پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

حذف سحری اثرات مفید روزه را از بین می برد


حذف سحری اثرات مفید روزه را از بین می برد

حذف وعده سحری برای سلامت افراد ضرر دارد و با توجه به طولانی بودن زمان روزه داری در فصل تابستان، به همه روزه داران توصیه می شود که حتما سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشند.
با …

حذف وعده سحری برای سلامت افراد ضرر دارد و با توجه به طولانی بودن زمان روزه داری در فصل تابستان، به همه روزه داران توصیه می شود که حتما سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشند.

با توجه به طولانی بودن زمان روزه داری در فصل تابستان که حدود ۱۴ تا ۱۵ ساعت مصرف غذای مقوی و نوشیدن مایعات در وعده غذایی سحری می تواند انرژی مورد نیاز برای فعالیت روزانه روزه داران را تامین کرده و عوارض ناشی از کمبود مواد غذایی و مایعات را در بدن کاهش دهد.

توصیه می شود در برنامه سحری روزه داران از یک برنامه غذایی کامل و مناسب که حاوی پروتئین کافی، کربوهیدرات و چربی متناسب باشد استفاده کند یعنی برنامه غذایی سحر بهتر است شبیه یک وعده غذایی ناهار باشد.

بهتر است در وعده غذایی سحر از خوردن غذاهای چرب و خشک مانند کوکوسبزی و کوکو سیب زمینی، کتلت، گوشت های سرخ شده، ماهی سرخ شده، فست فودها، کالباس، سوسیس، غذاهای ادویه دار و انواع سس ها پرهیز شود که این غذاها باعث عطش زیاد، احساس ترش کردن و سوزش معده در طول روز می شوند.

بهترین برنامه غذایی در وعده سحر غذاهای آب پز و بخارپز، برنج و خورشت های کم چرب است که روزه داران لازم است در سحر مایعات مثل آب، چای و آب میوه مصرف کنند.

نخوردن سحری ممکن است اثرات مفید روزه را از بین ببرد چون باعث تأمین نشدن نیازهای تغذیه ای ضروری روزه دار می شود و در نتیجه بدن او به سوخت ناقص چربی ها متوسل می شود و سوخت ناقص چربی ها در بدن ترکیبات کتونی را به وجود می آورد که نتیجه آن بوی بد دهان روزه دار است.

عوارض دیگر مصرف نکردن سحری سردردها و دردهای عضلانی و بی حالی مفرط است که حذف برنامه سحری باعث افت قند خون و کاهش یادگیری بی حوصلگی و خستگی می شود حتما توصیه می شود برای خوردن سحری بیدار شوید.

واما افطاری

خوردن شام پس از صرف افطاری کامل باعث بروز سوء هاضمه و آسیب های گوارشی می شود.

پرخوری در زمان افطار سیستم پاراسمپاتیک را تحریک کرده و منجر به بی حالی شدید و حتی غش می شود و فاصله افطار تا سحر بهترین زمان برای مصرف مایعات مثل آب، چای، آب میوه های طبیعی، میوه و تنقلات سالم مثل بادام، پسته و گردو است.

خوردن زولبیا ، بامیه و سایر شیرینی ها فایده ای جز چاقی، اضافه وزن و ابتلا به افزایش بی رویه قند و چربی های خون ندارد و توصیه می شود از مصرف بی رویه این شیرینی ها در برنامه افطاری و پس از افطار پرهیز شود.

در روزه داری چربی می سوزانید یا پروتئین؟

بدن انسان علاوه بر نیاز به انرژی برای زنده ماندن و انجام فعالیت های روزمره، به پروتئین ها نیز برای سوخت سلول های جدید نیاز دارد، اگر مقدار انرژی که از کربوهیدرات ها (قند، شکر و نشاسته) و چربی ها به بدن می رسد، کافی نباشد، بدن ناچار به سوزاندن پروتئین های با ارزش بدن روی می آورد و به قول معروف گوشت بدن را می سوزاند، دکتر درستی با اشاره به این موضوع، یادآور می شود: افرادی که در اثر داشتن رژیم های غذایی نادرست وزن زیادی را در مدتی کوتاه از دست می دهند، در واقع تا حدودی گوشت های خود را از دست می دهند.

گفتنی است پروتئینی که در بدن از بین می رود ممکن است مدت ها وقت و غذای مناسب لازم باشد تا بتواند دوباره جایگزین شود، به همین ترتیب اگر روزه داری برای کسانی منجر به سوخت شدید پروتئین های بدن شود، لازم است رژیم غذایی این افراد به دقت مورد بازنگری و کنترل قرار بگیرد.

اگر غذا بسیار آبکی باشد و نان در آن تیلیت شود و همچنین نوشیدن مایعات فراوان در طول غذا خوردن موجب کاهش دسترسی آنزیم های گوارشی به غذاها می شود و برخی بیماری ها و نارسایی های گوارشی را منجر می شود، دکتر درستی با اعلام این مطلب در ادامه می گوید: روزه داران باید توجه داشته باشند که مصرف ادویه فراوان علاوه بر ناراحتی های دستگاه گوارش، به تشنگی در طول روز هم دامن می زند.

گفتنی است مصرف غذاهای سرخ کرده نظیر کوکوسبزی، کوکو سیب زمینی، کتلت و گوشت های سرخ شده مثل کباب، جوجه کباب و ماهی نیز می تواند عوارض مشابهی را ایجاد کند.

مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس و کالباس در سحر نامناسب است. این مواد غذایی باعث بروز ناراحتی های گوارشی از قبیل «ترش کردن» می شوند.

اگر قرار است در وعده سحر غذای پختنی مصرف کنید باید به مقدار کم از آن غذا استفاده شود و بهتر است از نان، پنیر، سبزیجات و میوه جات هم استفاده شود و برای پیشگیری از مسمومیت غذایی، شایسته است غذای سحری زودتر تهیه شود و پس از کمی خنک شدن در یخچال قرار داده شود و هنگام سحر دوباره خوب گرم شود.

اگر قرار است در وعده سحر از غذاهای پخته استفاده کرد، بهتر است سحری از غذاهای حاوی قندهای پیچیده مثل نان، سیب زمینی آب پز، ماکارونی و مقدار کمی برنج استفاده کرد. به عنوان نمونه در یک و عده سحری مناسب می توان ۸ تا ۱۰ قاشق برنج دم پخت کم روغن، یک پیاله خورش قورمه سبزی که گوشت آن چربی کمی دارد و سبزی آن فقط تفت داده شده است استفاده کرد ولی باید توجه داشت که غذا نباید ترش باشد و بسیار مناسب است که همراه آن از سبزی خوردن استفاده کرد و در پایان یک پیاله ماست و در انتهای غذا یکی دو خرما، یک عدد میوه و نوشیدن آب کافی فراموش نشود.