سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

خستگی زندگی را به درکنید


خستگی زندگی را به درکنید

طراوت طبیعت روستایی در دل تاریخ

گاهی اوقات احساس می‌کنید کلافه هستید. روزهای پشت سر هم و یکنواخت خسته‌تان کرده است و دیگر انگیزه و انرژی برای انجام کارهای همیشگی‌تان ندارید. شاید فکر می‌کنید برای رهایی از این احساس سنگین، راهی نیست جز صبر کردن تا شاید زمان آن سپری شود؛ اما نه. می‌توان تنها با گرفتن یک تصمیم ساده فضا را به نفع خود تغییر داد. تصمیم برای از اینجا رفتن، سفر و حرکت.

مقصد این سفر که می‌تواند وجودتان را از انرژی وصف ناشدنی پر کند جایی است که با تاریخ و طبیعتی بکر در هم آمیخته شده: یکی از قدیمی‌ترین روستاهای استان مازندران. روستای یوش با قدمتی هزار ساله. حالا تنها کافی است اهل سفر باشید و بخواهید از هر آنچه چشم‌هایتان را نوازش می‌دهد، لذت ببرید.

● یک روز برای یوش

اگر در استان تهران زندگی می‌کنید، کافی است یک روز تعطیلتان را برای بازدید از این روستای زیبا اختصاص دهید و اگر در استان دیگری ساکن هستید به نسبت فاصله‌تان تا استان مازندران راهی سفر شوید. این سفر مناسب افرادی است که می‌خواهند حال و هوای سکون و روزمرگی را فراموش کنند؛ چرا که مسیر رسیدن به مقصد مورد نظر یا همان روستای یوش همانند قدم زدن در تابلوی نقاشی باشکوهی است که با نگاهی زیباشناسانه به تصویر کشیده شده است.

تنها یادتان باشد که برای آغاز، آب و هوا را در نظر بگیرید و بدانید در هوای زمستانی تا رسیدن به روستای یوش، وجود زنجیر چرخ الزامی خواهد بود.

● از کجا به کجا

راه دسترسی به روستای یوش ۲ جاده چالوس و هراز است. افرادی که از تهران قصد بازدید از این روستای تاریخی را دارند می‌توانند جاده چالوس را انتخاب کنند؛ چرا که با طی حدود ۱۲۵ کیلومتر، مسیر کوتاه‌تری پیش روی آنها خواهد بود.وقتی در پیچ و خم جاده چالوس راهی استان زیبای مازندران هستید، با گذر از سد کرج، روستاهای زیبای میانه راه و تونل کندوان به منطقه کوهستانی سیاه‌بیشه وارد می‌شوید. بسیاری این منطقه را با ماست‌های کیسه‌ای آویخته از سردر مغازه‌ها می‌شناسند که در بیشتر ایام سال فضایی خنک آمیخته از مه و نم باران را دارد.

با این نشانه‌ها وقتی به منطقه سیاه‌بیشه رسیدید، بهتر است سرعت را کم کنید تا به پل زنگوله در این منطقه برسید. حالا باید کمی چشم بچرخانید تا تابلویی سبز رنگ در کناره جاده نمایان شود. ۳۵ کیلومتر تا خانه نیما یوشیج. روستای زیبای یوش.

● آرامش و سکوت تا خانه نیما

وقتی کنار تابلوی سبزرنگ، سرعت کم کردید، به راهی فرعی وارد خواهید شد که شما را از فضای آمیخته با ترافیک خودروها، دود و صدای اگزوز قدرتمند اتوبوس‌های سنگین به جاده‌ای مملو از آرامش می‌کشاند. از اینجا به بعد تا خانه نیما یوشیج، شاعر شعر نوی ایران در روستای یوش، جاده آسفالته باریک و دو طرفه‌ای کشیده شده است که می‌توان در سکوت و آرامش آمیخته در آن با سرعت متوسط رانندگی کرد و پس از گذشت حدود یک الی یک ساعت و نیم به مقصد رسید.

