چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۷ ژوئن سال ۱۹۵۳ میلادی ـ شورش کارگران در آلمان شرقی


۱۷ ژوئن سال ۱۹۵۳ میلادی ـ شورش کارگران در آلمان شرقی

۵۷ سال پیش در روز ۱۷ ژوئن سال ۱۹۵۳ میلادی کارگران آلمان شرقی در اعتراض به افزایش سهمیه کار بدون اضافه شدن دستمزدها دست به شورش زدند. شرایط جدید کار در کارخانه ها توسط رژیم استالینی …

۵۷ سال پیش در روز ۱۷ ژوئن سال ۱۹۵۳ میلادی کارگران آلمان شرقی در اعتراض به افزایش سهمیه کار بدون اضافه شدن دستمزدها دست به شورش زدند. شرایط جدید کار در کارخانه ها توسط رژیم استالینی والتر اولبرایخت که پس از سرنگونی رژیم نازی در نواحی تحت اشغال شوروی در آلمان شرقی ایجاد شده بود ، به کارگران تحمیل گردیده بود.

این شورش کارگری چند ماه پس از مرگ جوزف استالین رهبر شوروی رخ داد. در فردای این قیام کارگری دامنه آن در تمام شهرهای جمهوری دموکراتیک آلمان ( آلمان شرقی قبلی) گسترش یافت.

در برلین شرقی بیش از ۶۰۰۰۰ تظاهر کننده به نهادهای حکومت حمله کردند. والتر اولبرایخت ناگزیر شد به نیروهای اتحاد جماهیر شوروی متوسل شود واین قیام کارگری به خاک و خون کشیده شد.

دستکم صدها نفر فقط در شهر برلین شرقی کشته شده و بیش از ۲۵ هزار نفر دستگیر شدند. این قیام با بی تفاوتی غربی ها مواجه شد.

براساس پرونده هایی که پس از اتحاد دو آلمان از آرشیو های استازی پلیس مخفی آلمان شرقی به دست آمد ، این قیام در ۷۰۰ شهر و روستای آلمان شرقی گسترش یافته بود. در تمام این مناطق مردم به اداره های دولتی حمله کرده و بسیاری از آنها را به آتش کشیدند.

تظاهرکنندگان خواستار سقوط رژیم کمونیستی، خروج سربازان شوروی و اتحاد دو آلمان شده بودند. با این که این قیام سرکوب شد ، اما نخستین قیام عمومی در آلمان شرقی تحت اشغال شوروی و پشت پرده آهنین بود.

به این ترتیب قیام کارگران آلمان شرقی در روز ۱۷ ژوئن سال ۱۹۵۳ میلادی علی رغم سرکوب شدن ،سرآغازی برای فروپاشی دیوار برلین در ۹ نوامبر سال ۱۹۸۹ و اتحاد مجدد دو آلمان در ۳ اکتبر سال ۱۹۹۰ میلادی بود.

بهرام افتخاری