چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

جامعه پادگانی اسرائیل و یک تذکر


جامعه پادگانی اسرائیل و یک تذکر

در عرف عام هر چه که «ضرر ندارد, سودمند می دانند» ولی در میان سیاستمداران «هر چه که سودمند نیست, هزینه زا می دانند » واژگان در حوزه سیاست اثراتی بیش از حوزه عمومی دارد و لازم است سیاستمداران هر کلام را قبل از بیان از منظرهای متفاوت مورد ارزیابی قرار دهند

در عرف عام هر چه که «ضرر ندارد، سودمند می دانند» ولی در میان سیاستمداران «هر چه که سودمند نیست، هزینه زا می دانند.» واژگان در حوزه سیاست اثراتی بیش از حوزه عمومی دارد و لازم است سیاستمداران هر کلام را قبل از بیان از منظرهای متفاوت مورد ارزیابی قرار دهند، طرح مباحثی که مستقیما با عرف مقبول سیاسی و اجتماعی نظام چالش جدی دارد، صرفا به مخدوش شدن چهره دولت اصولگرا می انجامد که به هیچ وجه مطلوب نیست. اکنون لازم است پس از طرح مباحث مطروحه توسط آقای مشایی ارزیابی سناریوهای محتمل، از دلایل بیان این عبارات که دال بر اظهار دوستی با مردم اسرائیل است، صورت گیرد. پرسش اصلی اینست، این عبارت یا دارای پیام است یا بدون هدف از گوینده صادر شده است؟ اگر بی هدف این سخن گفته شده است و علیرغم اعتراضات بر آن تاکید می شود، عمل نامعقولی انجام گرفته و بدتر از آن، اصراری است که بر تکرار آن، آن هم بر خلاف موج اجتماعی صورت می گیرد. اما اگر این سخنان هدفدار انجام گرفته و غرض ارسال پیامی است، آن پیام چیست و مخاطب آن کدامست؟ اگر مخاطب، توده های مردم ایران و نخبگان هستند که با فضای مخالف پدید آمده طبعا نباید بر آن تاکید گردد ولی اگر هدف و مخاطب در خارج از مرزها بوده و در حوزه دیپلماسی قرار دارد. کدامین کشور قرار است چه پیامی را به چه دلیلی دریافت کند؟ در محافلی گفته می شود که اثرات تبعی سفر آقای هوشنگ امیراحمدی، ارسال پیام های این گونه است؟ در صحت این فرضیه و عقلانی بودن آن و حتی مفید بودن آن تردیدهای جدی وجود دارد.

زیرا بر فرض تقریبا محال این فرض درست باشد، از دولت احمدی نژاد که صریح ترین مواضع را علیه رژیم صهیونیستی داشته است، این عبارات فقط عقب نشینی محض بدون هر گونه فایده آن هم بر خلاف اصول مسلم سیاست خارجی نظام و بالاتر از همه تناقض در سیاست خارجی استنباط می شود. لذا عقلا نمی توان پذیرفت که این سخنان بخشی از سیاست دیپلماتیک دولت اصولگرای احمدی نژاد است. از سوی دیگر، اگر این بیانات صرفا، سخنانی شخصی با تاویلاتی درونی است مثلا با هدف ایجاد شکاف میان مردم و دولت اسرائیل یا تلطیف روابط با شهروندان آن رژیم همزمان با تشدید بیانات خصومت آمیز علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی است، به نظر می رسد که این روش بر پایه نگرش غیردقیق صورت گرفته و نشانگر آنست که تحلیلی دقیق از ماهیت جامعه پادگانی اسرائیل وجود ندارد. بنابراین، با نگاهی اجمالی آثار و تبعات این اظهارات در مجموع عبارت از:

۱) ایجاد اختلاف نظر در میان اصولگرایان در یک موضوع غیراختلافی

۲) ایجاد خدشه در رویکرد مستقیم ضد صهیونیستی دولت

۳) پدیدآوری هزینه های غیرلازم برای دولت آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری

۴) پیدایش فضای مانور برای جبهه رقیب سیاسی که به نوعی زمینه احیای سیاسی آنها را فراهم می آورد هر چند تاکید آنها بر موضع ضدصهیونیستی اساسا مثبت تلقی می شود. لذا در مجموع بر این باورم با هر دلیلی این سخنان ابراز شده باشد، نشان از اشتباه جدی در تحلیل داشته و ضروری است دولت اصولگرای دکتر احمدی نژاد و شخص گوینده سخن موج افکار عمومی و نیز واکنش نخبگان در قبال این گفته را نادیده نگرفته و پاسخ مثبت به خواست اجتماعی مبنی بر اصلاح موضع را جدی بیانگارند، زیرا همین امر ممکن است بر سرنوشت انتخابات آتی تاثیرگذار باشد.