سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
خربزه، هندوانه، طالبی و سلامت بانوان
خربزه، هندوانه، انواع کدو، طالبی و خیار (که پیش از این بحث آن رفت) از میوههای پرمصرف تابستان و جزء خانواده کدوییان هستند. گیاه خربزه دارای میوهای گوشتدار، بزرگ، متورم، گرد یا بیضوی است.
خربره سرشار از ویتامینهای ,B,C,A۱,B۲,B۶B و مواد معدنی چون پتاسیم، منگنز، فسفر، برم و کلسیم میباشد. خربزه اشتهاآور است. اما بهترین موقع برای خوردن خربزه یکی دو ساعت پس از غذاست. این میوه ملین است. به دلیل دارا بودن ویتامینهای گروه B در طراوت پوست موثر است. ضماد گوشت خربزه جهت تسکین درد، ورم و درد چشم و ورمهای پوست مفید است. برای مبتلایان به سل و رماتیسم خوردن خربزه مفید است. این میوه به دلیل داشتن کلسیم جهت تقویت عضلات و استخوانبندی، رشد و نمو کودکان موثر است. دانه خربزه (و خیار در پیش گفتیم) اثر ضدانگل داشته ولی کمتر از اثر دانه کدو میباشد. در مصرف خربزه نیز همانند خیار نباید زیادهروی کرد زیرا موجبات تخمیر روده و نفخ را فراهم ساخته و باعث احساس درد در ناحیه معده و روده میشود. خربزه نباید مورداستفاده مبتلایان به مرض قند، ورم روده و سوءهضم قرار گیرد. خربزه به علت داشتن فسفر موجب تقویت سلولهای مغز و فعالیت اعصاب میگردد. به دلیل داشتن کلسیم موجب تقویت عضلات و تقویت و استخوانبندی کودکان میشود. خربزه ادرار،عرق و شیر را زیاد میکند و برای جلوگیری از خونریزیها، سلهای ریوی رماتیسم و نقرس، رفع سنگ کلیه و مثانه مفید است.
از پیامبراکرم و ائمه اطهار سلام الله علیها نقل شده است: خوردن خربزه به صورت ناشتا باعث فلج شدن بدن میگردد. هر زن باردار خربزه بخورد بچهاش زیبا میشود. “خربزه مثانه را شستشو داده و قدرت جنسی و ادرار را زیاد مینماید.”حضرت علی(ع) خربزه و خرما را با یکدیگر مصرف نموده و فرمودند: “خربزه و خرما طبیب یکدیگرند” (۱)
خربزه در نژادهایی که نرم و آبدارند مانند طالبی یا گرمک نیز اثر مدر داشته و بنابراین در دفع مواد زاید و رسوبات ادراری از کلیه و مثانه موثر واقع میگردد. طالبی سرشار از ویتامینهای ,B,A۶E,C,B و نیز دارای کلسیم و تانن میباشد. این میوه دارای قند فراوان است. بنابراین کسانی که دارای بیماری قند میباشند از مصرف آن باید خودداری نمایند. آب طالبی برای زیاد شدن شیر بانوان شیرده مفید است.
طالبی نیز همانند خربزه به دلیل ویتامینهای B تقویت کننده پوست و ملین بوده و در تقویت موی سر و درمان سوختگی به دلیل وجود ویتامین E مفیداست. بنابراین گوشت آن در درمان سوختگیهای سطحی مفید است. نیز در خانمهایی که دارای پوست خشک میباشند از مخلوط کردن شیر نجوشیده گاو (پس از جوشاندن بسیاری از ویتامینهای شیر از بین میرود) و آب طالبی میتوانند شبها صورت خود را با آن شستشو دهند.
روغن دانه کدو (حلوایی) و خربزه و خیار دارای روغن خوبی برای مصارف تغذیه و تهیه صابون میباشد نوع وحشی آن در بلوچستان میروید که هندوانه ابوجهل نام دارد که میوه آن قیآور بوده و میزان اندک آن با عسل مقوی معده میباشد.
مخلوط کوبیده شده تخم طالبی و تخم کدو و تخم خیار با آب، پس از صاف شدن برای تسکین و نرم کردن سینه مفید است.
آب هندوانه دارای اسید آمینهای به نام سیترولین بوده و دانه آن به مصرف خوراکی میرسد. آب هندوانه اثر مدر و طعمی مطبوع دارد. نژادهای مرغوب و متنوعی از هندوانه و خربزه در ایران میروید.
پینوشتها:
۱) پیشگیری و درمان بیماریها، جابر رضوانی به نقل از کافی، خصال، بحار، طب النبی
۲) به دلیل خارج از حوصله بودن خوانندگان محترم، نگارنده در این مقاله از نام بردن کامل اسیدهای شیمیایی بذر این میوهها خودداری نموده است.
مراجع:
۱) جلد ۲ گیاهان دارویی دکتر زرگری
۲) پیشگیری و درمان بیماریها، جابر رضوانی
ثریا قدوسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست