح می‌کنند و وجود این هورمون‌ها برای سلامتی یک خانم ضروری است.

اگر به دلیل خاصی مانند سرطان تخمدان در سن کم (زیر ۴۰ سال) مجبور به برداشتن آن شویم باید به خاطر جلوگیری از عوارض ناشی از یائسگی،‌ پیری زودرس و پوکی استخوان از مکمل‌های غذایی یا دارویی برای بیمار استفاده کنیم. برای برخی افراد، هورمون استروژن تجویز می‌شود اما خانم‌ها به یاد داشته باشند دریافت این هورمون یک دستورالعمل و نسخه کلی برای همه بیماران نیست.

نکته مهم دیگری که لازم است خانم‌ها بدانند، واهمه نداشتن از مصرف داروهای حاوی هورمون استروژن است. اینکه مطرح می شود امکان ابتلا به سرطان به خاطر هورمون‌درمانی وجود دارد کاملا غلط است.

با توجه به نوع بیماری که درشخص وجود داشته و ما را مجبور به برداشت تخمدان‌ها کرده و همچنین تاریخچه خانوادگی و شرح حال اشخاص گوناگون، نوع دستور دارویی متفاوت است. به عنوان نمونه اگر خانمی در خانواده خود سابقه سرطان پستان دارد، به جای هورمون جایگزین، از داروی دیگری استفاده می‌شود. اما یک مساله مهم است که باید به آن توجه شود؛ نقش هورمون استروژن برای حفظ و نگهداری توده استخوانی در بدن خانم‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان است. حال که با برداشتن تخمدان، این هورمون را ندارید، باید خیلی مراقب باشید. چگونه؟ با ۴ روش.

۱) در نوع غذاهایتان دقت کنید. رژیم پرکلسیم را فراموش نکنید و حتما لبنیات مصرف کنید.

۲) ورزش مرتب و منظم را از یاد نبرید و سعی کنید وزنتان را در حد ایده‌آل نگه دارید. وزن بالا پوکی استخوان را تشدید می‌کند.

۳) از مصرف سیگار جدا خودداری کنید.

۴) نوشیدن زیاد قهوه برای شما مفید نیست.

دکتر اعظم‌السادات موسوی

متخصص زنان و سرطان‌های زنان

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران