سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
جوش شیرین, حقیقت تلخ
سالهاست استفاده از جوششیرین طبق قانون در پخت نان ممنوع اعلام شده و مسئولان وزارت بهداشت تلاش کردند نانواییها بهدلیل زیانهای این ماده از آن در پخت نان استفاده نکنند، اما این قانون کاملا اجرانشده و هنوز بسیاری از نانواییها بهخصوص در تهران، از جوششیرین استفاده میکنند. این در حالی است که دکتر مسعود یونسیان، معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در همان گفتوگو از نتایج تحقیقی خبر داد که نشان میداد جوششیرین آنقدرها هم که گفته شده ضرر ندارد. با وجود دلایل و استدلالهایی که این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد جوششیرین آورده، هنوز برای خیلیها روشن نیست که بالاخره جوششیرین ضرر دارد یا نه؟ دکتر زهرا عبداللهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در این زمینه برایمان بیشتر توضیح داد و گفته که قرار است به زودی مطالعههای متعددی را که در مورد مضرات جوششیرین در سراسر دنیا انجام شده، جمعآوری کرده و به اطلاع عموم برساند.
چرا استفاده از جوششیرین در پخت نان ممنوع است؟
سرانه مصرف روزانه نان در کشور ۳۲۰ گرم تا ۱ کیلوگرم است. نان، قوت غالب مردم کشور ماست و مصرف جوششیرین بهدلیل داشتن سدیم باید محدود شود. از سوی دیگر، به نان علاوه بر جوششیرین، نمک هم زده میشود بنابراین در کشور ما که آمار بیماریهای قلبی- عروقی، چاقی و فشارخون بالاست، باید حتیالامکان مصرف نمک و بهخصوص سدیم محدود شود. در افرادی که بیماریهای قلبی-عروقی دارند، باید مصرف سدیم به حداقل برسد و حتی اگر نان رژیمی بدون نمک هم بخورند، سدیم موجود در جوششیرین برایشان مشکل ایجاد میکند. علاوه بر این، بنا به توصیه سازمان بهداشت جهانی، سدیم دریافتی هر فرد سالم در روز از تمام منابع غذایی نباید بیشتر از ۳/۲ گرم باشد. اگر نانواها به هر ۱۰۰ کیلوگرم آرد، ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم جوششیرین اضافه کنند و براساس صحبتهای دکتر یونسیان، نهایتا یک گرم سدیم وارد بدن شود، با توجه به سدیمی که از گوشت، سبزی، میوه و سایر موادغذایی دریافت میکنیم، سدیم دریافتی ما بیشتر از میزان توصیهشده خواهد بود. از طرفی سرانه مصرف نمک در کشور ما ۳-۲ برابر استانداردهای جهانی است. با این اوصاف افزودن جوششیرین به نان یعنی دریافت سدیم اضافی.
جوششیرین خاصیت درمانی هم دارد؟
جوششیرین مصارف پزشکی و درمانی نیز دارد و ممکن است برای فردی که اسید معدهاش زیاد ترشح میشود، برای اینکه محیط معده را قلیایی کنند، جوششیرین تجویز شود. جوششیرین حتی در صنایع غذایی و در پخت کیک و شیرینی نیز استفاده میشود ولی مشکل آفرین نخواهد بود چون مصرف کیک و شیرینی در ایران محدود است. البته باید توجه داشته باشیم که جوششیرین pH معده را بالا میبرد و آن را قلیایی میکند، بنابراین میتواند باعث اختلالهای گوارشی یا اختلال در جذب املاح شود.
به نظر شما افزودن جوششیرین چه تاثیری در دورریز نان دارد؟
دورریز نان قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها ۳۰درصد مصرف نان بود ولی بعد از اجرای این قانون، ضایعات نان کاهش پیدا کرد. البته دورریز نان فقط به دلیل استفاده از جوششیرین نیست ولی اگر نانی که جوششیرین دارد با نانی که بدون جوششیرین است مقایسه کنیم، درمییابیم جوششیرین باعث میشود این نان زودتر بیات شود. به همین دلیل دورریز آن بیشتر است. حتی جوششیرین روی طعم نان نیز تاثیر میگذارد. در آمریکا هم دستورهای ویژه پخت نان با جوششیرین وجود دارد اما در این کشور قوت غالب مردم نان نیست و آنها نان سنتی ندارند بلکه از نانهای حجیم و نیمهحجیم استفاده میکنند.
مهدیه آقازمانی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران سیدابراهیم رئیسی سقوط بالگرد رئیسی شهادت سقوط بالگرد بالگرد حسین امیرعبداللهیان دولت سیزدهم شهادت رئیسی شهادت سید ابراهیم رئیسی
کنکور تهران هواشناسی پلیس هلال احمر سیل قوه قضاییه سیل مشهد آموزش و پرورش بارش باران
شهادت رئیس جمهور پیام تسلیت یارانه بورس قیمت خودرو قیمت دلار خودرو دلار قیمت طلا حقوق بازنشستگان بازار خودرو ایران خودرو
آیت الله سید ابراهیم رئیسی تلویزیون سینما سینمای ایران لیلا حاتمی هنرمندان زری خوشکام نمایشگاه کتاب رسانه ملی
قرآن تجهیزات پزشکی
آمریکا اسرائیل رژیم صهیونیستی روسیه ترکیه لبنان غزه فلسطین جنگ غزه حماس چین اوکراین
فوتبال پرسپولیس استقلال رییس جمهور لیگ برتر لیگ برتر ایران لیگ برتر انگلیس فدراسیون فوتبال باشگاه پرسپولیس بازی تراکتور منچسترسیتی
هوش مصنوعی سامسونگ تبلیغات اپل موبایل نمایشگاه ایران هلث اینترنت هواپیما
مردان رژیم غذایی خواب آلزایمر استرس کاهش وزن افسردگی