در یوش آنها که ارزش اعتبار قدمت هزار ساله خاک خود را خوب می‌شناسند، به سوالات شما به زبان مازندرانی و با لهجه یوشی پاسخ می‌دهندمدت زمان رسیدن به روستای یوش بستگی به آن دارد که چقدر بتوانید در برابر وسوسه زیبایی‌های طبیعت اطراف مقاومت کنید، چقدر بتوانید توقف نکنید، عکس نگیرید، نفس نکشید و به تابلوی بکری که خداوند پیش رویتان به تصویر کشیده است، زل نزنید.

● عبور از کنار هم

هنگام طی جاده مارپیچ منتهی به یوش، ممکن است خودروهایی از کنارتان عبور کنند که برای تماشای خانه تاریخی نیما یوشیج، جاده هراز را انتخاب کرده‌اند. آنها ۳۰ کیلومتر مانده به شهرستان آمل، جاده منتهی به بلده و محل زندگی شاعر پرآوازه ایرانی را انتخاب کرده‌اند تا پس از تماشای کندوهای عسل و کوه‌های قد علم کرده، با سکوت و آرامش راهی مقصد شوند.

● ... و زندگانی چه هوسناک است

در این فضا به روستای یوش نزدیک و نزدیک‌تر می‌شوید. مصرع‌های بریده بریده اشعار نیما در ذهنتان می‌چرخند. دیگر به منطقه بلده وارد شده‌اید؛ جایی که مقصد ما جزئی از آن به شمار می‌آید. حال می‌توان از دور دره‌ای گسترده و زیبا را دید که رشته‌کوه‌های البرز گرداگرد آن را فرا گرفته است. روستای یوش دقیقاً در میانه این دره واقع شده است؛ جایی که از شمال به کوه‌های سرنو، مازوبند و علی‌چال و از جنوب به کوه‌های سرخ‌بند و اشلی محدود می‌شود.از اینجای مسیر به بعد، بر خنکی هوا افزوده خواهد شد. آب و هوای یوش بسته به زمانی که قصد عزیمت کرده‌اید تحت تاثیر اقلیم کوهستانی است؛ یعنی زمستان‌های سرد و بهار و تابستان‌های معتدل دارد.

● لطفاً پیاده شوید

وقتی به دامنه روستا می‌رسید ناخودآگاه به دنبال تابلو و نشانه‌ای می‌گردید تا نشان دهد از چه راه و مسیری می‌توانید به خانه نیما برسید. جای نگرانی نیست. نشانه‌ها فراوانند. از هم‌اکنون می‌توانید حین رهسپار شدن به خانه نیما از سایر جاذبه‌های این روستای تاریخی بهره‌مند شوید؛ رودخانه یوش، ارتفاعات زیبا، باغ‌های میوه، چشمه‌های بالامحله، پایین‌محله و چشمه‌سر، گنبد کیاداوود، خانه‌های تاریخی میرزا مهدی‌خان و باغ شاه و بالاخره خانه نیما یوشیج.مردمان بومی این منطقه را نیز می‌توان میان کوچه‌های باریک و گذرگاه‌های تنگ این روستا دید. آنها که ارزش اعتبار قدمت هزار ساله خاک خود را خوب می‌شناسند،می توانند به سوالات شما به زبان مازندرانی و با لهجه یوشی پاسخ دهند... اینجا محل هیچ نگرانی و اضطرابی نیست.

● چند ساعتی تا بازگشت

قبل از بازگشت، نیاز است محلی برای استراحت بیابید تا اگر قصد سفر یک‌روزه کرده‌اید، انرژی دوباره کسب کنید. بنابراین چنانچه مایلید از زیبایی‌های طبیعت این تابلوی نقاشی که در آن حضور دارید، بیشتر بهره‌مند شوید، بهتر است از کوچه باغ‌های یوش برای گستردن زیرانداز استفاده کنید و از مغازه کوچک محلی آنجا تنقلاتی بخرید.با وجود این، اگر با تنقلات راه به جایی نمی‌برید، بهتر است یوش را به سمت بلده ترک کنید تا آنجا از چند مرکز پذیرایی محلی بهره‌مند شوید.

شیرین نخجوان