شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
افزایش اهمیت آسیا در اقتصاد دنیا
![افزایش اهمیت آسیا در اقتصاد دنیا](/web/imgs/16/138/s2tet1.jpeg)
بنا به گفته یکی از اقتصاددانان برجسته صندوق بینالمللی پول (IMF)، آسیا با بیرون آوردن دنیا از بدترین رکود اقتصادی نیم قرن گذشته، به موتور محرکه فرآیند رشد در دورههای زمانی آتی تبدیل شده است.
آنوپ سینگ، رییس بخش آسیا و اقیانوسیه صندوق بینالمللی پول در سخنرانی خود در شورای ملی تحقیقات کاربردی اقتصادی (NCAER) در دهلینو گفته است که سهم این منطقه در رشد جهانی احتمالا افزایش خواهد یافت و نقش آسیا را به عنوان یک کانون اقتصادی در چند دهه آتی تقویت خواهد کرد.
بر اساس روندهای کنونی برآورد میشود که اقتصاد آسیا در سال ۲۰۳۰ از اقتصاد آمریکا و اتحادیه اروپا بزرگتر شود و سهم این منطقه از تولید ناخالص داخلی (GDP) دنیا از رقمی کمتر از ۳۰ درصد به بیش از ۴۰ درصد افزایش یابد.
سینگ میگوید «با ادامه روندهای فعلی، اقتصاد آسیا ظرف بیست سال آینده از اقتصاد گروه ۷ (گروهی متشکل از ۷ اقتصاد برتر دنیا) بزرگتر خواهد شد و اندازهای معادل نصف اندازه اقتصاد گروه۲۰ (گروهی متشکل از ۲۰ اقتصاد پیشرفته و نوظهور) پیدا خواهد کرد.»
«اینها روندهایی باورنکردنی هستند که به وقوع میپیوندند.»
● رشد بیشتر و فقر کمتر
رشد سریع آسیا در دو دهه گذشته با کاهش چشمگیر فقر در این قاره همراه بوده است. تنها در منطقه شرق آسیا و اقیانوسیه، درصد جمعیتی که درآمدی کمتر از ۲۵/۱ دلار در روز دارند، از ۵۵ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۱۷ درصد در ۲۰۰۵ رسیده است. پیشبینی میشود که این رقم ظرف شش سال آینده، ۱۰ واحد درصد دیگر نیز کاهش یابد، اما سینگ در کنار این گفتهها به یک مساله هشدارآمیز هم اشاره میکند.
او میگوید: «آسیا هنوز بیشترین تعداد فقیر را در دنیا دارد و لذا این فرآیند فقرزدایی باید همچنان ادامه پیدا کند.»
او همچنین پیشبینی میکند که چین و هند بر توسعه سریع دیگر همسایگان آسیایی خود سایه خواهند افکند. رشد همچنان برای دهههای متمادی ادامه خواهد یافت و قدرت خرید مردم این دو کشور افزایش یافته و تقریبا به سطحی معادل قدرت خرید مصرفکنندگان در آمریکا و اتحادیه اروپا خواهد رسید.
«تولید چین در حال حاضر از تولید دیگر اقتصادهای آسیا که در مرحله مشابهی از رشد قرار دارند، پیشی گرفته است. اما وقتی به آینده نگاه میکنیم، درمییابیم که جمعیت زیادتر چین، احتمالا رشد را در این کشور برای سالیان بیشتری تداوم خواهد بخشید و البته این در حالی است که شهرنشینی و مهاجرت اجتماعی در آن همچنان ادامه دارد.»
● کاهش وابستگی تجاری
این مقام رسمیIMF، سخنرانی خود در شورای ملی تحقیقات کاربردی اقتصادی را در خلال سفر دو روزه خود به هند ایراد کرد و در آن، چشمانداز اقتصادی آسیا را از منظر صندوق بینالمللی پول تشریح کرد. هر چند آسیا در راس فرآیند بهبود اقتصادی دنیا قرار دارد، اما بحران جهانی کنونی، آسیبپذیریهای ناشی از اتکای بیش از حد به تجارت را تحتالشعاع خود قرار داده است.
سینگ معتقد است که انعطافپذیری آسیا را میتوان با افزودن یک موتور رشد دیگر تقاضای داخلی بهبود بخشید. او خاطرنشان میسازد که آن دسته از کشورهای آسیایی که تقاضای داخلی خود را حفظ کرده بودند، آسیبهای بسیار کمتری را در مقایسه با کشورهای بسیار وابسته به تجارت متحمل شدهاند.
IMF در ماههای اخیر بر نیاز آسیا به ایجاد توازن دوباره در رشد خود از طریق افزایش تقاضای داخلی تاکید کرده است. سینگ نیز به این چهار اولویت مهم سیاستی برای کشورها جهت افزایش مصرف داخلی و حفظ سطح سرمایهگذاری اشاره کرده است:
▪ بهبود شبکههای ایمنی اجتماعی
▪ بهبود زیرساختها
▪ انجام اصلاحات در بخش مالی
▪ بالا بردن انعطافپذیری در نرخ ارز
● مسیر توازن دوباره
سینگ میگوید که بهبود شبکههای ایمنی اجتماعی «فارغ از تاثیر آشکاری که بر رفاه دارد، به رشد مصرف منجر خواهد شد»، در حالی که بهبود زیرساختها «تنگناهای موجود را برطرف خواهد کرد و تولید بالقوه را افزایش خواهد داد.»
نظامهای مالی آسیا در حین بحران انعطافپذیر ماندهاند، اما سینگ اعتقاد دارد که اصلاحات بخش مالی همچنین میتوانند با حمایت از مصرف و سرمایهگذاری، به تلاشهای انجام شده در راستای برقراری توازن مجدد کمک کنند. او خاطرنشان میسازد که افزایش دسترسی به اعتبار میتواند به کاهش پساندازهای احتیاطی خانوارها کمک کرده و سرمایهگذاری از سوی بنگاههای کوچک و متوسط را افزایش دهد، در حالی که توسعه ابزارها و بخشهای جدید نظام مالی نیز میتواند به تامین مالی زیرساختها و تولید در صنایع جدید یاری رساند.
سینگ همچنین به منافع سیاستهای شناورسازی نرخ ارز اشاره میکند که به اعتقاد او با گذشت زمان، به بازتخصیص منابع از بخش قابل معامله به بخش غیرقابل معامله کمک خواهند کرد.
به گفته این مقام صندوق بینالمللی پول، با رشد آسیا و ادغام فزاینده آن در اقتصاد دنیا، این اقتصاد جهانیشده به اتخاذ رویکردی چندجانبه در قبال سیاستهای خود نیاز خواهد داشت. به اعتقاد وی، سازمانهای بینالمللی نظیر IMF، نقشی حیاتی را در طرحریزی این سیاستها بر عهده خواهند داشت.
مترجم: دومان بهرامی راد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست