سه شنبه, ۲ مرداد, ۱۴۰۳ / 23 July, 2024
مجله ویستا

«زرشک» میوه طول عمر


«زرشک» میوه طول عمر

زرشک را میوه طول عمر می نامند، چرا که از خواص درمانی معجزه آسایی برخوردار است و در درمان بسیاری از بیماری ها موثر است.
برگ، چوب، پوست گیاه زرشک دارای بربرین است که بسیار سمی است، …

زرشک را میوه طول عمر می نامند، چرا که از خواص درمانی معجزه آسایی برخوردار است و در درمان بسیاری از بیماری ها موثر است.

برگ، چوب، پوست گیاه زرشک دارای بربرین است که بسیار سمی است، مقدار این آلکالوئید در پوست گیاه ۷/۱ ولی در چوب و برگ آن کمتر است، گل زرشک دارای آلکالوئید دیگری به نام اوکسیاکانتین و نوعی اسانس به مقدار بسیار جزئی است.

طبیعت زرشک سرد و خشک بوده و به علت داشتن بعضی اسیدهای آلی دارای خاصیت کم کنندگی صفرای خون، دفع صفرا از کبد بوده و در افرادی که شدت عطش دارند باعث نقصان آن می شود و حرارت معده و جگر را کم می کند. اگر زرشک را با داروهای گرم مانند دارچین و عسل مخلوط و مصرف شود، برای تقویت جگر و بهبود اسهال هایی که از ضعف کبد بوجود می آید، به کار می رود.

آب میوه زرشک استفراغ را ساکت کرده و مخلوط آن را با داروهای مناسب برای مداوای زخم های امحاء به کار می رود. اگر افراد کم اشتها زرشک بخورند، اشتهای آنها زیاد می شود، افرادی که سرد مزاجند و یا عادت به قولنج و نفخ شکم دارند بهتر است، زرشک را به صورت مفرد مصرف نکنند، بلکه با غذاهای شیرین طعم مانند نبات و عسل میل کنند. زرشک را می توان میوه طول عمر نامید. گیاهانی که به وسیله آب زرشک آبیاری می شوند طول عمرشان بیش از آنهایی است که با آب تنها آبیاری می شوند.

زرشک تب بر بوده و دارای ویتامین «ث» است، از این نظر در ازدیاد مقاومت بدن در برابر بیماری ها به ویژه بیماری های عفونی و سرماخوردگی نقش موثر و مفیدی دارد. زرشک خون را تصفیه و ترشح ادرار را تحریک می کند در نتیجه دفع ادرار زیادتر می شود. میوه ترش مزه زرشک در طب سنتی ایران برای رفع خارش و سایر عوارض و همچنین به صورت دم کرده برای خوشبو کردن نفس به کار می رود.

مقدار ویتامین ث موجود در زرشک از لیموترش بیشتر است. یکی از مهم ترین خواص آن خاصیت انطباق عروق، بخصوص عروق رحمی است، برای کسانی که از درد کیسه صفرا رنج می برند یکی از با ارزش ترین داروهاست.

زرشک را توسط پاجوش ها از اواسط پاییز تا اواخر زمستان در میان چاله هایی به عمق نیم متر غرس کرده و بلافاصله آبیاری می کنند و از سال دوم در پاییز هرس و شاخه های خشک و تنه های کم بارده بریده می شود.

این درخت نیاز به آب کم داشته و با هر خاکی حتی شور سازگار است و پایه آن را تا عمق ۳۰ سانتی متر گود کرده تا ضمن رسیدن هوا به ریشه، نفوذ بیشتر آب امکان پذیر شود. زمان برداشت زرشک از اواسط مهر ماه تا پایان آبان ماه طول می کشد و چنانچه در پاییز باران ببارد باعث تولید میوه زرشک می شود و در صورت عدم ریزش باران برداشت دیرتر و میوه اش شیرین تر می شود، شیوه برداشت آن به صورت سنتی و اغلب با بریدن شاخه که خشک کردن آن را سهولت می دهد انجام می شود.

زرشک مرغوب از نوع پفکی است، در این روش زرشک را با سرشاخه موجود قطع می کنند و در انبارهای مخصوص و بر روی داربست می خشکانند و در نوع دیگر با دست برداشت می شود و در خرمن هایی که به همین منظور تهیه شده برای خشکانیدن استفاده می کنند که بعضاً در کیفیت محصول اثر مستقیم دارد.