چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

برقراری آتش بس در جنوب لبنان


برقراری آتش بس در جنوب لبنان

زمانی كه آتش بس و توقف خشونت ها به اجرا درآید, اسرائیل نیز متوقف خواهد شد رایس در همین رابطه اظهار امیدواری كرد كه این خشونت ها ظرف یك یا چند روز آینده خاتمه یابد

به رغم حملات گسترده زمینی اسرائیل در آخرین لحظات و تاكید فرماندهان نظامی این رژیم بر ادامه حملات زمینی تا یك هفته دیگر، دیروز كوفی عنان دبیركل سازمان ملل متحد اعلام كرد اسرائیل و لبنان با برقراری آتش بس موافقت كرده و از ساعت ۵ صبح روز دوشنبه امروز به وقت گرینویچ ۹ صبح به وقت ایران آن را به اجرا خواهند گذاشت. عنان این خبر را پس از مذاكره تلفنی با نخست وزیران لبنان و اسرائیل اعلام كرد. از سوی دیگر سید حسن نصر الله دبیركل حزب الله لبنان نیز طی سخنانی كه روز شنبه از تلویزیون های المنار و الجزیره پخش شد با برقراری آتش بس موافقت كرد و به رغم ملاحظاتی كه درباره قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل داشت گفت هر زمانی كه برای آتش بس اعلام شود این حزب خود را به آن متعهد می داند. قطعنامه ۱۷۰۱ روز جمعه با اكثریت ۱۵ رای شورای امنیت تصویب شد و توقف فوری و كامل عملیات نظامی از هر دو سوی حزب الله و اسرائیل را خواستار شد. دولت لبنان طی جلسه ای كه روز شنبه داشت به دلیل ذكر نشدن مواردی چون «محكومیت تجاوزات اسرائیل به لبنان» و «ابهام در مسائلی چون موضوع مزارع شبعا و اسرای زندانی» قطعنامه را مورد انتقاد قرار داد اما در همان حال پذیرش قطعنامه را به نفع لبنان دانست و آن را پذیرفت. خواسته های دولت لبنان در طرح هفت ماده ای فواد سنیوره گنجانده شده بود كه ابتدا در كنفرانس رم ارائه شد و سپس اتحادیه عرب به پشتیبانی از آن برخاست. نسخه نهایی قطعنامه ۱۷۰۱ مدعی آن است كه به این خواسته ها توجه شده و نقطه نظرات دولت لبنان مد نظر قرار گرفته است. در كابینه دولت لبنان كه در حضور امیل لحود رئیس جمهوری این كشور برگزار شده بود نمایندگان فراكسیون حزب الله انتقادات خود را به این قطعنامه وارد ساختند. لبنانی ها می گویند پس از خاتمه جنگ نبرد دیپلماتیك خود را برای تحقق این خواسته ها دنبال خواهند كرد. خاویر سولانا هماهنگ كننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا كه روز شنبه به بیروت سفر كرده بود در این باره یادآور شد كه قطعنامه ۱۷۰۱ در دو مقطع به مزارع شبعا اشاره كرده و این موضوع «پیشرفتی بزرگ» به حساب می آید.

از سوی دیگر جورج بوش رئیس جمهور آمریكا طی یك تماس تلفنی از سنیوره خواست كه حزب الله را محدود ساخته و به مسئله «دولت در دولت» پایان دهد. وی همچنین در مورد ادعای كمك های تسلیحاتی ایران و سوریه به حزب الله دیدگاه خود را به طرف لبنانی انتقال داد. در مقابل گفته می شود سنیوره از بوش خواست برای توقف حملات به اسرائیل فشار آورد و در همان حال نخست وزیر لبنان گفته است كه ارتش این كشور آماده استقرار در جنوب خواهد بود. در همین رابطه غازی العریضی وزیر اطلاع رسانی لبنان ضمن قرائت بیانیه ای كه در آن دولت لبنان قطعنامه را پذیرفته بود. گفت: «در مناطقی كه ارتش در مرحله اول استقرار می یابد و در قطعنامه مشخص شده است، سلاحی غیر از سلاح ارتش لبنان وجود نخواهد داشت و این چیزی است كه حزب الله هم آن را پذیرفته است.» جورج بوش رئیس جمهور آمریكا روز شنبه پس از شنیدن خبر تصویب قطعنامه گفت: من اكنون از جامعه بین المللی می خواهم به جای حرف عمل كنند و تلاش های بسیاری را برای برقراری صلح در منطقه به كار بندند. از سوی دیگر كاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریكا نیز در گفت وگو با تلویزیون اسرائیل درباره تحركات اخیر این رژیم اظهار داشت: درك من این است كه این بخش از عملیات طبیعی است و باید بر روی آن تعمق كرد.

زمانی كه آتش بس و توقف خشونت ها به اجرا درآید، اسرائیل نیز متوقف خواهد شد. رایس در همین رابطه اظهار امیدواری كرد كه این خشونت ها ظرف یك یا چند روز آینده خاتمه یابد. روزهای گذشته رهبران اكثر كشور ها و دولت ها از قطعنامه ۱۷۰۱ استقبال كرده و خواستار آتش بس فوری این جنگ شدند. دیروز كابینه اسرائیل طی نشست عادی خود با اتفاق آرا قطعنامه ۱۷۰۱ را پذیرفت. در همین جلسه یكی از وزرای كابینه اولمرت به عملیات اسرائیل در روز گذشته اعتراض كرد. در همین رابطه ایهود اولمرت با ستایش از تصمیم كابینه گفت: از این پس حزب الله به عنوان یك دولت در درون دولت در لبنان نخواهد بود. به این ترتیب از فردا صبح آتش بس برقرار شده و یك ماه جنگ ویرانگر در لبنان خاتمه می یابد. در این جنگ بالغ بر یك هزار نفر كشته، یك میلیون نفر لبنانی آواره و بیش از پنج میلیارد دلار به لبنان خسارت رسید در مقابل، اسرائیل نیز متحمل خسارت های عمده ای شد از جمله بیش از یكصد اسرائیلی كشته شدند و ده ها تانك و خودرو زرهی این رژیم منهدم شد. در طول یك ماه گذشته اسرائیل بیش از ۵هزار بمب و موشك بر سر لبنان ریخت و در مقابل، حزب الله نیز بیش از سه هزار موشك روانه شهرهای شمالی اسرائیل كرد.

●ادامه درگیری ها

روز شنبه گذشته به محض تصویب قطعنامه ۱۷۰۱، اسرائیل تهاجم گسترده و تازه ای را به ویژه در مناطق جنوبی لبنان آغاز كرد كه هدف از آن را پاكسازی منطقه و دستیابی به مناطق جنوبی لبنان تا رودخانه لیطانی توصیف نمود. عمیر پرتز وزیر جنگ اسرائیل گفت هدف از این حملات زمینی مقدمه چینی برای استقرار نیروهای بین المللی است. به اعتقاد تحلیلگران نظامی اسرائیل می خواست با یك حمله برق آسا از یك سو حزب الله را از مناطق مرزی دور كرده و از سوی دیگر بتواند این جنگ را با پیروزی به پایان برساند. به همین دلیل بعضی از واحدهای ارتش اسرائیل خود را به رودخانه لیطانی در اعماق ۱۱ كیلومتری خاك لبنان رساندند اما این حمله با مقاومت سرسختانه حزب الله مواجه شد. خبرهای ارسالی از لبنان نشان می داد كه طی دو روز گذشته حزب الله یك هلیكوپتر اسرائیلی را با چهار سرنشین سرنگون كرد و دست كم ۳۵ تانك را منهدم ساخت.

از این رو روز شنبه را روز مرگبار برای تانك های اسرائیلی توصیف كردند. از سوی دیگر حزب الله طی دو روز گذشته بیش از یكصد موشك به شهرك های اسرائیلی از جمله كرمئیل، صفد، كریات شمونه، حیفا، نهاریا و كفرجلا شلیك كرد كه طی آن دست كم ۴ اسرائیلی كشته و ۲۵ نفر زخمی شدند. اسرائیل نیروهای چترباز خود را در منطقه یاطر در جنوب لبنان پیاده كرد كه در درگیری های تن به تن با نیروهای حزب الله مجبور به عقب نشینی شدند. در درگیری های منطقه حجیر نیز ده ها سرباز اسرائیلی كشته شده اند. گرچه از تلفات و خسارت های حزب الله آمار دقیقی در دست نیست اما اسرائیلی ها می گویند ده ها عضو این جنبش را در جنوب كشته اند. این اخبار تاكنون از سوی حزب الله تكذیب شده است.

ژنرال دان حالوتس رئیس ستاد مشترك ارتش اسرائیل می گوید: پس از اعلام آتش بس نیروهای ارتش اسرائیل در تمام مناطق اشغال شده مستقر خواهند شد و آن را تا پاكسازی كامل ترك نخواهند كرد. با این وجود خبرها حاكی از آن است كه ظرف یك هفته آینده لبنان در نظر دارد ارتش خود را در جنوب مستقر و در نتیجه سربازان اسرائیلی مجبور به عقب نشینی خواهند بود. طی دو روز گذشته حملات هوایی و موشكی اسرائیل به مناطق جنوبی لبنان از جمله صور، صیدا، عیتاالفخار، التفاح، جبل الرفیع، بعلبك و بقاع و مناطق مرزی با سوریه ادامه داشت و بنابر برخی گزارش ها دست كم ۴۰ غیرنظامی لبنانی در این حملات كشته شده اند. یك ماه پیش در پی به گروگان گرفتن دو سرباز اسرائیلی از سوی حزب الله، اسرائیل جنگی تمام عیار را بر ضد لبنان آغاز كرد. دیروز ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل درباره آزادی «الدادرگو» و «عودی گلدواسر» دو سرباز ربوده شده در دیدار با خانواده آنان گفت در این باره با حزب الله مذاكره خواهد كرد. قطعنامه ۱۷۰۱ خواستار آزادی بدون قید و شرط این دو سرباز شده است اما آن را در مفاد الزام آور قرار نداده است. شاید اسرائیل اگر از همان ابتدا روند «مذاكره» را در پیش می گرفت قربانیان بسیاری از مرگ نجات می یافتند و این میزان خسارت نیز بر لبنان وارد نمی شد.