شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
لج پیری و معرکه گیری
مینشینم کنار تخت مادربزرگ و سعی میکنم لقمهای غذا در دهانش بگذارم. روی برمیگرداند. وقتی اصرار میکنم و میخواهم برای تقویت بدنش هم که شده یک لقمه بخورد، یواشکی آن را توی دستمالش میریزد و پشت بالش قایم میکند.
یاد بچه کوچکم می افتم که وقتی به او به زور غذا می خورانم، همه را روی پیشبندش تف می کند. لجبازی و سر باز زدن از آنچه پزشک یا اطرافیان خیراندیش برای سالمندان توصیه می کنند از رایج ترین رفتارهایی است که از آنان سر می زند. سالخوردگان لجباز از پذیرش پرستار طفره می روند، به دکتر مراجعه نمی کنند، داروهایشان را نمی خورند و در مقابل بستری شدن بشدت مقاومت و لجاجت به خرج می دهند. وقتی فرد لجباز خانواده، یک کودک است، معمولا احساس اعتماد به نفس بهتری برای کنترل و به راه آوردن او داریم، اما وقتی یک سالمند چنین مشکلی به وجود می آورد چه باید کرد؟
● بازگشت به دوران کودکی
لجبازی از رفتارهای مشترک کودک و سالمند است.
مرجان فرامرزی، کارشناس ارشد روان شناسی می گوید: برخلاف کودکان که نشان دادن هویت و شخصیتشان عامل لجبازی است، در سالمندان از دست دادن کنترل و خدشه دار شدن هویت است که سبب لجبازی می شود.
وی می گوید: احساس طرد شدن، سربار بودن، از دست دادن احترام، کنترل و جایگاه مناسب همیشگی در خانواده سبب می شود که سالمند به هر طریقی بخواهد در مقابل کنترل دیگران قد علم کند.
ضعف و آسیب های جسمی که یک فرد سالمند در آستانه از دست دادن توانمندی تجربه می کند، او را ناتوان، تنها و کم حوصله می کند و چنین افرادی به همه چیز حتی مراقبت های شایان توجه اطرافیان اعتراض می کنند.
این روان شناس می افزاید: وقتی سالمند احساس کنترل بر محیط و اطرافیان را از دست می دهد، پرخاشگر و بهانه جو می شود و سعی می کند با جلب توجه و تمارض، میزان محبت و حمایت اطرافیان را بسنجد.
فرامرزی می گوید: معمولا نمی توان برای همه افراد یک نوع توصیه کرد، اما توصیه های آزموده ای وجود دارد که به ما کمک می کند بهترین یاری را به سالمند ناتوان و آسیب دیده خود برسانیم به نحوی که لجبازی ها و پرخاشگری هایش کمتر آزرده مان سازد و نتواند جلوی روند درمان را سد کند.
● یک بچه مسن
حمیده از وقتی زمینگیر شده است خود را بچه دست و پاگیر می خواند. او که هفتاد و چهار ساله است، به دلیل سکته مغزی توان راه رفتن و بسیاری از کارهای روزمره را از دست داده است. به نحوی که بسیار به خدمات دخترش وابسته شده است.
حمیده می گوید: بیشتر مردم فرزندان پسر را ترجیح می دهند، ولی خدا حفظش کند، دخترم تنها کسی است که از من مراقبت می کند.
وی می گوید: مثل یک نوزاد به او وابسته ام و از او خجالت می کشم. یک عمر گفتم من تو را بزرگ کرده ام و منت بر سر طفلک گذاشتم، اما امروز او باید مرا با وزنی که ۳۰ ـ ۴۰ برابر آن موقع اوست، تر و خشک کند.
سالمندان وقتی از کار می افتند تا حد زیادی به فرزندان خود وابسته می شوند و این وابستگی گاه شخصیت آنان را در نظر خودشان تخریب می کند.
مرجان فرامرزی روان شناس توصیه می کند: برای این که احترام سالمند حفظ شود تا جایی که می توانید به اهمیت حضور فیزیکی او در خانواده که موجب گرد آمدن همه خانواده است، تاکید کنید و آنها را با حمایت عاطفی خوشحال کنید.
● کودکان باتجربه
سالمندان گاه به کودکان کارآزموده ای تبدیل می شوند که براحتی ما و رفتارمان را زیر نظر می گیرند و گرچه رفتارهایی کودکانه پیدا کرده اند، اما زرنگی های بزرگسالان با تجربه را دارند.
فرامرزی، مشاور و روان شناس به خانواده ها توصیه می کند: شما نیز باید با سالمند به ملاطفت یک کودک و با قاطعیت یک مادر رفتار کنید و هرگز نگذارید که مصالحشان را زیر پا بگذارند.
وی می گوید: باید و نبایدهای رفتارهای مادر و فرزند را باید امروز دوباره مرور کنید و درباره مادر یا پدر بیمار خود به کار گیرید. ملایم، اما جدی باشید و از مواضع درست کوتاه نیایید.
