پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

نوجوانان چگونه رفتار كنیم


والدین در سنینی كه فرزندشان به نوجوانی می رسد با مسائل ومشكلاتی روبه رو می شوند كه قبلاً وجود نداشته است بنابراین باید بدانند چگونه رفتار كنند كه آرامش و امنیت هرچه بیشتر برای طرفین حاصل شود

او مرموز شده و هر ساعت به شكلی متفاوت رفتار می كند و بیشتر تمایل دارد با دوستانش باشد تا با خانواده. مدام بحث می كند و پرخاشگر شده. امكان ندارد كاری را كه از او می خواهیم بلافاصله انجام دهد.

از نظر جسمی نوجوان به تكامل رسیده و نیروی جنسی شدیدی دارد به همین دلیل است كه اگر در این سنین كسی را برای صحبت و گفتگو در مورد مسائل خود نداشته باشد ممكن است دچار مشكلاتی شود.

او از نظر هوش در فعالترین وضعیت ممكن قراردارد و بخوبی قادر به تجزیه و تحلیل انواع مسائل و دیدگاههاست. در این زمان نوجوان شروع به بررسی رفتارها و نقطه نظرات والدین می كند و با درك تغییرات میان تفكر خود و والدین مناقشات آغاز می شود. از طرفی نوجوان تحت فشار بیشتری نسبت به قبل از طرف محیط پیرامونش قرار می گیرد و نیاز به حمایت والدین در این دوران بیشتر از هر وقت دیگر احساس می شود.

والدین وقتی با بحران نوجوانی روبه رو می شوند در بسیاری از موارد سعی می كنند كنترل امور را به دست بگیرند. در این راه ممكن است دیكتاتور و جدی شوند و با نوجوان درگیر شوند تا ثابت كنند قدرت در دست آنان است. برخی دیگر نیز سعی می كنند اصلاً به كارهای نوجوان كاری نداشته باشند تا از هرگونه مجادله پرهیز شود و نوجوان خودش راهش را پیدا كند. جالب این كه هر دو روش بی نتیجه است: نوجوانی كه والدین قدرت طلب دارد بیشتر به طغیان و سركشی می پردازد تا ثابت كند كه مستقل و دارای قدرت تصمیم گیری است.

نوجوان تمایل دارد بیشتر با دوستان و هم سن و سالان خود باشد، اما در عین حال نیازمند والدین نیز می باشد. البته نیازمند حمایت، راهنمایی، تشویق و تایید والدین نه دستورات آنها. این یك رابطه ظریف است كه در عین ارتباط با او و نشان دادن علاقه به امور وی كمی او را راحت و به حال خود بگذارید. اكثر نوجوانان تمایل دارند والدین در حكم مشاور آنها باشند تا راجع به مسائلشان در شرایط گوناگون با آنها مشورت كنند. چنانچه شما این نقش حمایتی را بخوبی ایفا می كنید لازم نیست نگران اهمیت وجود خود در زندگی فرزندتان باشید زیرا مطمئناً او نیز از ارزش شما بخوبی آگاه است.

تحقیقات نشان داده اند نوجوانانی كه با والدین خود در مورد مسائلی مانند مواد مخدر ود یگر بزهكاری ها گفتگو می كنند ۳۶ درصد كمتر دچار این گونه كجروی ها می شوند. پس فكر نكنید كه اگر راجع به این موارد صحبت نكنید شانس ابتلای او را كاهش داده اید، اما باز هم خاطرنشان می كنیم كه به استقلال او احترام بگذارید و اگر نخواست راجع به مورد خاصی صحبت كند او را تحت فشار قرار ندهید و به عبارت دیگر سعی در كنترل اجباری وی نكنید كه نتیجه عكس خواهید گرفت.

یكی از عوامل مهم در صحبت با نوجوان انتخاب وقت مناسب است. در شرایط مناسب این كار راحتتر انجام می شود. گاهی اوقات شما باید با حوصله و حتی ایجاد یك زنگ تفریح این زمان مناسب را ایجاد كنید. در گفتگوها نیز یك طرفه فقط به انتقاد و موضع گیری نپردازید.