جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

سهولت کار با صفحه نمایش های لمسی


سهولت کار با صفحه نمایش های لمسی

در طول دهه های گذشته با افت قیمت در بازار مانیتور های لمسی, استفاده از آن ها نیز در انواع لوازم الکترونیک از موبایل گرفته تا کامپیوتر روزبه روز در حال گسترش است

در طول دهه‌های گذشته با افت قیمت در بازار مانیتور‌های لمسی، استفاده از آن‌ها نیز در انواع لوازم الکترونیک از موبایل گرفته تا کامپیوتر روزبه‌روز در حال گسترش است. این امر به این معناست که با استفاده از صفحه‌های لمسی، صفحه‌نمایش با یک بار لمس برنامه را اجرا می‌کند و دیگر نیازی به فشردن دکمه‌های متفاوت نیست.

پدر تکنولوژی صفحه‌های لمسی فردی به نام "سام هرست" است. وی در موسسه تحقیقات دانشگاه کنتاکی در آمریکا به عنوان استاد در حال فعالیت بود. در آن زمان او برای امتحانات آخر ترم مجبور به خواندن مقدار زیادی از مطالب بود که خواندن آن‌ها در مجموع ۲ ماه طول می‌کشید. در این امتحانات از میان دانشجویان فقط ۲ نفر فارغ‌التحصیل می‌شدند.

سام برای صرفه‌جویی در وقت، اولین سنسور لمسی با نام Elograph را اختراع کرد که به او امکان می‌داد مطالب را با سرعت بیشتری وارد کند. این دستگاه شباهتی به سنسورهای امروزی نداشت اما قدم بزرگی برای ساخت صفحه‌های لمسی جدید برداشت. در سال ۱۹۷۴ دکتر سام هرست اولین صفحه لمسی شفاف را طراحی و در سال ۱۹۷۷ روش فنی five-wire resisistive (سیم مقاومتی) را به نام خود ثبت کرد. در حال حاضر این تکنولوژی از کاربردی‌ترین روش‌ها به شمار می‌رود.

در صفحات لمسی در مجموع از ۳ سیستم متفاوت استفاده شده است. این سیستم‌ها شامل: ‌‌‌

▪ Resistive (مقاومتی)،

▪ capacitive (الکترواستاتیک)

▪ و Surface acoustic wave (موج صوتی سطحی) می‌شوند.

● تکنولوژی مقاومتی

این نوع سیستم یک پنل شیشه‌ای دارد که با ۲ لایه فلزی مقاوم و رسانا پوشیده شده ‌است. در میان این ۲ لایه نقاطی وجود دارند که به فاصله‌دهنده معروفند و در صورت عدم فشار، از برخورد این ۲ لایه با یکدیگر جلوگیری می‌کنند. زمانی که مانیتور مورد استفاده قرار می‌گیرد یک جریان الکتریسیته میان ۲ لایه ایجاد می‌شود. با ثبت تغییرات میدان مغناطیسی مختصات نقطه تماس توسط کامپیوتر محاسبه و صفحه‌نمایش از طریق تماس کنترل می‌شود. به عبارت دیگر مختصات نقطه تماس مانند مترجمی ‌است که تماس دست کاربر با نمایشگر را به الگوریتم قابل فهم برای سیستم ترجمه می‌کند.

این تکنولوژی فقط قادر به ثبت یک تماس در آن واحد است و از نوع ارزان به شمار می‌آید. همچنین هرگونه جسمی به جز اجسام نوک‌تیز یا انگشت برای تماس با نمایشگر قابل استفاده است. این تکنولوژی در برابر آب و گرد و خاک مقاومت دارد اما پس از مدتی استفاده خراشیده می‌شود.

● تکنولوژی الکترواستاتیک

این تکنولوژی محبوبیت بسیاری را در صنعت گوشی موبایل کسب کرده ‌است. قیمت بالای این‌گونه صفحات سهم کمی از بازار را در دست گرفته است. این تکنولوژی نیز به ۲ دسته تقسیم می‌شود که یکی توانایی انتقال چند تماس در یک لحظه و دیگری مانند نوع قبلی توانایی انتقال یک تماس در یک لحظه را دارد. تکنولوژی MultiTouch در iPhone و iPod‌های شرکت اپل مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

در این نوع تکنولوژی یک لایه روی پنل شیشه‌ای مانیتور قرار گرفته است که شارژهای الکتریکی را ذخیره می‌کند. زمانی که کاربر مانیتور را لمس می‌کند مقداری از شارژ الکتریکی صفحه نمایش به دست کاربر منتقل می‌شود بنابراین شارژ لایه الکترواستاتیک کاهش می‌یابد. این کاهش توسط مدارهایی که در گوشه‌های مانیتور جای گرفته اندازه‌گیری می‌شود. کامپیوتر نیز اختلاف‌های نسبی در هر گوشه از مانیتور را در جایی که تماس اتفاق می‌افتد محاسبه و اطلاعات را به نرم‌افزار هدایت‌کننده صفحه‌نمایش منتقل می‌کند. این سیستم قادر است ۹۰ درصد از نور را از خود عبور دهد در حالی که سیستم‌های مقاومتی ۷۵ درصد نور تولیدی را عبور می‌دهند. همین امر موجب می‌شود سیستم‌های الکترواستاتیک تصویر شفاف‌تر و واضح‌تری را نمایش ‌دهند. از معایب تکنولوژی الکترواستاتیک می‌توان به عدم استفاده از اجسام بی‌روح و قیمت بالای آن‌ها اشاره کرد.

● تکنولوژی موج صوتی

قیمت بالای این تکنولوژی در مقایسه با ۲ تکنولوژی قبلی موجب شده است که از محبوبیت چندانی برخوردار نباشد. بنابراین این‌گونه صفحه‌‌های لمسی در گوشی‌های موبایل به کار نمی‌روند. در مانیتور‌هایی که از تکنولوژی موج سطحی بهره برده‌‌اند ۲ مبدل (یکی گیرنده و دیگری فرستنده) در طول محور X وY شیشه مانیتور قرار گرفته‌اند. به عبارت دیگر سیگنال‌های الکترونیکی را از یک مبدل به مبدل دیگر می‌فرستد. مبدل گیرنده قادر است جایگاه تماس ایجاد شده چه با دست یا اجسام دیگر را بدون فشار فیزیکی لمس و شناسایی کند. این سیستم فاقد هرگونه لایه فلزی است به همین دلیل این‌گونه صفحه نمایش‌ها امکان عبور ۱۰۰ درصد از نور تولیدی را فراهم می‌کنند و در نتیجه تصویر واضحی را به نمایش می‌گذارد. به همین دلیل صفحه نمایش‌های موج صوتی برای نمایش جزئیات گرافیکی مناسب به نظر می‌رسند. این تکنولوژی بادوام‌ترین تکنولوژی است و عمر طولانی‌تری دارد.