به آنها بگویید که در زندگی همیشه چیزهایی که دوست داریم، پیش نمی آید و قطع عضو، معلولیت یا ناتوانی نیز یکی از همین ناخوشایند هایی است که مثل همیشه آن را با قدرت و با کمک خانواده پشت سر می گذارید.
این روان شناس توصیه می کند که سالمندان را وقتی با نقص عضو، بیماری یا ناتوانی مواجه می شوند بیشتر مورد تفقد قرار دهیم و سعی کنیم بخش های مهم و نقاط قوت زندگی او را برایش مرور و به او یادآوری کنیم که زحماتی که برای ما کشیده است، باید امروز جبران شود. به او بگویید که با میل و رغبت پرستاری از او را به عهده گرفته اید.
فرامرزی می افزاید: این کار سبب می شود حس شرم و مزاحمتی که درباره شما دارد خنثی شود.
● الگوهای مشابه
مشاهده سالمندان دیگر در محیط بیمارستان یا معاشرت با سالمندانی که مشغول بازتوانی هستند، سبب می شود که سالمندان راحت تر بیماری و مشکل خود را بپذیرند.
فرامرزی توصیه می کند که هرگز ناتوانی سالمند را به روی او نیاورید و هر طور می توانید آنها را متوجه کنید که هنوز بزرگ خانواده هستند و شما به آنها احترام می گذارید.
● طرف مشورت
حداقل کاری که در حق سالمند خانواده می توانید انجام دهید، این است که او را طرف مشورت قرار دهید این کار احساس کنترل و مفید بودن را به او باز می گرداند.
فرامرزی تاکید می کند: محبت و لمس و نوازش و ماساژ و تماس های حسی با سالمندی که کاملا بستری و فاقد اختیار حرکت شده است، برای او بهترین تسلی بخش است.
وی می افزاید: خانواده ای که مراقبت سالمند را به عهده دارد، خود در معرض آسیب های روحی روانی و جسمی قرار دارد که خوب است برای بهبود شرایط از مشاوران خانواده کمک بگیرند و خانواده درمانی شوند.
گاه فقط سخن گفتن و درددل کردن با مشاور می تواند تا حد زیادی از مشکلات روحی و فشار ناشی از مراقبت دائم سالمند بکاهد. وی تاکید می کند: محبت همراه با قاطعیت و پافشاری بر نکات درست که سلامت سالمند را در پی دارد، بهترین راه مواجهه با ناتوانی و نقص عضو و تنش های ناشی از آن در سالمندان است.
● توصیه های برای شب های سرد زمستان
زمستان سرد و روزهای یخبندان از راه رسیده است، اما شما زیاد هم نگران نباشید چون با توصیه های کارساز می توانید این روزهای سخت را آسان پشت سر بگذارید.
شب ها سر خود را با کلاه گرم و مناسبی بپوشانید تا جلوی سینوزیت گرفتن و سرما خوردن و هدر رفتن انرژی از طریق سر گرفته شود و خواب راحتی داشته باشید.
سر و پا دو نقطه از دست دادن حرارت بدن است، بنابراین حتی اگر هنگام خواب احساس سرما می کنید، جوراب های پشمی و گرم خود را از پا درنیاورید.
دمای ۲۱ درجه سانتی گراد را در زمستان دمای مناسبی می دانند، اما برخی از افراد در دمایی بیش از این عادت دارند به سر ببرند. اگر محدودیت سوخت دارید، سعی کنید یکی از اتاق های خانه را گرم نگه دارید و لباس های متعدد کرکی و نازک بپوشید و روی آن یک ژاکت مناسبت و نه چندان گشاد که هوای گرم داخل لباس ها از بدنتان خارج نشود.
دمای زیر ۱۶ درجه سانتی گراد می تواند برای شما خطر کاهش دمای بدن، حملات قلبی یا سکته مغزی به همراه آورد، پس خود را با سرما آزار ندهید تا صرفه جویی کرده باشید. گرم بمانید حتی در فضایی کوچک.
سعی کنید به مدت طولانی ننشینید. بلند شوید و راه بروید. حرکت کردن و حتی کارهای روزمره به گردش خون شما کمک می کند.
اگر هوای بیرون سرد و آلوده است، حتی دور اتاق خود می توانید پیاده روی کنید.
از غذاهای گرم و ادویه ها و جوشانده هایی که انرژی و گرمای بدن را بالا می برد، استفاده کنید.
زیراندازها و رواندازهای قدیمی که از پشم گوسفند درست می شد، بهترین گرم کننده های این فصل است. حتی نمدهای پشمی که با ملحفه روکش شده باشد، از هر فرشی محل نشستن شما را گرم تر می کند، پس هنگامی که تحرک ندارید، از قدرت گرم کنندگی پتو و شال و تشکچه پشمی خود استفاده کنید و لذت ببرید.
اگر هنوز در و پنچره های خانه را درزگیری نکرده اید، همین امروز این کار را انجام دهید.
ماندانا ملاعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست