دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
عباس یمینی شریف شاعر«من یار مهربانم»
عباس یمینی شریف نویسنده، مترجم و شاعر، در تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در دبستان انتصاریه و شاهپور تجریش و دوره متوسطه را در دارالفنون و دانشسرای مقدماتی به پایان رساند. وی در ۱۳۱۹ ش وارد دانشسرای عالی و سپس وارد دانشکده ادبیات شد و موفق به اخذ لیسانس گردید و آنگاه به استخدام وزارت فرهنگ درآمد. رشته مورد علاقه یمینی شریف آموزشوپرورش کودکان و نوجوانان بود. در تیچرز (تربیت معلم) کالج کلمبیا علاوه بر رشته آموزشوپرورش به تحصیل در رشته ادبیات کودکان نیز پرداخت. شعرهایش در ۱۳۲۳ ش در اولین شماره مجله «بازی کودکان» که بعدها سردبیری آن مجله را به عهده گرفت، به چاپ رسید و در ۱۳۲۴ ش اشعاری از وی ابتدا در کتابهای ابتدایی اراک و سپس در کتابهای کلاسهای اول و دوم و سوم کلیه دبستانها چاپ شد. او در ۱۳۲۸ ش مدیریت مجله «دانشآموز» و از ۱۳۳۵ ش تا ۱۳۵۸ ش مدیریت مجله «کیهان بچهها» را به عهده داشت. در ۱۳۳۴ ش امتیاز مدرسه روش نو را به کمک همسرش از وزارت فرهنگ دریافت کرد و بیش از بیست و پنج سال اداره آن را عهدهدار بود. در ۱۳۴۱ ش با همکاری عدهای از دوستان مؤسسه فرهنگی و غیرانتفاعی شورای کتاب کودک را تأسیس کرد، که هدف از آن راهنمایی و مشاورت با نویسندگان و شاعران و تصویرگران و مترجمان علاقهمند به آثار کودکان و نوجوانان بود. از دیگر آثار وی: «دنیاگردی جمشید و مهشید»؛ «فری به آسمان میرود»؛ «قصههای شیرین»؛ «دو کدخدا»؛ «داستان عروسک»؛ «بازی با الفبا»؛ «روی زمین و زیر زمین» گیاهشناسی برای کودکان، ترجمه؛ «بیژن و شیر»، ترجمه؛ «جزیره مرجان»، ترجمه؛ «آواز فرشتگان»، شعر؛ «قصههای شیرین»، شعر؛ «گربههای شیپور زن»، شعر؛ «دیوان» شعر. شاعر، داستانپرداز. تولد: ۱۲۹۸ تهران. درگذشت: ۲۸ آذر ۱۳۶۸، تهران. عباس یمینی شریف متخلص به «یمینی» در سالهای ۱۳۱۷ و ۱۳۱۸ در دانشسرای مقدماتی تهران تحصیل کرد. در سال ۱۳۱۹ که به دانشسرای عالی راه یافت علاقه به شعر گفتن و داستاننویسی برای کودکان در او بیشتر شد. در سال ۱۳۲۲ دو شعر تحت عنوان «ستاره» و «ماده غاز» از وی در شمارههای چهارم و نهم مجله «سخن» به طبع رسید. در سال ۱۳۲۳ در اولین شماره مجله «بازی کودکان» شعرهایش به چاپ رسید و پس از مدتی نیز یمینی شریف به سردبیری آن انتخاب شد. در سال ۱۳۲۴ برخی اشعارش وارد کتابهای ابتدایی اراک و پس از آن وارد کتابهای اول و دوم و سوم کلیه دبستانها شد. عباس یمینی شریف در سال ۱۳۲۸ به مدیریت مجلات «دانشآموز» و «شیر وخورشید» که دو نشریه وزارت فرهنگ برای کودکان و نوجوانان بود، منصوب شد. در ششم دی ۱۳۳۵ اولین شماره مجله «کیهان بچهها» منتشر شد. وی به عنوان مدیر این نشریه تا سال ۱۳۵۸ به انتشار آن ادامه داد.
در «تهران مصور کوچولوها» تأسیس ۱۳۳۶ و ضمنا اشعار ایشان در چند مجله دیگر که برای کودکان منتشر میشد به چاپ میرسید. عباس یمینی شریف چه در دانشسرای مقدماتی تهران و چه در دانشسرای عالی دانشکده ادبیات و چه تیچرز کلمبیا رشته تحصیلاتش همیشه آموزشوپرورش کودکان و نوجوانان بود. در تیچرز کالج کلمبیا علاوه بر رشته آموزشوپرورش، به تحصیل در رشته ادبیات کودکان نیز پرداخت. بعدها نیز به سردبیری و مدیریت چهار مجله برای کودکان و نوجوانان رسید. در سال ۱۳۳۴ امتیاز مدرسه «روش نو» را به کمک همسرش از وزارت اداره مدرسه را به عهده داشت. در سال ۱۳۳۶ باشگاه بچهها را تأسیس کرد. در سال ۱۳۴۱ با همکاری عدهای از فرهنگیان باسابقه به تأسیس مؤسسه فرهنگی و غیر انتفاعی شورای کتاب کودک پرداخت و از سال تأسیس عضویت در هیئت مدیره و خزانهداری شورا را تقبل کرد، در سال ۱۳۵۰ به همت وی جایزه نقدی یمینی شریف تأسیس شد و از آن تاریخ به بعد هر ساله با بهترین اثر چاپ شده در حوزه ادبیات کودکان تعلق گرفت.
در سال ۱۳۵۷ با عدهای دیگر به تأسیس انجمن پژوهشهای آموزشی همت گماشت. یمینی شریف در زمینه ادبیات کودکان صاحب آثار گوناگون است که از میان آن میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد: آواز فرشتگان یا شعر کودکان (۱۳۲۵)؛ قصههای شیرین (مجموعه شعر، ۱۳۲۶)؛ گربههای شیپورزن (مجموعه شعر، ۱۳۴۴)؛ دو کدخدا (۱۳۲۹)؛ برق و حریق (ترجمه)، روی زمین و زیر زمین (گیاهشناسی برای کودکان، اثر اریاوبر. ا.، ۱۳۳۶)؛ دنیاگردی جمشید و مهشید (۱۳۲۲)؛ بازی با الفبا، جزیره مرجان (اثر پلنتین، ۱۳۳۷)؛ داستان عروسک (با همکاری اسماعیل والیزاده، ۱۳۳۷)؛ بیژن و شیرین (ترجمه با همکاری دیگران)، کتاب اول دبستان؛ فری به آسمان میرود؛ آوای نوگلان؛ پرویز و آیینه؛ در میان ابرها گلهای گویا (۱۳۵۰)؛ پوری و لباسهای او؛ همسایه عجیب، باغ نغمهها (۱۳۵۲)؛ آه ایران عزیز؛ دستمال گلدار و گنج بی صاحب؛ داستان خر و خرکچی؛ کتاب توکا؛ خانه بابا علی؛ شعر با الفبا (۱۳۶۳)؛ سیاهک و سفیدک؛ نیم قرن در باغ شعر کودکان؛ فارسی زبان ایرانی؛ پلنگ یکه تاز (۱۳۷۳). عباس یمینی شریف در سالهای ۱۳۳۳ و ۱۳۴۵ موفق به دریافت جایزه بهترین کتاب کودکان و در سال ۱۳۴۶ نیز نایل به دریافت جایزه بینالمللی یونسکو به مناسبت تألیف بهترین کتاب سال در ایران شده است.
روز بیست و هشتم آذر ماه ۱۳۶۸، عباس یمینی شریف، شاعر و نویسنده کودکان ایران، دیده از جهان فرو بست. با درگذشت او ادبیات کودکان یکی از برجستهترین خادمین خود را از دست داد.او از نادر پیشگامان ادبیات تاریخ معاصر کودکان بود که هنوز تا چند روز پیش از مرگ خود عاشقانه به غنای این تاریخ میافزود؛ و نیز او از نادر کسانی است که با تاریخ حرفة خود عجین می شوند، با آن وبه خاطر آن زندگی میکنند.
ماندگارترین شعری را که تا کنون بارها و بارها خواندهایم:
من یار مهربانم دانا و خوش زبانم
گویم سخن فراوان با آنکه بیزبانم
پندت دهم فراوان من یار پند دانم
من دوستی هنرمند با سود و بیزیانم
از من مباش غافل من یار مهربانم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست