جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

چگونه از سرطان دهانه رحم پیشگیری کنیم؟


چگونه از سرطان دهانه رحم پیشگیری کنیم؟

این ویروس انواع کم‌خطر و پرخطر دارد؛ نوع کم‌خطر آن اغلب باعث بروز زگیل تناسلی و نوع پرخطر بیشتر باعث ابتلا به سرطان دهانه رحم می‌شود. در سال اول که ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وارد بدن می‌شود، تقریبا حدود ۸۵ درصد آن به وسیله سیستم ایمنی بدن از بین می‌رود اما در ۱۵ درصد موارد در بدن باقی می‌ماند و زمینه‌ساز سرطان می‌شود.

این ویروس انواع کم‌خطر و پرخطر دارد؛ نوع کم‌خطر آن اغلب باعث بروز زگیل تناسلی و نوع پرخطر بیشتر باعث ابتلا به سرطان دهانه رحم می‌شود. در سال اول که ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وارد بدن می‌شود، تقریبا حدود ۸۵ درصد آن به وسیله سیستم ایمنی بدن از بین می‌رود اما در ۱۵ درصد موارد در بدن باقی می‌ماند و زمینه‌ساز سرطان می‌شود. اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد، احتمال باقی ماندن ویروس در بدن وجود دارد. متاسفانه عامل اصلی ابتلا به این ویروس، داشتن روابط جنسی متعدد با افراد متعدد است. از آنجا که این ویروس خطرناک است، اگر همسرتان به آن مبتلاست، شما هم باید تحت‌نظر پزشک باشید تا اقدام‌های درمانی لازم برایتان انجام شود.

خوشبختانه به وسیله آزمایش‌های خاص می‌توان ابتلا به این ویروس را در بدن تشخیص داد و همزمان در کنار آن با انجام تست پاپ‌اسمیر نیز نوع ویروس و کوچک‌ترین تغییر وضعیت سلول‌های دهانه رحم را مشخص کرد. انجام تست‌های سالانه پاپ‌اسمیر، از مهم‌ترین اقدام‌های پیشگیرانه از سرطان رحم است بنابراین زنان باید حتما هر سال تست پاپ‌اسمیر انجام دهند و برای انجام معاینه‌، مرتب به متخصص زنان مراجعه کنند. سرطان دهانه رحم نیز مانند سرطان پستان است یعنی اگر زود تشخیص داده شود، درمانش قطعی خواهد بود. حدود ۱۰-۸ سال پیش واکسنی علیه ویروس پاپیلومای انسانی ساخته شد که با زدن آن احتمال ابتلا به بیماری و در نهایت سرطان دهانه رحم کاهش می‌یابد.

در کشورهای دیگر سن تزریق واکسن در دختران بین ۲۵-۹ سال و پسران ۱۱ سالگی به بعد است اما در حال حاضر بعد از ۲۶ سالگی نیز از این واکسن استفاده می‌شود چراکه در جوامع امروزی سن ازدواج بالا رفته و شرایط فرهنگی و اجتماعی جامعه هم دچار تغییرات اساسی شده است. در ایران قیمت این واکسن و به‌طور کلی با هزینه تزریق به یک میلیون و دویست هزار تومان می‌رسد. این واکسن در ۳ نوبت تزریق می‌شود؛ ۲ ماه بعد از نوبت اول، نوبت دوم تزریق می‌شود و زمان تزریق سوم ۴ ماه بعد از نوبت دوم است.

دکتر آزیتا صفارزاده

متخصص زنان و زایمان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران