سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر سبک زندگی بر سیستم ایمنی بدن


تاثیر سبک زندگی بر سیستم ایمنی بدن

حفظ سلامتی تنها منوط به استفاده از صابون های ضد باکتری و یا اجتناب از افراد مبتلا به ویروس نیست بلکه باید اذعان نمود که در بعضی موارد به عادت های روزانه و سبک زندگی و حتی نوع شخصیت ما نیز مربوط می شود

● سبک زندگی و سیستم ایمنی بدن

حفظ سلامتی تنها منوط به استفاده از صابون های ضد باکتری و یا اجتناب از افراد مبتلا به ویروس نیست. بلکه باید اذعان نمود که در بعضی موارد به عادت های روزانه و سبک زندگی و حتی نوع شخصیت ما نیز مربوط می شود. مثلا نحوه برخورد با همسر و یا بیدار ماندن تا دیر وقت می تواند عملکرد بدن را برای مقابله با انوع بیماری ها تحت تاثیر قرار دهد.

در ادامه به بعضی از عادت هایی که در این زمینه نقش موثری به عهده دارد ، اشاره می کنیم.

۱) حفظ دوستی و روابط اجتماعی قوی نقش معجزه آسایی در ارتقا عملکرد سیستم ایمنی دارد: تحقیقات نشان می دهد که ارتباط اجتماعی ضعیف با میزان ابتلا به انواع بیماری ها ارتباط مستقیم دارد. در مطالعه ای نشان داده شده که افاردی که ارتباط اجتماعی قوی تری دارند، ۴ مرتبه بیشتر و بهتر از سایرین قار به مقابله با انواع ویروس ها می باشند. با توجه به این حقیقت ، سعی کنید برنامه زندگی و کار خود را به گونه ای تنظیم کنید که زمانی نیز به دوستان و انجام فعالیت های اجتماعی دلخواه اختصاص یابد. حتی فرستادن پیام کوتاه و نامه به دوستان بعد از فعالیت های کاری طولانی مدت می تواند تاثیر به سزایی در حفظ سلامتی داشته باشد.

۲) کم خوابی تاثیر به سزایی در کاهش قدرت ایمنی بدن دارد: بارزترین مثال مربوط به دانش جویانی است که در زمان امتحان دچار کم خوابی می شوند و متعاقب آن مستعد ابتلا به انواع بیماری ها خواهند بود. زیرا در چنین وضعیتی سیستم ایمنی بدن واقعا ضعیف می شود . یک فرد بزرگسال به ۷ تا ۹ ساعت خواب بی وقفه در شب نیاز دارد . اما با این حال نوع احساس و خلق و خو در صبح می تواند حاکی از کیفیت و کمیت خواب مورد نیاز باشد.

۳) خوش بینی کلید حفظ سلامتی است: افراد خوش بین به دلیل نوع نگرش مثبتی که به زندگی دارند کمتر دچار استرس می شوند. سعی کنید تنها به وقوع اتفاقات خوب فکر کنید و بعلاوه در زمان های مناسب مثلا در هنگام صرف غذا با سایر افراد خانواده احساسات خوب خود را بیان کنید.

۴) بحث و گفتگوی سازنده با همسر می تواند به ارتقا سیستم ایمنی کمک کند:نحوه گفتگو و موضوع گفتگو با همسر به طرز باورنکردنی بر فعل وا انفعالات و عملکرد بدن به خصوص سیستم ایمنی اثر می گذارد.زوج هایی که مرتبا در حین گفتگو به یکدیگر توهین و طعنه می زنند توان کمتری برای مقابله با امراض خواهند داشت. سع یکنید محبت آمیز و صلح طلبانه و مثبت به گفتگو به همسر خود بپردازید. این امر سبب می شود که نه تنها از نتیجه گفتگو رضایت حاصل کنید ، بلکه به طور ناخودآگاه به نحوه عملکرد بدن نیز کمک موثری نموده اید.

۵) از استرس های مزمن اجتناب کنید: این شرایط استرس زا به طرز بارزی توانایی سیستم ایمنی در مبارزه با میکروب ها را کاهش می دهد.اگر احساس می کنید در شرایط و وضعیت تنش زا هستید، سعی کنید از موقعیت هایی که آرامبخش و مفید می باشند نیز بهره برید. شرکت در کلاس های یوگا، پیاده روی و یا هر روشی که با انجام آن احساس آرامش بیشتری کسب خواهید کرد را انجام دهید.

۶) رعایت بهداشت و شستشوی دست واجب است: در طول روز به دلیل رفتن به اماکن عمومی مختلف و تماس با اشیائ گوناگون ، طبیعتا در معرض ویروس های مختلف قرار خواهید گرفت. راه رهایی از این همه ویروس شست وشوی مرتب دست قبل از تماس با صورت و مصرف غذا می باشد.

۷) فعالیت بدنی منظم تضمین بزرگی برای حفظ سلامتی است:داشتن فعالیت بدنی منظم و روزانه (۳۰ دقیقه در روز)می تواند عملکرد سیستم ایمنی را ارتقا بخشد.

۸) از دوستان سیگاری دوری کنید:قرار گرفتن در معرض دودسیگار، به اندازه استعمال سیگار می تواند مضر باشد. بنابر این تا آنجا که امکان دارد از قرار گرفتن در معرض دود سیگار اجتناب کنید.

۹) بدون تجویز پزشک آنتی بیوتیک مصرف نکنید:بسیاری از افراد تنها با مشاهده کوچکترین علائم بیماری به سراغ آنتی بیوتیک ها می روند و همین کار باعث می شود که در طول زمان عکس العمل بدن نسبت به دارو کاهش یابد و عفونت های جدی تری بروز کند.مصرف آنتی بیوتیک تنها در صورت ابتلا به عفونت های باکتریایی لازم است. در این شرایط هم دارو باید به طور کامل مصرف شود. اما استفاده از آنتی بیوتیک به منظور جلوگیری از بیماری ها جایز نیست.

۱۰) نگاه سخت گیرانه و بیش از حد جدی در زندگی نداشته باشید: سخت وسست جهان می گذرد و نوع نگرش و برخورد ما با این حوادث می تواند تضمین کننده سلامت جسم و روح ما باشد. مطالعات نشان می دهد که داشتن حس مثبت و سهل و حضور خنده در زندگی نقش به سزایی در کاهش هورمون استرس و افزایش سلول های ایمنی زا دارد. تماشای فیلم های کمدی، گفتن لطیفه و .. می تواند روش های مفیدی برای ایجاد خنده باشد.