شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
سنگدان جای گوشت را میگیرد؟
![سنگدان جای گوشت را میگیرد؟](/web/imgs/16/18/zsw5l1.jpeg)
سنگدان و دل و جگر مرغ بستهبندیشده که این روزها در بسیاری از مرغفروشیها و حتی در فروشگاههای بزرگ مواد غذایی عرضه میشوند، در واقع، نوعی گوشت احشایی به حساب میآیند. آنهایی که بیش از همه از این نوع گوشتها استفاده میکنند.
حتما تا به حال گاهی با خود فکر کردهاند که آیا این دسته از خوراکیها ارزش تغذیهای گوشت را هم دارند یا نه؟ اساسا یکی از خصوصیات گوشتهای احشایی (دل و سنگدان مرغ) این است که میزان چربی بالایی دارند و درست است که در دسته گوشتها قرار میگیرند و پروتئین و سایر ترکیبات گوشت را دارا هستند اما کلسترول و چربی شان بسیار بالایی بوده و به همین دلیل مصرف شان باید محدود شود و حداکثر ماهی یکبار یا هر ۲ماه یکبار در برنامه غذایی گنجانده شوند. البته به هیچ عنوان توصیه نمیشود این مواد غذایی را جایگزین گوشت کرده و به طور روزانه مورد استفاده قرار داد.
میزان آهن سنگدان و دل مرغ تقریبا برابر با گوشت مرغ و حتی کمی پایینتر است و گرچه باقی ترکیبها دارای درصدی بالاتر هستند ولی آهن از نوع آهن «هِم» است که جذب بالایی دارد و از این نظر مشکلی ندارد اما نکته دیگری که لازم است به آن اشاره کنم آن است که داروهای تزریقی به طیور معمولا در چربیها تجمع پیدا میکنند و از آنجا که میزان چربی دل و سنگدان مرغ بسیار بالاست، احتمال تجمع این ترکیبات در این اندامها بیشتر بوده و چون به صورت غیرطبیعی و به شکل ترکیبات ناشناخته وارد بدن میشوند میتوانند با توجه به میزان و تعداد مصرف در طولانی مدت بسته به نوع دارو یا حتی هورمون اختلالهای هورمونی در مصرفکننده ایجاد کنند.
توصیه من به مصرفکنندگان، این است که تا حد ممکن، مصرف این نوع گوشتهای احشایی را کاهش دهند و اگر تمایل به تهیه آن دارند، حتما از نوع بستهبندی با مجوز وزارت بهداشت خریداری کنند؛ چون بیشتر گوشتهای احشایی که به صورت باز به فروش میرسند، آلودگی دارند و سلامت را به مخاطره میاندازند. به عبارت دیگر، در هیچ شرایطی متخصصان تغذیه مصرف این نوع گوشتها را توصیه نمیکنند اما برای کسانی که علاقه زیادی به خوردن آنها دارند محدودیت قایل میشوند؛ زیرا این منبع آهن، پرچرب بوده و میتواند به راحتی اضافه وزن و چاقی به بار آورد، در حالی که منابع کمچربتری از آهن نیز وجود دارد. در ضمن، در صورتی که مصرف کننده، چربی خون و یا سابقه بیماری قلبی دارد، بهتر است کلا خوردن این دسته از منابع پروتئینی را فراموش کند.
دکتر خدیجه رحمانی
متخصص تغذیه
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
تعمیرکار درب برقی وجک پارکینگ
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
فروش انواع ژنراتور دیزلی با ضمانت نامه معتبر
مسعود پزشکیان ایران دولت چهاردهم دولت پزشکیان نماز جمعه محمدجواد ظریف انتخابات ریاست جمهوری رئیس جمهور انتخابات عزاداری ظریف
فضای مجازی گرمای هوا تهران هواشناسی سازمان هواشناسی زلزله پلیس وزارت بهداشت شهرداری تهران قتل پشه آئدس سلامت
مایکروسافت برق واردات خودرو خودرو قیمت خودرو دولت سیزدهم حقوق بازنشستگان قیمت طلا قیمت دلار بازنشستگان بازار خودرو مالیات
کربلا امام حسین اوشین تلویزیون سینما بازیگر امام حسین (ع) سینمای ایران فیلم
فناوری دانشگاه تهران پرنده
اسرائیل یمن رژیم صهیونیستی تل آویو دونالد ترامپ فلسطین آمریکا جو بایدن غزه ترامپ روسیه جنگ غزه
فوتبال پرسپولیس استقلال نقل و انتقالات نقل و انتقالات لیگ برتر تراکتور علی علیپور باشگاه پرسپولیس لیگ برتر لیگ برتر ایران سپاهان علیرضا بیرانوند
مرکز ملی فضای مجازی ویندوز ناسا کامپیوتر اینترنت سامسونگ عیسی زارع پور هوش مصنوعی موبایل سرعت اینترنت
رژیم غذایی گرمازدگی سرطان چاقی کاهش وزن افسردگی