جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

چگونگی برخورد با موارد اورژانس دندانپزشکی


چگونگی برخورد با موارد اورژانس دندانپزشکی

هنگامی که دندان درد می گیرد ، ضربه می خورد ویا حالت خاصی برای آن به وجود می آید بسیار مهم است که با یک تصمیم به موقع وبه طرزی منطقی با آن برخورد شود تا این حالت هر چه زودتر درمان گرددو از آسیب بیشتر به دندان وبافت دهان جلوگیری گردد.

هنگامی که دندان درد می گیرد ، ضربه می خورد ویا حالت خاصی برای آن به وجود می آید بسیار مهم است که با یک تصمیم به موقع وبه طرزی منطقی با آن برخورد شود تا این حالت هر چه زودتر درمان گرددو از آسیب بیشتر به دندان وبافت دهان جلوگیری گردد. توصیه های زیر می تواند شما را در برخورد با این قبیل موارد آماده کند:

دندان درد : در صورت بروز دندان درد از فشار آوردن ودست زدن به دندان خودداری کرده وبا مسواک و نخ دندان اطراف ناحیه را تمیز کنید..دهان خود را با آب ولرم شستشو دهید.از قراردادن مسکن هائی نظیر آسپیرین بر روی ناحیه به شدت خودداری کنید زیرا باعث سوختگی لثه ها می گردد.از کاربرد هر ماده ویا داروئی بر روی دندان خودداری کنید.درصورت نیاز برای کاهش درد می توانید از مسکنی مثل استامینوفن استفاده کنید ودر اولین فرصت ممکن برای تعیین وقت چک آپ با دندانپزشکتان تماس بگیرید.

بیرون افتادن دندان : اگر دراثر ضربه یکی از دندان های دائمی شما یا کودکتان بیرون بیفتد باید هرچه سریعتر با دندانپزشکتان تماس بگیرید. اگر بتوانید بیمار ودندان بیرون افتاده را در طی نیم ساعت به دندانپزشک برسانید شانس کاشتن مجدد دندان وجود دارد.اگر می توانید دندان بیرون افتاده را پس از تمیز کردن با محلول شستشوی استریل در حفره خود دردهان قرار دهید.اگر امکان این کار برای شما وجود ندارد دندان رادر محلول شستشوی استریل ، شیر یا بزاق دهان خود بیمار قرار دهید وهر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید.

لق شدن دندان : اگر یک دندان دائمی در اثر ضربه جابه جا شده وبه طرف بیرون یا داخل حرکت کرده است خیلی آرام آن را به جای اصلی خود برگردانید ولی دقت کنید که با فشار دندان را به حفره خود فشار ندهید.سپس برای ثابت کردن دندان بلافاصله به دندان پزشک مراجعه کنید.تا موقعی که به دندانپزشک مراجعه می کنید دندان را با یک گاز یا دستمال کاغذی خیس به آرامی در جای خود نگهدارید.

دندان شکسته : دراین مورد دهان را با آب ولرم شستشو دهید وبلافاسله به دندانپزشک مراجعه کنید.درمان این حتلت با توجه به شدت شکستگی متفاوت است.وممکن است صرفا" صاف کردن لبه شکستگی لازم یاشد ویا به ترمیم ناحیه با مواد همرنگ دندان ویا روکش احتیاج باشد.اگر ضربه به بافت عصبی دندان آسیب رسانده باشد ممکن است به درمان روت کانال نیز احتیاج داشته باشد.

آسیب به بافت نرم : در اثر ضربه ممکن است بافت زبان ، گونه ولب ها آسیبب ببیند .آسیب به این بافت ها می تواند شامل بریدگی ، به شدگی ویا گازگرفتگی باشد.در این موارد اگر خونریزی وجود دارد با یک گاز استریل بر روی ناحیه زخم فشار دهید تا خونریزی متوقف شود .اگر خونریزی در عرض پانزده دقیقه متوقف نشد بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید. در موارد دیگر از یک یخ برای کمپرس کردن ناحیه استفاده کنید و درهر حال برای اقدامات بعدی به دندانپزشک مراجعه کنید.

دکتر سید حسین رجالی

جراح ـ دندانپزشک